Στις αρχές του μήνα, ο Νίκος Δένδιας έκανε μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση στη Βουλή, στην επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που «σήκωσε φρύδια», όπως λένε οι Άγγλοι.
Είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα SAFE, των 150 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι για μας προέχει το ReArm EU (ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες). Το SAFE, σύμφωνα με τη θεωρία Δένδια, είναι πρόγραμμα δανεισμού και απαιτεί δημοσιονομικό χώρο, γι' αυτό και δεν θα το αξιοποιήσουμε.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, που ίσως ξέρει κάτι παραπάνω για τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά, «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς αυτή την επιχειρηματολογία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, «το χρηματοδοτικό μέσο δράσης SAFE μπορεί να προσφέρει στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις βιωσιμότητας χρέους ή έχουν ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες, παρέχοντας ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα.
Χώρες που ήδη αφιερώνουν σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού τους στην άμυνα (π.χ. Ελλάδα, Πολωνία, Φινλανδία) ενδέχεται να επωφεληθούν περισσότερο από αυτόν το μηχανισμό, καθώς λειτουργεί ως μορφή αναχρηματοδότησης του χρέους υπό ευνοϊκότερους όρους.
Το μέσο δράσης SAFE επιτρέπει τη χρήση πόρων που θα αντλούνται μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για τη στήριξη αμυντικών δαπανών, κάτι που μπορεί να μειώσει τις πιέσεις στον εθνικό προϋπολογισμό και να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα και τη συμμετοχή σε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού».
Αυτά λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, διαψεύδοντας κάθε επιχειρηματολογία οικονομικού χαρακτήρα για να μην αξιοποιηθεί το SAFE.
Και επειδή είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση να μείνει έξω η Ελλάδα από τέτοιο πρόγραμμα, μάλλον ο υπουργός Άμυνας (και ίσως το Μαξίμου) χρωστούν περισσότερες και καλύτερες εξηγήσεις για αυτή την απόφαση.
Το μπλέξιμο με Λιβύη και η Chevron
«Ξύπνησε» και η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης και πέρασε χθες στην επίθεση, σχετικά με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, που η Ελλάδα παραχωρεί στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων.
Λίγο πριν πάει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, οι Λίβυοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της παραχώρησης, τα οποία παραβιάζονται.
Η Τρίπολη λέει ότι παρακολουθεί με «έντονη ανησυχία όσα αναφέρθηκαν στο ευρωπαϊκό περιοδικό (τεύχος 3335) της 12ης Ιουνίου 2025 σχετικά με την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται εντός περιοχών θαλάσσιας κυριαρχίας που τελούν υπό διαφορά με το λιβυκό κράτος».
Πρακτικά, η ανακοίνωση της Λιβύης δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Αν γινόταν από την Τουρκία,, που έχει και τον τρόπο της να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία με στρατιωτικά μέσα, το πρόβλημα θα ήταν πολύ σοβαρό. Η Λιβύη είναι ουσιαστικά ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) και δεν μπορεί να προβάλει ισχύ για να στηρίξει τέτοιες αξιώσεις.
Το πρόβλημα είναι άλλο. Πώς θα αντιδράσει η Chevron, όταν ξαφνικά μια περιοχή που τη θεωρούσε «καθαρή» γίνεται, έστω και με αυτόν τον τρόπο, αμφισβητούμενη;
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δώσει πολλή σημασία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.,,
Όπως έλεγε χθες και ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy,, οι γεωτρήσεις στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να γίνουν σε μεγάλα βάθη και είναι ακριβές, με κόστος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για κάθε γεώτρηση.
Και όταν οι πετρελαϊκές ρισκάρουν τέτοια κεφάλαια σίγουρα δεν τους αρέσει να «σέρνονται» αμφισβητήσεις.
Το πρώτο ελληνικό scooter
Δεν είναι σύνηθες μια ελληνική εμπορική εταιρεία να εκμεταλλεύεται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και, με τη συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων που επέστρεψαν στη χώρα για αυτό το σκοπό, να περνά σε παραγωγική δραστηριότητα και να παρουσιάζει στην αγορά το δικό της ηλεκτρικό scooter.
Ο λόγος για την Π. Πετρόπουλος, που από μια πετυχημένη εμπορική εταιρεία (Land Rover, Jaguar κ.α) λάνσαρε το δικό της ηλεκτρικό scooter με την επωνυμία NOOS, το οποίο δεν απευθύνεται στη λιανική αλλά σε όσους έχουν στόλο τέτοιων δίκυκλων, όπως εταιρείες delivery, courier κ.α.
Το δικό της brand equity είναι γεγονός και δίνει ένα σήμα στην αγορά πως μπορεί μια ελληνική εταιρεία να κατασκευάσει ένα προϊόν στην Ελλάδα, από Έλληνες, για Έλληνες και όχι μόνο.
Οι τιμές του NOOS είναι κατά 600 ευρώ υψηλότερες από το πιο ακριβό κινέζικο scooter και κατά 2.000 ευρώ φθηνότερες από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Οι καλύτερες χρηματιστηριακές, σύμφωνα με την Extel
Ambrosia Capital, Pantelakis Securities και Eurobank Equities είναι οι τρεις κορυφαίες εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Extel (πρώην Institutional Investor) για το 2025.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Wood & Co και η Euroxx Securities.
Η αξιολόγηση βασίζεται σε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, όπως η ποιότητα ανάλυσης, οι σχέσεις με θεσμικούς επενδυτές και η εμβέλεια υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.
Τα «χρυσά» παιχνίδια της AS Company
Μερισματική απόδοση 5% συνιστά το ποσό των 0,1713 ευρώ που διανέμει η εταιρεία παιχνιδιών AS Company από τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα ebitda αυξήθηκαν κατά 94% και στο πεντάμηνο διατηρούνται οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευστράτιος Ανδρεάδης στη συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, με στόχο τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας της εταιρείας και πέρα από το χώρο των παιχνιδιών, αλλά και τη διεκδίκηση πελατειακού κοινού μεγαλύτερης ηλικίας. Ο πρόεδρος της εταιρείας θεωρεί ότι διάγουμε μια περίοδο ευνοϊκή για εξαγορές.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως σε περίπτωση αύξησης των ναύλων τα αποτελέσματά της θα επηρεαστούν, αλλά προς το παρόν ευνοείται από την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.
Τρέχουν για την Ασπίδα του Αχιλλέα
«Καμπανάκια» χτυπάνε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, καθώς πλέον είναι πιο φανερή από ποτέ η ανάγκη για τη δημιουργία του αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου, την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Αυτό που έχει γίνει πλέον φανερό είναι ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι σύγχρονες συρράξεις, που εκτυλίσσονται βασικά με πυραύλους και drones, το «παιχνίδι» κερδίζεται ή χάνεται από την αντιαεροπορική άμυνα. Ένα είδος άμυνας που η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα και να είναι από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα πρέπει να πάρουν προτεραιότητα.
Για αυτή την άμυνα χθες, το υπουργείο σχολίασε δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν τόσο με τη σύσκεψη που έγινε για την προστασία της χώρας από βαλλιστικούς πυραύλους λόγω του πολέμου στο Ιράν, όσο και με τη μετακίνηση των συστημάτων Patriot στη Σούδα προκειμένου να προστατευτούν αμερικανικοί στόχοι.
Το υπουργείο, όπως ήταν φυσικό, δεν σχολίασε την μετακίνηση των Patriot, καθώς πρόκειται για επιχειρησιακά θέματα που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της δημόσιας συζήτησης. Άλλωστε, δεν υπάρχει και κάτι να συζητηθεί. Αυτονόητο είναι πού πρέπει να τοποθετηθούν οι Patriot όταν κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν.
Ο «άλλος δρόμος» του Χριστοδουλάκη
Χωρίς να δώσει πολλές εξηγήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, έκανε μια δήλωση (στο ONE) που «άναψε φωτιές» στο ΠΑΣΟΚ. Το 2010, είπε, «υπήρχε και άλλος δρόμος, εκτός από το μνημόνιο».
Στον Ν. Χριστοδουλάκη επιτέθηκε ο Χάρης Δούκας, λέγοντας ότι με αυτή τη δήλωση «αθωώνει τον Καραμανλή», αλλά πολύ πιο έντονη και εμπεριστατωμένη ήταν η κοινή δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Φίλιππου Σαχινίδη, των δύο στελεχών του οικονομικού επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν οι πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών και πέρασαν τα πάνδεινα.
Όπως τονίζουν, «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί πως, αντί για την προσφυγή σε θεσμικούς δανειστές, θα ήταν προτιμότερο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε επιλέξει τον δρόμο της χρεοκοπίας μέσω της άρνησής της να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που έληγαν τον Μάιο του 2010.
Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, οι αναφορές σε “άλλους δρόμους” δεν διαφέρουν από τους δρόμους που υποσχέθηκαν η ΝΔ -των πλαστών στατιστικών στοιχείων- και ο ΣΥΡΙΖΑ -της κατάργησης των μνημονίων με ένα άρθρο και έναν νόμο- τους οποίους δρόμους όμως, τότε που πήραν εντολή από τους Έλληνες πολίτες να κυβερνήσουν, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχαν να ακολουθήσουν».
Άλλωστε, όπως τονίζουν, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος δεν είχαν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο των συμφωνιών με τους θεσμικούς δανειστές.
Το ράλι στα ακίνητα
Στις ανισορροπίες της αγοράς ακινήτων που προκαλούν το ράλι των τιμών αναφέρθηκε χθες ο Θράσος Κηπουργός, Chief commercial officer της Uniko, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας.
Όπως τόνισε, η ζήτηση των ακινήτων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως σε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, στη ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και στην επιστροφή της εγχώριας ζήτησης μετά τη 10ετή κρίση.
Το 2024, οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών ήταν στα επίπεδα του 2008. Παράλληλα, υπάρχει απόθεμα κλειστών ακινήτων, κυρίως επειδή έχουν λειτουργικά ή ενεργειακά θέματα και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Κάπως έτσι, όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά΄και μικρή ζήτηση, μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έλθει: μεγάλη αύξηση τιμών.
Τα δύσκολα για τη Ναμπιούλινα
Γράφαμε πρόσφατα για τους επαίνους του Γιάννη Στουρνάρα στη Ρωσίδα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, που πιστώνεται τη σχετικά σταθερή πορεία της ρωσικής οικονομίας σε συνθήκες πολέμου και διεθνών κυρώσεων.
Όμως, η Ναμπιούλινα αμφισβητείται όλο και πιο έντονα στο εσωτερικό της Ρωσίας και αυτή η αμφισβήτηση έρχεται στην επιφάνεια και προέρχεται όχι μόνο από ισχυρές επιχειρήσεις, όπως η βιομηχανία όπλων, αλλά πλέον και από τους τραπεζίτες.
Η Ναμπιούλινα κρατάει πολύ ψηλά το βασικό επιτόκιο, στο 20%, επειδή φοβάται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Όμως, ο κορυφαίος εμπορικός τραπεζίτης της Ρωσίας, ο Αλεξάντερ Βεντιάκιν της Sberbank, δήλωσε (στο Reuters) ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να φρενάρει υπερβολικά λόγω των υψηλών επιτοκίων και να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο Βεντιάκιν προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα πέσει σε 1% - 2% και καλεί την κεντρική τράπεζα να δείξει «σοφία και ευαισθησία» και να μειώσει το επιτόκιο στο 17%.
Η θέση της Ναμπιούλινα δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν μειώσει το επιτόκιο και όλα πάνε καλά, θα δοξαστεί, αλλά αν ξεφύγει από τον έλεγχο ο πληθωρισμός θα πέσει πάνω της όλη η ευθύνη. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ένα καθεστώς, όπως το ρωσικό.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.