ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPETHO, YPOIK
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ο αθόρυβος Χατζηδάκης, ο εφιάλτης στην αντλία, και ο μεγαλοαπατεώνας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Χατζηδάκης δίνει ρυθμό στην κυβέρνηση, φόβοι για καύσιμα και πληθωρισμό, η ηρεμία στη συνέλευση της Ένωσης Τραπεζών, ο αγρότης που τίναξε την μπάνκα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ και η Cosmote Telekom και το «όχι» στην πυρηνική ενέργεια.

Κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα στην λειτουργία της κυβέρνησης. Και έχει αλλάξει προς το καλύτερο αναφορικά με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τη σύνδεση της κυβέρνησης με παραγωγικούς φορείς.

Η αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη σε αντιπροέδρο της κυβέρνησης με ευρύτερο συντονιστικό ρόλο με αιχμή τα οικονομικά υπουργεία αλλά και ειδικά θέματα φέρνει αποτελέσματα καθώς έχει καταφέρει, αθόρυβα και αποτελεσματικά, να ξεπερνά εμπόδια, να επιταχύνει διαδικασίες, να κινητοποιεί τους εμπλεκόμενους, ανοίγοντας το δρόμο για το μεγάλο ζητούμενο την επίλυση των προβλημάτων και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, η οποία θεραπεύει μια σημαντική αρρυθμία που είχε προκαλέσει η έξοδος του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.


Εφιάλτης στην αντλία

Δεν κοιμούνται πολύ ήσυχα πλέον τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς, με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη χθεσινή κλιμάκωση από τον Τραμπ επιστρέφει ένας παλιός εφιάλτης.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό και το σενάριο το έχουμε δει πολλές φορές να παίζεται: μια διεθνής κρίση εκτινάσσει τις τιμές του πετρελαίου, το ελληνικό κύκλωμα των καυσίμων περνά ακαριαία στις τιμές το «καπέλο», από κοντά ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις που «τσιμπάνε» τις τιμές με πρόφαση την αύξηση του ενεργειακού κόστους και το αποτέλεσμα είναι να ξεφεύγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός-που, άλλωστε, είναι ήδη αρκετά πιο υψηλός από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, η αγορά πετρελαίου έχει αντιμετωπίσει με ψυχραιμία αυτή την κρίση, αφού άλλωστε υπάρχει υπερπροσφορά, η οποία αντιστοιχεί περίπου στην παραγωγή του Ιράν. Όμως, οι αναλυτές λένε ότι, αν γίνει πραγματικότητα η απειλή του Ιράν για μπλοκάρισμα των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές δεν θα αργήσουν να ανεβούν στα 100 δολ./βαρέλι, ίσως και υψηλότερα.

Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά, εκτός από... προσευχές. Κρατικά διυλιστήρια να πάρουν διαταγές για αυτοσυγκράτηση δεν υπάρχουν πια, ενώ και οι έλεγχοι περιθωρίου κέρδους του Τάκη Θεοδωρικάκου δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, όταν ανεβαίνουν οι τιμές του αργού -άλλωστε, η σχετική διάταξη θα πάψει να ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα.

Κάτι θα μπορούσε να κάνει -αλλά δεν το έχει κάνει, άγνωστο για ποιο λόγο- η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εδώ και μήνες καθυστερεί η δημοσίευση της κανονιστικής της παρέμβασης για την αγορά καυσίμων, η οποία είναι πολύ επίκαιρη σήμερα. Είχε αρχίσει, επειδή διαπιστώθηκε η ανάγκη να διερευνηθεί αν έχουμε στην Ελλάδα το φαινόμενο των «πυραύλων και φτερών», δηλαδή οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλοι όταν υπάρχει διεθνής αύξηση, αλλά πέφτουν με ρυθμούς φτερού, όταν υποχωρούν οι διεθνείς τιμές.

Η κανονιστική παρέμβαση, αν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, ίσως να έβρισκε σήμερα την αγορά καυσίμων πιο καλά προετοιμασμένη για την κρίση αυτή. Αλλά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν βιάζονται πολύ.


Η Συνέλευση της Ένωσης Τραπεζών

Σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης, μετά από αρκετό καιρό, για τις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). 

Οι τριβές με την κυβέρνηση έχουν πάψει, όπως επίσης και οι κατά καιρούς αιχμηρές κριτικές κατά τον τραπεζών, ενώ σιγά σίγα περνά στη λήθη το κρέμασμα στα μανταλάκια του κλάδου που είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στο τέλος του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ. Εκτός βέβαια αν ο κ. Πιερρακάκης επιφυλάσσει κάποια έκπληξη δεδομένης της υπερέντασης που τον διακατέχει στην προώθηση του έργου του οικονομικού επιτελείου.


Η ελληνική ναυτιλία σε μπλόκο

Τα μισά τάνκερ του παγκόσμιου στόλου είναι ελληνικά και φυσικά διέρχονται συνεχώς τα Στενά του Ορμούζ μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Περσικό. Μετά τις δραματικές εξελίξεις, με τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τους Αμερικανούς και την απόφαση του κοινοβουλίου του Ιράν να κλείσουν τα Στενά (δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, γιατί χρειάζεται να την επικυρώσει και το ανώτατο κυβερνητικό συμβούλιο), τα ελληνικά τάνκερ πλέουν σε ωκεανό... αβεβαιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση – μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σύσταση, ουδείς γνωρίζει σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έλθει η «ομαλοποίηση της κατάστασης» και πότε θα μπορέσουν να φύγουν τα τάνκερ από τα ασφαλή λιμάνια για να πάνε στους προορισμούς τους.


Η πρώτη αντίδραση για τα πυρηνικά

Η πρώτη σοβαρή αντίδραση σε όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια ήλθε από τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη.

Με ένα σύντομο, αλλά δυναμικό άρθρο (στην «Καθημερινή») ο κ. Χαραλαμπίδης, ως συνεπής οικολόγος, είπε… όχι σε όλα για την πυρηνική ενέργεια.

«Παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όποια και αν είναι η ερώτηση, η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ είναι η λύση», έγραψε χαρακτηριστικά. «Όχι, δεν είμαι αφοριστικός, απλώς ομιλώ με δεδομένα. Κόστος; Το υψηλότερο κόστος παραγόμενης κιλοβατώρας. Πριν καν προσθέσουμε το κόστος διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων».

Καλύπτει αρκετές παραμέτρους και αξίζει να διαβαστεί το άρθρο του κ. Χαραλαμπίδη. Υπάρχει, όμως, και μια σοβαρή ένσταση: ο κ. Χαραλαμπίδης φαίνεται (δεν το αναφέρει ρητά) να γράφει για τα γνωστά, παλιά και μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια, για τα οποία μάλλον τα επιχειρήματα που αναπτύσσει ισχύουν.

Όμως, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για αυτά. Ξεκαθάρισε, στην τοποθέτησή του στο φόρουμ της Καθημερινής και των FT ότι: «Βλέπω πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Και δεν θέλω να μείνουμε εκτός αυτής της συζήτησης».

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι μια επαναστατική εξέλιξη στην τεχνολογία της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στην οποία είχε αναφερθεί πρόσφατα  το BD. Με αυτή την τεχνολογία, αλλάζουν πολλά και για το κόστος παραγωγής και για την ασφάλεια των μονάδων.

Οπότε, καλό θα ήταν όσοι -όπως ο κ. Χαραλαμπίδης- παρακολουθούν στενά το θέμα να πουν την άποψή τους για αυτή τη νέα τεχνολογία, όχι για τα εργοστάσια των προηγούμενων δεκαετιών.


Ο μεγαλοαπατεώνας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σιγά - σιγά ξεδιπλώνεται, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για να σπάσει αυτό το απόστημα, αφού πλέον θα αποτελέσει την 4η Διεύθυνση της ΑΑΔΕ, όπου επιτέλους θα υπάρχει ο μηχανισμός διασταύρωσης για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι επιδοτήσεις. 

Τους τελευταίους τρεις μήνες έβγαιναν στη δημοσιότητα κραυγαλέες υποθέσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως του αγρότη από τη Νάξο που επίτηδες είχε δηλώσει έκταση που δεν του ανήκει -είχε ειδοποιήσει και τον τοπικό εισαγγελέα για την πρωτοβουλία του αυτή- και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του πίστωσαν και τις τρεις δόσεις που υποτίθεται ότι δικαιούταν.

Η περίπτωση όμως που έβγαλε μάτι ήταν αυτή του αγρότη από τη Θεσσαλία που έλαβε επιδότηση 19 εκατ. ευρώ για βαμβακοκαλλιέργεια. 

Με τη μέση επιδότηση για το βαμβάκι που κυμαίνεται στα 76 ευρώ το στρέμμα, ο συγκεκριμένος θα πρέπει να δήλωσε ιδιόκτητη έκταση 250.000 στρεμμάτων (!). Τώρα, όπως μαθαίνει η στήλη, έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες για να εντοπίσουν τον μεγαλοαπατεώνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, να ζητήσουν εξηγήσεις και, κυρίως, την επιστροφή των χρημάτων.


Το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ και η Cosmote Telekom

Σε συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την ονοματοδοσία του κλειστού γηπέδου μπάσκετ ΟΑΚΑ έχει καταλήξει η Cosmote Telekom. Aυτό το deal φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια. 

Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο την ονοματοδοσία του γηπέδου, αλλά και την παρουσία της Cosmote Telekom στις νέες δραστηριότητες που θα δημιουργηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου που έχει αναλάβει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Το πάρκινγκ 5 του ΟΑΚΑ αναμένεται να χωριστεί στα δύο, με τον έναν χώρο να παραμένει πάρκινγκ και το υπόλοιπο να φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες, από σκηνές για συναυλίες και events, μέχρι θεματικά πάρκα και γήπεδα. Στους χώρους αυτούς η παρουσία της Cosmote Telekom αναμένεται να είναι έντονη. 
Υπενθυμίζουμε πως η Cosmote Telekom έχει χορηγική συμφωνία και με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, και μια πιθανή παραχώρηση του ΣΕΦ στον «αιώνιο αντίπαλο» θα μπορούσε να φέρει μια αντίστοιχη κίνηση για το φαληρικό γήπεδο.


«Δασμούς αυτοί, παραγωγική μονάδα εμείς»

Η επιβολή δασμών 10% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχει επηρεάσει την εταιρεία συσκευασίας Flexopack και σύμφωνα με τη διοίκηση υπάρχει σχεδιασμός για τη μερική  μετακύλιση του κόστους στο τελικό προϊόν το δεύτερο εξάμηνο τους έτους. 

Οι προκλήσεις της χαμηλής ζήτησης στην Ευρώπη και του υψηλού κόστους ενέργειας παραμένουν, ενώ και το αδύναμο δολάριο επιβαρύνει τα μεγέθη, καθώς τα έξοδα τιμολογούνται σε ευρώ. Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν αποκλίνει από το επενδυτικό της πρόγραμμα που θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία. 

Ξεχωρίζει η δημιουργία μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία είχε ανακοινωθεί και είχε αγοραστεί η γη, πριν αναδειχθεί το πρόβλημα με τους δασμούς. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και Πολωνία συνεχίζονται, ενώ το νέο εργοστάσιο στο Κορωπί να ξεκινά σύντομα τη λειτουργία του.

Στην Αυστραλία ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση του εργοστασίου, το οποίο θα έχει αυξημένο capacity, ενώ και η εξαγορά του 34% σε μονάδα της Νέας Ζηλανδίας με συμπληρωματικά προϊόντα σε αυτά της Flexopack δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερη τοποθέτηση του ελληνικού ομίλου στη συγκεκριμένη αγορά.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPETHO, YPOIK
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σκοτοδίνη με Εθνική Ασφαλιστική, χαράτσι στα καύσιμα και μάχη με το βαθύ κράτος

Η ασυνήθιστη επίθεση της Εθνικής στο deal για την Ασφαλιστική, «καπέλο» στα καύσιμα από την Ευρώπη, ο Χατζηδάκης και ο πόλεμος με το βαθύ κράτος, τελωνείο με 100% διαφθορά, η Ελένη Κεφαλογιάννη στο real estate και νέος επενδυτής στα ΕΑΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ειδική αποστολή Χατζηδάκη, αγωνία για τον MSCI και το 4ο «χτύπημα» Ψάλτη

Στο ναρκοπέδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Κ. Χατζηδάκης, ο Β. Ψάλτης σε νέο deal, η αγωνία στην ΕΧΑΕ για τις αποφάσεις του οίκου MSCI, οι τρεις σωματοφύλακες της κυβέρνησης, το σχέδιο για επιτήρηση της αγοράς, ο θάνατος του λογιστή και το κόλπο του Τραμπ.