ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πέτρινο σπίτι στην Αφύτο
Φώτο: Shutterstock

Έλλειψη προσωπικού σε 4 στις 10 τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής

Παρά το αισιόδοξο οικονομικό κλίμα, σχεδόν 4 στις 10 τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική παραμένουν με κενές θέσεις, αναζητώντας προσωπικό.

Μπορεί η φετινή θερινή σεζόν στη Χαλκιδική να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, αλλά σχεδόν τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή (ποσοστό 38%) έχουν ακόμα αναρτημένη την αγγελία «ζητείται προσωπικό», καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες του κλάδου (ποσοστό 75%) δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού. 

Στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων προσωπικού κατατάσσονται με ποσοστό 22,3% τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, που αναζητούν ρεσεψιονίστ και καμαριέρες.

 Ακολουθούν η γεωργία και η κτηνοτροφία με 22,3%, η εστίαση που έχει έλλειμμα σεφ και σερβιτόρων με 18,1%, οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και κτίστες στον τομέα των κατασκευών-ανακαινίσεων με 16,4%, οι οδηγοί λεωφορείων, ταξί, shuttle bus με 12,7% και 3% άλλες ειδικότητες. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δίμηνη έρευνα «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που διενήργησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του εκεί Επιμελητηρίου, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η αύξηση μισθών είναι -με ποσοστό 30,4% και 22,2% αντίστοιχα- τα κύρια μέτρα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού. 

Ακολουθούν οι συνθήκες εργασίας, όπως ο χώρος της διαμονής και τα ωράρια (17,8%), η επιδοτούμενη κατάρτιση (10,1%), η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (8,4%) και η σύνδεση των εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων (7,6%). 

Κατά τα λοιπά, πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να εκτελέσουν στην επιχείρησή τους εργασίες που κανονικά προορίζονταν για τους υπαλλήλους. 

Από αυτούς, το 20% το έχει κάνει συχνά και το 32% σπάνια, ενώ το υπόλοιπο 48% ποτέ.

Πάνω από εννέα στους δέκα επιχειρηματίες της περιοχής (92%) κρίνουν την κατάσταση της επιχείρησής τους σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ως καλή (37%) ή ικανοποιητική (55%). 

Εννιά στους δέκα αναμένουν τα ίδια (46%) ή καλύτερα (48%) οικονομικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, επτά στις δέκα δηλώνουν αυξημένο (27%) ή ίδιο (45%) τζίρο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 0,7 μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ