Τι και αν η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αδυνατώντας να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
Το αντιπολιτευτικό αυτό κενό το αναπληρώνει επάξια η ίδια η κυβέρνηση και μάλιστα με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.
Χθες για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, άσκησε σκληρή κριτική στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για το τουρκολιβυκό μνημόνιο κάνοντας λόγο για ολιγωρία και λάθη.
Συνεργάτες του κ. Δένδια αντέδρασαν με τη φράση «στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ότι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει». Δηλαδή ποιος ακριβώς είναι ο Γεωργιάδης, επίσης υπουργός των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, για να μιλάει.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα θεαματικά. Υπάρχουν και άλλα, λιγότερο χτυπητά, αλλά ίσως περισσότερο σημαντικά.
Προσπαθεί, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός να βρει σημεία συνεννόησης με την Τουρκία και τον Ερντογάν βγαίνει ο κ. Δένδιας αμολάει δυο ρουκέτες κατά της Τουρκίας και αρχίζει τους αντιτουρκικούς παιάνες. Λέει κάτι ο πρωθυπουργός για το SAFE, λέει τα αντίθετα ο υπουργός και πάει λέγοντας.
Το πιο «παραγωγικό» αντιπολιτευτικό έργο της κυβέρνησης, όμως, είναι αποτέλεσμα των ατελείωτων κυβερνητικών αδυναμιών: ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε το λιθαράκι στην υποδαύλιση απίθανων θεωριών συνωμοσίας στην υπόθεση των Τεμπών, η υπόθεση των υποκλοπών αποτέλεσε θεσμικό ατόπημα, ενώ τώρα με φόρα έρχεται η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κυβέρνηση, σε εμφανή αμηχανία, συμπεριφέρεται λες και δεν κυβερνά τον τόπο από το 2019, ενώ οι δύο υπουργοί που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, Βορίδης και Αυγενάκης δηλώνουν αθώοι.
Ωστόσο κανείς δεν τους κατηγορεί ότι δήλωσαν οι ίδιοι ανύπαρκτα χωράφια και έλαβαν επιδοτήσεις.
Εδώ το θέμα είναι αν ήξεραν το πάρτι που γίνεται και αν ήξεραν γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην φτάσει η χώρα στο διασυρμό.
Ή αν δεν κατάλαβαν τι γίνονταν, το οποίο μάλλον είναι χειρότερο…
Μας πήραν χαμπάρι στην Ευρώπη
Η σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ η δικογραφία για την υπόθεση που έστειλε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία περιέχει πράγματα και θάματα.
Ιδιαίτερα οι συνομιλίες βουλευτών που έχουν πιάσει οι «κοριοί» της ΕΥΠ είναι απολαυστικές, όπως φαίνεται από τις πρώτες «διαρροές» και αποκαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο της την ελληνική πολιτική τέχνη του ρουσφετιού με τα λεφτά των άλλων (εν προκειμένω, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις).
Υπάρχει ένα θέμα που ξεπερνάει, όμως, την ωραία, εσωτερική, πολιτική μας συζήτηση, η οποία πολύ σπάνια καταλήγει σε κάτι ουσιώδες, αφού όλοι ξέρουμε ότι οι πολιτικοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται στο απυρόβλητο. Το πρόβλημα είναι ότι το κατάλαβαν και οι Ευρωπαίοι πια και μάλιστα δεν συζητείται το πρόβλημα σε κάποιο διάδρομο στις Βρυξέλλες, αλλά επίσημα μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Το θέμα είναι, λοιπόν, ότι ίσως μόνο στην Ελλάδα, μόλις ένας εισαγγελέας δει κάπου όνομα υπουργού είναι υποχρεωμένος να σταματά την έρευνά του και να στέλνει τον φάκελο στη Βουλή, όπου οι πολιτικοί κρίνονται από άλλους πολιτικούς.
Αυτό διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην τελευταία της ανακοίνωση το σχολιάζει πολύ επιθετικά:
«Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην υπουργών στην παροχή βοήθειας και την υποκίνηση υπεξαίρεσης (απιστίας) αγροτικών κονδυλίων της ΕΕ κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν εγκαταλείψουν αργότερα τη θέση τους, αυτά πρέπει να διαβιβαστούν αμέσως στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της και ανάγκασε τον διαχωρισμό της εν εξελίξει έρευνάς της όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Η EPPO έπρεπε να συμμορφωθεί με το ισχύον εθνικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει στην EPPO να ερευνά και να διώκει εν ενεργεία ή πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, αυτό περιορίζει την αρμοδιότητα της EPPO, κατά παράβαση του κανονισμού της EPPO.
Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ του δικαίου της ΕΕ και του εθνικού δικαίου, η EPPO έχει ήδη αναφέρει αυτό το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Με απλά λόγια, έμαθαν πλέον και επίσημα στις Βρυξέλλες για τα χάλια μας...
Υψηλές επαφές Χατζηδάκη στις Βρυξέλλες
Πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου για τον Κωστή Χατζηδάκη στις Βρυξέλλες, καθώς συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου μετείχαν εννέα πρωθυπουργοί και πολλοί αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Όμως, ίσως η πιο σημαντική συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες ήταν αυτή που ακολούθησε τη σύνοδο του ΕΛΚ.
Συνάντησε τον επίτροπο Γεωργίας Κριστόφ Χανσεν για να συζητήσει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του στην ΑΑΔΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε φροντίσει να ενημερωθεί άτυπα το γραφείο του Επιτρόπου για τις προθέσεις της κυβέρνησης πριν αυτές ανακοινωθούν. Και χθες είχε την ευκαιρία να κάνει μια πιο αναλυτική συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση πήγε πολύ καλά, η Κομισιόν δεν έχει αντίρρηση για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με τις Βρυξέλλες στη μεταβατική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Επιτροπή αποσύρει τις παρατηρήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για τα προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Εφοπλιστές στη Δούρος
Ο Νίκος Μπάκος και η Αλεξάνδρα Καϋμενάκη θα είναι οι νέοι μέτοχοι της πατρινής βιομηχανίας ενδυμάτων Δούρος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου μέσω της έκδοσης μετατρέψιμού ομολογιακού δανείου 3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψουν οι δύο επενδυτές. Πρόκειται για τα παιδιά του Δημήτρη Μπάκου και του Γιάννη Καϋμενάκη που είναι οι ιδιοκτήτες του Aktor Gρoup.
Ο Νίκος Μπάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας προμήθειας ενέργειας Volton, ασχολείται με τα ναυτιλιακά που αποτελούν το core business της οικογένειας και είναι και μέλος του ΔΣ της Attica Bank. Επίσης, και η Αλεξάνδρα ασχολείται με τα ναυτιλιακά. Πρόκειται για δύο νέους γύρω στα σαράντα που βάζουν το δικό τους στοίχημα για να σώσουν την εταιρεία από την Πάτρα.
Δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με την εταιρεία -άλλωστε δεν έχουν ούτε μια μετοχή σήμερα- αλλά θεωρείται σίγουρο πως θα αξιοποιήσουν την εισηγμένη εταιρεία ως κέλυφος, στην οποία θα εντάξουν καινούργιες δραστηριότητες. Στα χνάρια των πατεράδων τους λοιπόν οι δύο νέοι θα επιδιώξουν να μεγαλώσουν το οικονομικό αποτύπωμα των εργασιών τους στη στεριά.
Εκτός ΧΑ και οι Μύλοι Κεπενού
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου η δημόσια πρόταση της οικογένειας Κεπενού (Ελένη, Δημήτρης και Γιώργος) για την απόκτηση του 100% της εισηγμένης οικογενειακής επιχείρησης. Η τιμή που προσφέρει η οικογένεια είναι 1,93 ευρώ ανά μετοχή.
Όταν υπέβαλε τη δημόσια πρόταση η οικογένεια ήλεγχε το 92,22% αλλά μέχρι και χθες είχε αγοράσει άλλες 213.611 μετοχές μέσω του ΧΑ, Οπότε, η οικογένεια κατέχει σήμερα 95,4% του μετοχικού κεφαλαίου και επιδιώκει να αποκτήσει το υπόλοιπο 4,6%.
Με δεδομένο ότι ο προτείνων κατέχει μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και θα απαιτήσει τη μεταβίβαση σε αυτόν, σε τιμή ανά μετοχή ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα, όλων των μετοχών των υπολοίπων μετόχων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών μηνών από την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. Μετά θα συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ.
Ο Δένδιας, ο ΣΕΒ και η εφεδρεία
Πάνω που πιστέψαμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κάνει άνοιγμα στην αμυντική βιομηχανία, ήρθε η πραγματικότητα να μας διαψεύσει, καθώς η συνάντηση που είχε χθες με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν τελικά για τον θεσμό της εφεδρείας.
Ο υπουργός, αφού ενημέρωσε τη Διοίκηση του ΣΕΒ για τις μεγάλες αλλαγές που υλοποιούνται στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, με τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030», τους ενημέρωσε για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και στον θεσμό της εφεδρείας, για τις οποίες έκανε αναλυτική αναφορά, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη.
Μάλιστα όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός ευελπιστεί ότι ο ΣΕΒ θα στηρίξει εμπράκτως αυτήν την εθνική προσπάθεια και ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του θεσμού της ενεργού εφεδρείας, αποδεικνύοντας ότι η Άμυνα είναι υπόθεση συλλογικής ευθύνης.
Ποιος ξέρει, κάποτε ίσως ο υπουργός να θελήσει να μιλήσει με τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και για τα θέματα των επενδύσεων στην άμυνα.
Η χρηματοδότηση των εξοπλισμών
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και συγκεκριμένα σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρίτες χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), δηλαδή στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψιν τα στρατηγικά συμφέροντά της και να μην αντιμετωπίσει αυτές τις συνεργασίες ως business as usual, ή απλώς ως μια επιχειρηματική συναλλαγή.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της άμυνας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από μόνη της δεν αρκεί και ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην άμυνα.
Γκρίνια στη συνέλευση της Lamda
Επαναλήφθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση η γκρίνια από μικρομετόχους της Lamda Development προς τη διοίκηση, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με την προηγούμενη.
Οι μέτοχοι δεν αμφισβητούν την προοπτική της εταιρείας και το μέλλον του μεγάλου project στο Ελληνικό, αλλά έχουν πιο... βραχυπρόθεσμες ανησυχίες, περιμένοντας κάτι καλύτερο σε μερίσματα και σε απόδοση της μετοχής.
Πάντως, ο ίδιος ο Οδυσσέας Αθανασίου έσπευσε να προλάβει αυτή την κριτική. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναγνώρισε ότι η πορεία της μετοχής κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.
Αργότερα, απέφυγε να προσδιορίσει τον τον χρονικό ορίζοντα για τη διανομή μερίσματος, απαντώντας σε αρκετές σχετικές ερωτήσεις μετόχων. Από τα συμφραζόμενα, καταλαβαίνουμε ότι η συζήτηση για το μέρισμα πάει για μετά το 2027.
Έλλειμμα ασφάλισης
Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων έθεσε χθες ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σχετικά με το μεγάλο θέμα της υπασφάλισης για φυσικές καταστροφές και όχι μόνο.
Το κενό προστασίας, είπε, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Ξεκινάει από την Ευρώπη, της οποίας η ασφαλιστική αγορά έχει ενεργητικό 10 τρισ. ευρώ και πέρυσι πλήρωσε 1 τρισ. ευρώ σε αποζημιώσεις.
Αυτή η Ευρώπη, η οποία είναι 3-4 φορές περισσότερο ασφαλισμένη από την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, θεωρεί τον εαυτό της επικίνδυνα υπασφαλισμένο για τις φυσικές καταστροφές που εγκυμονούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και για θέματα υγείας, τις ανάγκες που έχει ο γηράσκων πληθυσμός και κυρίως στο στο τεράστιο θέμα του δημογραφικού, ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κομισιόν. Αυτά λοιπόν τα προβλήματα δεν είναι μόνοι ελληνικά, είναι θέματα ευρωπαϊκά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα τα τελευταία 2-3 χρόνια προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου. Αρχικά, η έκπτωση ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε με 10%, πήγε στο 20% και μετακίνησε τον πολύ χαμηλό δείκτη των ασφαλισμένων κατοικιών από το 16% στο 19%, ποσοστό που όμως παραμένει πολύ χαμηλό. Ακόμη ένα μέτρο είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από μισό εκατ. ευρώ.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι είμαστε (σ.σ.: οι ασφαλιστικές εταιρείες) έτοιμοι να συνεργαστούμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, με τρόπο τέτοιο που θα καλύψει το κενό προστασίας που έχουμε ενόψει κινδύνων, τους οποίους βιώνουμε καθημερινά.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπενθύμισε, τέλος, ότι η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα με περίπου 22 δισ. ευρώ ενεργητικό και 17,2 δισ. ευρώ επενδύσεις, που αντιστοιχουν στο 7,6% του ΑΕΠ. Το 2024 πλήρωσε αποζημιώσεις 3,6 δισ. ευρώ.
Η «Οδύσσεια» μετακόμισης της ΕΕΕΠ
Το Δημόσιο δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και τους δικούς του φορείς. Για παράδειγμα η μετακόμιση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) από το κτίριο που βρίσκεται σήμερα στην οδό Αχαρνών το οποίο ανήκει στην ΕΧΑΕ, στο δικό της «σπίτι». Η νέα στέγη της ΕΕΕΠ είναι στην οδό Βουλής 8-10, στο κέντρο της Αθήνας σε κτήριο που ανήκε στον ΕΦΚΑ.
Το κτήριο όμως, λόγω θέσης, λόγω παλαιότητας και εμπλοκής του υπουργείο Πολιτισμού για να ανακαινιστεί θα απαιτήσει πολύ κόπο και χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν μήνες για να απομακρυνθούν 70 τόνοι εγγράφων του ΕΦΚΑ.
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με κάποιον φορέα του Δημοσίου που θα στηρίξει ως «Τεχνική Υπηρεσία» την ΕΕΕΠ δεδομένου ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει τέτοια υπηρεσία. Σημειώνεται πως η διαδικασία για αλλαγή της έδρας μετρά πάνω από 2 χρόνια.
Εφτάψυχη η Γ. Παπαρίδου στον ΣΕΠΕ
Ανθεκτική αποδεικνύεται η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γιώτα Παπαρίδου, καθώς κατάφερε να πάρει την πρωτιά στις εκλογές, παρότι αυτή τη φορά είχε ισχυρό ανταγωνισμό.
Δυνατά ονόματα βγήκαν απέναντί της, όπως η ομάδα που κατέβηκε με επικεφαλής τον Π. Γιαλελή της EPAFOS , αλλά η κ. Παπαρίδου κατάφερε πάλι να επικρατήσει.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες των επιχειρήσεων του κλάδου της Πληροφορικής για τις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο υπήρξε ανοιχτή επιστολή στο ΔΣ του ΣΕΠΕ από την Αντιπρόεδρο ΔΣ της QUEST Συμμετοχών, Έφη Κουτσουρέλη, με την οποία καλούσε τον Σύνδεσμο να προχωρήσει σε διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές, αναφέροντας πως ήλθε η ώρα οι υγιέστερες δυνάμεις του κλάδου να πάρουν τα ηνία για να προετοιμαστεί ο κλάδος για τη μετά RRF εποχή.
Το νέο προεδρείο θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.