ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σπέκουλα για σκάνδαλα, η Προανακριτική, κοίτασμα στην Κύπρο και η κάνναβη

Η αντιπολίτευση περιμένει το νέο λαβράκι, η κυβέρνηση δεν «βλέπει» Προανακριτική, το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου της Κύπρου, πόσα θα αντλήσουμε με ομόλογα το 2026 και Μασκ ζήλεψε τον Επαμεινώνδα.

Τώρα που βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ταράξει τα νερά με τις έρευνές της στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, με την έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και, νωρίτερα, για τα Τέμπη, έχει αρχίσει και μια σπέκουλα από κύκλους και ΜΜΕ της αντιπολίτευσης για το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο που (υποτίθεται ότι) θα φέρει στο φως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, στοιχηματίζουν ότι κάποιο μεγάλο «μπαμ» θα γίνει από την εξέλιξη έρευνας που είχε αρχίσει πέρυσι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ζητώντας και τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη προεξοφλείται ότι αυτή η έρευνα θα καταλήξει σε συγκλονιστικά ευρήματα, εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών κ.ο.κ.

Σε όλους όσους περιμένουν τέτοιες «εκρηκτικές» εξελίξεις, σημειώνουμε ότι εκείνη η έρευνα δεν στρεφόταν εναντίον στελεχών της κυβέρνησης ή δημόσιων φορέων (τουλάχιστον κατ' αρχάς), αλλά αφορούσε πιθανές μεθοδεύσεις και συνεννοήσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών για να μοιράσουν μεταξύ τους την πίτα κάποιων δημοσίων διαγωνισμών.

Είναι, δηλαδή, κατ' εξοχήν μια έρευνα για ζητήματα ανταγωνισμού -εξού και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τέτοιες έρευνες, συνήθως χρειάζονται πολύ χρόνο και, αν καταλήξουν κάπου, αυτή η κατάληξη είναι να τιμωρούνται με πρόστιμα ιδιωτικές εταιρείες. Θυμίζουμε, σχετικά, την πιο «καραμπινάτη» περίπτωση τέτοιας έρευνας: ήταν η έρευνα για καρτέλ στους διαγωνισμούς τεχνικών έργων, που κατέληξε σε πρόστιμα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Όσοι περιμένουν μεγάλα και σπουδαία ευρήματα από αυτή την έρευνα και μάλιστα γρήγορα καλό είναι να μην κρατήσουν την αναπνοή τους. Εκτός αν υπάρχουν και παρακολουθήσεις τηλεφώνων στην όλη διαδικασία που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη διάσταση στην υπόθεση. Αλλά όσον αφορά το σκέλος του ανταγωνισμού δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις.


«Όχι» σε Προανακριτική

Ένα θα είναι το μεγάλο ερώτημα των επόμενων ημερών για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: θα στηθεί Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες Βορίδη και Αυγενάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί ως τώρα, αλλά από όσα είπε το Σάββατο ο Παύλος Μαρινάκης (στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ), διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, φαίνεται ότι το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου είναι αντίθετο στην περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία», είπε ο κ. Μαρινάκης, αλλά διευκρίνισε ότι το θέμα είναι «πολιτικό και διαχρονικό» ενώ «για το ποινικό σκέλος δεν υπάρχουν στοιχεία». Για τους υφυπουργούς που παραιτήθηκαν, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε... απαλλακτικό βούλευμα, λέγοντας ότι σίγουρα δεν εμπλέκονται και οι παραιτήσεις τους «είχαν να κάνουν με πολιτικούς λόγους και όχι με νομικούς».

Καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις σε μια Δημοκρατία, μόνο που στην προκειμένω περίπτωση ο κ. Μαρινάκης κάνει μια παρερμηνεία του πνεύματος του Συντάγματος, που ξεφεύγει από τα όρια της ελεύθερης έκφρασης απόψεων.

Το Σύνταγμά μας (κακώς, λένε πολλοί) προστατεύει τους υπουργούς από δικαστικές έρευνες. Ορίζει ότι μόλις μια δικαστική έρευνα προσκρούσει με οποιοδήποτε τρόπο σε όνομα υπουργού πρέπει να σταματάει και να στέλνεται ο φάκελος «αμελητί» στη Βουλή για να αποφασίζει αν θα πρέπει να συγκροτείται Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα κάνει τη δουλειά της Δικαιοσύνης, προχωρώντας τη δικαστική έρευνα.

Εξ ορισμού, λοιπόν, όταν ένας φάκελος πηγαίνει στη Βουλή δεν έχει τα πλήρη στοιχεία τεκμηριώνουν ποινικές ευθύνες, αφού το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιες έρευνες. Αν βρεθούν στοιχεία για παραπομπή σε δίκη αυτά θα πρέπει να βρεθούν από τη Βουλή.

Είναι «φάουλ», λοιπόν, σε αυτό το στάδιο, να δηλώνεται και μάλιστα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους δύο υπουργούς, αφού σε αυτό το στάδιο η ίδια η διαδικασία δεν επιτρέπει να συγκεντρωθούν τέτοια στοιχεία.

Το θέμα είναι άλλο: έχει την πολιτική η βούληση η κυβέρνηση να πάει αυτή την έρευνα μέχρι το τέλος, δηλαδή στην Προανακριτική Επιτροπή, ώστε να μη μείνουν σκιές στην κοινή γνώμη, αλλά και στους Ευρωπαίους που μας παρακολουθούν πολύ στενά; Ή θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το Σύνταγμα και η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών σαν μεγάλο «πλυντήριο» πιθανών ευθυνών;


Νέο κοίτασμα στην Κύπρο

Μεγάλα νέα περιμένουμε σήμερα από την Κύπρο. Όπως έλεγε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στους φετινούς «Διαλόγους της Νισύρου», που είχαν θέμα τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, η γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που ονομάζεται «Πήγασος», ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πληροφορίες από την Κύπρου κάνουν λόγο για ένα αξιοποιήσιμο κοίτασμα, αν και δεν πλησιάζει σε μέγεθος το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Κύπρο, το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ευχάριστα, βεβαίως, τα νέα, αλλά σε εμάς στην Ελλάδα δικαιολογημένα μπορεί να δικαιολογήσουν κάποιο προβληματισμό. Όχι μόνο για το πόσο πίσω έχουμε μείνει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, σε σχέση με τους Κύπριους αδελφούς που άρχισαν πολύ νωρίτερα και, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας, έφθασαν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Αλλά και γιατί καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο δρόμο έχουμε ακόμη μπροστά μας. Ακόμη και οι Κύπριοι, που πήγαν τόσο γρήγορα, θα δουν, αν όλα πάνε καλά, την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου το 2026 (από το κοίτασμα «Αφροδίτη»). Εμείς που ακόμη περιμένουμε τα πρώτα γεωτρύπανα, πότε άραγε μπορεί να δούμε παραγωγή;


Μόνο 8 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων του 2026

Με αυτοπεποίθηση ατενίζουν το 2026 στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σε μια εποχή αβεβαιότητας για τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Όπως πληροφορείται η στήλη, και τον επόμενο χρόνο το εκδοτικό πρόγραμμα του Δημοσίου θα είναι πολύ μικρό: με εκδόσεις ομολόγων αναμένεται να αντληθούν 8 δισ. ευρώ, όσα και το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι, σε μια εποχή όπου πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης -και όχι μόνο- έχουν να αντιμετωπίσουν διογκούμενες δανειακές ανάγκες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού τους, η Ελλάδα θα έχει να αντλήσει πολύ μικρά ποσά για τα δεδομένα της αγοράς, άρα μπαίνει στο γήπεδο με πλεονέκτημα έναντι των επενδυτών που θα θελήσουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους.

Υπάρχει, βεβαίως, και ένα άλλο, αθέατο πλεονέκτημα. Όσο εξοφλούμε πρόωρα δάνεια του πρώτου μνημονίου, τόσο απελευθερώνονται swaps για την αντιστάθμιση επιτοκιακού κινδύνου, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μειώνουμε το κόστος δανεισμού, αν κάποιες εκδόσεις βγαίνουν ακριβότερες από το αναμενόμενο.


Κέρδη από τη φαρμακευτική κάνναβη

Η φαρμακευτική κάνναβη εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Lavipharm. H εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με την ισραηλινή Tikun που παράγει φαρμακευτική κάνναβη στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο για τη διανομή του φαρμάκου στην Ελλάδα. 

Το προϊόν μετά την πρώτη περίοδο στασιμότητας μέχρι να το μάθουν οι γιατροί και να το συνταγογραφούν, έχει περάσει πλέον σε στάδιο εκθετικού ρυθμού ανάπτυξης. Κάθε μήνα οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 20%. Τον περασμένο Απρίλιο ο τζίρος έφτασε τα 500.000 ευρώ και με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να φτάσει στο 1,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Από τη διοίκηση αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη γιατί η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει όριο, αλλά η εμπειρία από το εξωτερικό έχει καταγράψει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης. Η εταιρεία μέσα στο επόμενο διάστημα θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με επιπλέον προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης σε μορφή ξηρού ανθού καθώς και σε μορφή σταγόνων. 

Έως σήμερα 1.300 γιατροί έχουν συνταγογραφήσει το φάρμακο και 13.000 ασθενείς το έχουν λάβει. Σημειώνεται πως το πλαίσιο είναι πολύ φιλικό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται Ελλάδα, καθώς απαγορεύονται οι εισαγωγές.


Οι δωρεάν μετοχές της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ μοίρασε δωρεάν σε 178 στελέχη της 1.173.023 ίδιες μετοχές τρέχουσας αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, (93.000 ευρώ ανά άτομο κατά μέσο όρο) καθώς εκπληρώθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2024. 

Η συμφωνία προβλέπει υποχρεωτική διακράτηση για έξι μήνες. Μετά τη διάθεση των παραπάνω μετοχών οι ίδιες μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΗ υποχώρησαν στα 17.692.629 αντιπροσωπεύοντας το 4,79% του μετοχικού κεφαλαίου.


Λαχεία με ζημιές

Στις 23 Ιουλίου λήγει η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του Υπερταμείου  για την ανανέωση της άδειας των κρατικών λαχείων. 

Η εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία» τα τελευταία χρόνια  εμφανίζει μείωση καθαρών εσόδων (GGR) και σε συνδυασμό με την ελάχιστη αμοιβή προς το Δημόσιο ύψους 50 εκατ. ευρώ ανά έτος, ανεξάρτητα από το ύψος του GGR, γράφει και ζημιές.

 Το 2024 το αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν ζημιογόνο κατά 11,2 εκατ. ευρώ.  Οι ζημιές είναι αναπόφευκτες αφού από τα έσοδα GGR των 105 εκατ. ευρώ το 47,6% (50 εκατ.) πηγαίνει στο Δημόσιο.

Οι βασικοί μέτοχοι προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2024 κατά 24 εκατ. ευρώ αλλά θα χρειαστεί και άλλη καθώς τα κεφάλαια παραμένουν αρνητικά κατά 8 εκατ. ευρώ.


Ο Μασκ θέλει να γίνει... Επαμεινώνδας

Τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα θυμήθηκε ο Έλον Μασκ τώρα που αποφάσισε να ιδρύσει τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ, με την ονομασία «Κόμμα της Αμερικής» για να πλαγιοκοπήσει το μονοκομματικό σύστημα, όπως λέει, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ κάνουν τα ίδια με τους Δημοκρατικούς.

«Ο τρόπος που θα σπάσουμε το σύστημα του ενιαίου κόμματος», έγραψε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, «είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή του πώς ο Επαμεινώνδας συνέτριψε τον μύθο της σπαρτιατικής αήττητης δύναμης στα Λεύκτρα: Εξαιρετικά συγκεντρωμένη δύναμη σε μια συγκεκριμένη θέση στο πεδίο της μάχης».

Για να κατανοήσει κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής πρέπει να θυμηθεί από τα μαθήματα ιστορίας ότι ο Επαμεινώνδας νίκησε τους πανίσχυρους Σπαρτιάτες συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του στη δεξιά πτέρυγα των δυνάμεων των Σπαρτιατών.

Τι σημαίνει αυτό στη στρατηγική του Μασκ; Όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές στην Αμερική, με βάση όσα έχει δηλώσει και ο ίδιος, σκοπός του είναι να συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη πυρός (υποστηρίζοντας με μεγάλα ποσά τους υποψηφίους) στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, το 2026. Αν επιτύχει αρκετές νίκες εκεί το «Κόμμα της Αμερικής», θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς σε Βουλή και Γερουσία και να έχει τις καθοριστικές ψήφους για να σχηματίζονται πλειοψηφίες που θα εγκρίνουν νομοσχέδια.

Μένει να δούμε αν τακτική του Επαμεινώνδα θα φέρει τη νίκη στον Μασκ, αλλά το σίγουρο είναι ότι με τον πλούτο και την επιρροή του στα social media είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Τραμπ μπορεί να μην είχε εκλεγεί αν δεν υπήρχε η υποστήριξη του Μασκ...


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μπρατάκος γραφείο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Παραίτηση με το «καλημέρα», το πατατράκ Μπρατάκου και η επιστροφή Βαρδινογιάννη

Οι κραδασμοί από την παραίτηση Δοξιάδη, η ήττα Μπρατάκου στην Ένωση Επιμελητηρίων, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, το στίγμα του Πιερρακάκη και το pornhub ως... πυρηνικό όπλο.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική ημέρα η συνάντηση Μπάιντεν - Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την σταθερή θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε μια συγκυρία που η Τουρκία προωθεί άλλες μορφές λύσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο

Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ο διάλογος με την Τουρκία προχωράει χωρίς εκπτώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα και απέκλεισε οποιαδήποτε λύση δυο κρατών στην Κυπρό.