ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Monaco
Φωτο: Shutterstock

Το Μονακό και οι φόροι, ο Μυστακίδης στο κτίριο Ρούσβελτ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Φόροι 4,3 εκατ. στην κληρονόμο του δημοσιογράφου από... το Μονακό, ο Μυστακίδης και τα μωσαϊκά στο κτίριο Ρούσβελτ, οι απίθανες δικαιολογίες για ΟΠΕΚΕΠΕ τα μικρά αεροδρόμια και η Dimand.

Αρκετά... αλμυρό λογαριασμό φόρων, ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, έβγαλε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ στην κληρονόμο του γνωστού δημοσιογράφου που άφησε πίσω του αμύθητη περιουσία, μεταξύ άλλων και μια πολυτελέστατη κατοικία στο Μονακό.

Η σύζυγος, κληρονόμος του μακαρίτη δημοσιογράφου προσέφυγε στη ΔΕΔ για να αμφισβητήσει τους φόρους που είχαν επιβληθεί από έλεγχο, αλλά η προσφυγή της δεν είχε τύχη.

Η ΔΕΔ απέρριψε τον βασικό ισχυρισμό ότι ο αποβιώσας δεν ήταν κάτοικος Ελλάδας αλλά του Μονακό για τα κρινόμενα φορολογικά έτη, 2018 - 2020. 

Όπως αναφέρει η απόφαση, η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία διαπίστωσε ότι ο αποβιώσας ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, καθώς είχε φυσική παρουσία στη χώρα για τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως, παρέχοντας υπηρεσίες σε ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. 

Επιπλέον, δεν προσκομίστηκε πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από το Μονακό για τα εν λόγω έτη, ούτε εργαζόταν ως δηλωμένος υπάλληλος εκεί, ενώ διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στο Μονακό που πιστώθηκε με ποσά από ελληνικές εταιρείες. 

Προηγούμενες προσφυγές της κληρονόμου, για τα φορολογικά έτη 2016 και 2017, με παρόμοιους ισχυρισμούς, είχαν επίσης απορριφθεί.

Η κληρονόμος έχει τώρα δύο επιλογές: ή να δοκιμάσει την τύχη της στο δικαστήριο, ή να περάσει από το ταμείο της Εφορίας. Θα μπορούσε, βέβαια, να στείλει τα χρήματα και με έμβασμα από το πανέμορφο Μονακό.


Κινητικότητα για τα μικρά αεροδρόμια

Νομικό σύμβουλο με έδρα τις Βρυξέλλες ψάχνει το Υπερταμείο, προκειμένου να βάλει μπρος την παραχώρηση των 22 μικρότερων αερολιμένων της χώρας. 

Το μοντέλο αξιοποίησης που καλείται να σχεδιάσει δεν είναι απλό. Μπορεί να υπάρχει δια του ΤΑΙΠΕΔ η εμπειρία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η τριετής πορεία για την παραχώρηση του αερολιμένα Καλαμάτας -όπου ακόμα αναμένονται οι υπογραφές με την κοινοπραξία της Fraport AG και των ομίλων Κοπελούζου και Κωνσταντακόπουλου- όμως τα 22 αεροδρόμια είναι τα λιγότερο εμπορικά.
 
Είναι ενδεικτικό ότι οι μικρότεροι αερολιμένες το 2024 διακίνησαν 2,3 εκατομμύρια επιβάτες, όταν η Fraport Greece ξεπέρασε τους 36 εκατ. Την ίδια στιγμή, οι υποδομές τους χρειάζονται αναβάθμιση για να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες ροές επισκεπτών. 

Πρόθεση του Υπερταμείου είναι να παραχωρηθούν ως ενιαίο cluster, ώστε να διαμορφωθεί ένα κατά το δυνατόν ελκυστικό πακέτο με κάποιας μορφής επιδότηση για τους επενδυτές. Όμως ο σύμβουλος θα μελετήσει ακόμα το ενδεχόμενο περισσότερων παραχωρήσεων ή ακόμα και της απευθείας ανάθεσης. Στόχος βεβαίως να μην «χτυπήσει» το πρότζεκτ στις αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ.
 
Ο καιρός πάντως δεν είναι και τόσο εγγύς, αφού η διάρκεια της σύμβασης του συμβούλου θα είναι 36 μήνες.


Τα μωσαϊκά στο κτίριο Ρούσβελτ και ο Τ. Μυστακίδης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του κτιρίου Ρούσβελτ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το εμβληματικό νεοκλασικό της πόλης που έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη ως υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας.

Μέχρι το τέλος του έτους το κτίριο, που πλέον ανήκει στον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, θα είναι έτοιμο και όπως μαθαίνουμε θα στεγάσει γραφεία του επιχειρηματία. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί μέσω τριών ΦΕΚ ως μνημείο, έργο τέχνης και διατηρητέο.

Στα ντεσού των εργασιών της ανακαίνισης περιλαμβάνεται η αποκάλυψη από τους συντηρητές και μηχανικούς του έργου πρωτότυπων μωσαϊκών στοιχείων που είχαν καλυφθεί με επιχρίσματα.

Αν και η αρχική μελέτη προέβλεπε απλό αναχρωματισμό, ο Τ. Μυστακίδης αποφάσισε την πλήρη αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους, με στόχο να αναδειχθεί η τεχνοτροπία του Μεσοπολέμου.

Άλλωστε η ανακαίνιση του κτιρίου έγινε χωρίς αυστηρά επενδυτικά κριτήρια, αλλά στο πλαίσιο της επιθυμίας του να τιμήσει την ιστορία της πόλης και να δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.


Η τρελή κούρσα της Dimand

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Ανδριόπουλος θυμήθηκε πως όταν ξεκίνησε η εταιρεία είχε Νet Asset Value (Καθαρή Αξία Ενεργητικού) 160.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2024 το NAV είχε προσεγγίσει τα 180 εκατ. ευρώ. 

Αυτό σημαίνει, όπως δήλωσε ο κ. Ανδριόπουλος, ότι κάθε χρόνο η εταιρεία αναπτυσσόταν με ρυθμό 45%. 

Επίσης, στάθηκε και στην επιμονή της εταιρείας για την κατασκευή πράσινων βιοκλιματικών κτηρίων τα τελευταία 16 χρόνια. Όπως επισήμανε, «κάθε δικό μας πράσινο τετραγωνικό καταναλώνει το χρόνο 86 κιλοβατώρες, ενώ ένα τετραγωνικό σε συμβατικό κτήριο καταναλώνει 356 κιλοβατώρες». Το γεγονός αυτό, εξήγησε, «εκτός από το χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα μας δίνει τη δυνατότητα να πουλάμε και σε ακριβότερες τιμές».

Δεν ξέρουμε, πάντως, όλη αυτή η ανάπτυξη πόσο παρηγορεί τους επενδυτές που χάνουν από τη μετοχή.


Αύξηση εσόδων από διαφημίσεις «βλέπει» η Alter Ego

Την πρώτη της συνέλευση πραγματοποίησε χθες η Alter Ego ως εισηγμένη εταιρεία, σε πανηγυρικό κλίμα, τόσο για τη συμπεριφορά της μετοχής, με κέρδη σχεδόν 12% από την τιμή εισαγωγής, αλλά και για τις οικονομικές επιδόσεις. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο τζίρος θα ενισχυθεί περαιτέρω, λόγω της εκτιμώμενης αύξησης των εσόδων από διαφημιστικές υπηρεσίες. 

Την ίδια ώρα τα έσοδα της δημόσιας εγγραφής -περίπου 50 εκατ. ευρώ- αξιοποιούνται σε εξαγορές, επενδύσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό, αλλά και στην παραγωγή περιεχομένου. 

Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2024. Η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα θα γίνει στις 23 Ιουνίου.


Τα swaps που έγιναν μυστικό όπλο

Πληρέστατη και αποστομωτική, θα τολμούσαμε να πούμε, ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αμφισβητούσε ότι είναι σκόπιμο να πληρώνουμε πριν τη λήξη τους τα δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Το Δημόσιο έχει ήδη πληρώσει 21,3 δισ. από τα δάνεια 52,9 δισ. που έδωσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διμερώς για πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ έχει πληρώσει όλα τα δάνεια του ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δάνεια, ύψους 31,6 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν πρόωρα έως το 2031, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από την κανονική λήξη.

Δεν θα σχολιάσουμε όσα είπε ο υφυπουργός (προφανώς αντλώντας στοιχεία και επιχειρήματα από τον ΟΔΔΗΧ) για τα οφέλη της πρόωρης αποπληρωμής -μείωση δαπανών τόκων κ.ο.κ.

Έχει όμως αξία, να αναφερθούμε σε μια σημαντική τεχνική λεπτομέρεια, την οποία εξήγησε ο κ. Πετραλιάς, ενώ πολύ λίγοι την είχαν αντιληφθεί ως τώρα (ανάμεσά τους και ο Νίκος Παππάς...). 

Τα δάνεια που πληρώνονται πρόωρα, καλύπτονται με συμβάσεις swaps για τον κίνδυνο επιτοκίου. Όταν πληρωθούν, όμως, αυτές οι συμβάσεις δεν χάνονται: ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να τις χρησιμοποιεί για να μειώνει τον κίνδυνο επιτοκίου άλλων δανείων. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν ξαφνικά ανεβούν τα επιτόκια για οποιοδήποτε λόγο, αυτά τα «ορφανά» swaps γίνονται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να συγκρατηθεί η αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Κάτι σαν... μυστικό όπλο για να έχουμε σταθερότητα στο κόστος δανεισμού.


Ρεσιτάλ μικροπολιτικής

Ακόμη και τώρα που το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με ένα βαρύτατο πρόστιμο, 415 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να σχολιάσει ανεπίσημα (non paper, που λένε και στα χωριά μας) και να δώσει ένα ρεσιτάλ μικροπολιτικής.

Το καταλυτικό (;) επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι το σκάνδαλο δεν εξελίχθηκε μόνο επί ημερών των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, αλλά την περίοδο 2016 - 2023. Πρόκειται για την κλασική μέθοδο της διάχυσης ευθυνών: «δεν φταίμε μόνο εμείς, φταίνε και οι άλλοι».

Το επιχείρημα, όμως, που ακόμη και παιδί του Δημοτικού θα δυσκολευόταν να δεχτεί είναι άλλο, Όπως λέει το υπουργείο, δεν πρόκειται για απάτες παραγωγών, αλλά για διοικητικές αστοχίες. Δεν υπήρξαν, τονίζει, περιπτώσεις εξαπάτησης ή δόλου από την πλευρά των παραγωγών, αλλά διοικητικές αδυναμίες στην ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Σίγουρα, η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να αναζητήσει ευθύνες των παραγωγών. Τις ελληνικές αρχές ελέγχει, όχι τους παραγωγούς. Κανονικά, ο έλεγχος των παραγωγών είναι δουλειά των εθνικών αρχών. Αλλά από εκεί, μέχρι να φτάνουμε να λέμε ότι οι παραγωγοί δεν συμμετείχαν στην απάτη είναι ένα λογικό άλμα πολλών χιλιομέτρων. Εκτός αν πιστέψουμε ότι δεν είναι απάτη, όταν ένας παραγωγός δηλώνει ανύπαρκτα πρόβατα και βοσκοτόπια για να πάρει «φουσκωμένες» επιδοτήσεις.

Προφανώς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να προστατέψει την πολιτική πελατεία της κυβέρνησης -οι παραγωγοί που έπαιρναν τις «χρυσές» επιδοτήσεις μάλλον είχαν ένα λόγο παραπάνω να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην κάλπη. Ας το κάνει, όμως, με κάποιον άλλο τρόπο, όχι προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας.


Οι μάχες για τη Mediobanca

Η Mediobanca, μία από τις ιστορικές και επιφανέστερες τράπεζες της Ιταλίας και μεγαλύτερος μέτοχος της ασφαλιστικής Generali, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για τον έλεγχο του τραπεζικού κλάδου της γειτονικής χώρας.

Στις αρχές του έτους, μια ομάδα βασικών μετόχων -αποτελούμενη από δύο από τις πιο παλιές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας (Francesco Gaetano Caltagirone και Leonardo Del Vecchio)- κατέθεσαν δημόσια πρόταση εξαγοράς, ύψους 14 δισ. δολαρίων, μέσω της Monte Dei Paschi, στην οποία επίσης διατηρούν συμμετοχή.

Η διοίκηση της Mediobanca αντέδρασε, καταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο δική της πρόταση εξαγοράς της Banca Generali, του τραπεζικού βραχίονα της Generali, ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αποκαλύφθηκε ότι και η Unicredit δήλωσε ότι έχει συμμετοχή 1,9% και θα συμμετάσχει στη συνέλευση, χωρίς να έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη γενική συνέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου.


Η Baykar πάει Ευρώπη

Την ώρα που η Ελλάδα, διά στόματος υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, δηλώνει ότι θα γυρίσει την πλάτη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, η Τουρκία, μέσω της εταιρείας Baykar του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στην Ευρώπη και ετοιμάζεται να «χτυπήσει» ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη διεθνή αεροπορική έκθεση του Παρισιού στο Le Bourget, η ιταλική Leonardo και η Baykar technologies ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης αφιερωμένης στην ανάπτυξη τεχνολογιών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μάλιστα παρουσίασαν προϊόντα, τα οποία φέρουν και τις σημαίες τόσο της Ιταλίας, όσο και της Τουρκίας.

Οι εταιρείες είχαν ήδη υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας στη Ρώμη, στις αρχές Μαρτίου. Η Leonardo και η Baykar θα είναι ισότιμοι μέτοχοι (50% έκαστη) στη νέα εταιρεία, με την ονομασία LBA Systems, η οποία θα έχει τη νομική και επιχειρησιακή της έδρα στην Ιταλία -έτσι θα μπορεί να επωφεληθεί και από το πρόγραμμα SAFE.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της νέας εταιρείας, μέσω των δραστηριοτήτων αυτής της κοινής επιχείρησης, η Leonardo και η Baykar στοχεύουν στην από κοινού αναζήτηση ευκαιριών τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά. Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν πρόσθετους τομείς συνεργασίας: από την εμπορική συνεργασία, που περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Baykar και Leonardo, μέχρι κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ψηφιακών οικοσυστημάτων πολλαπλών τομέων.

Όσον αφορά την Ελλάδα;  Γιατί να πάρουμε δάνεια μέσω SAFE; Δεν έχουμε όφελος. Άσε να τα πάρουν άλλοι να κάνουν διεθνείς συνεργασίες.

Εμείς μπορούμε να καθόμαστε εκτός γηπέδου και να γκρινιάζουμε, που παίρνουν τα λεφτά τουρκικές εταιρείες. Πολύ παραγωγικό...


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντικατοπτρίζει τη διαφθορά της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει πως η Ελλάδα διασύρεται, οι πολίτες πληρώνουν πρόστιμα για σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγρότες αγωνιούν για τις ενισχύσεις και παρακολουθούμε ένα «θέατρο του παραλόγου».
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων από την Εφορία

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μεταρρύθμιση για την προληπτική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών χωρίς δικαστική απόφαση. Βελτιώσεις στα μέτρα σε βάρος προσώπων που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για εταιρικά χρέη.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιών για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στο "ΟΡΕΝ" ότι δεν αποκλείεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπου διαπιστώνεται αδυναμία επιστροφής παράτυπα εισπραχθέντων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.