ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης
Φωτο: Κυριάκος Πιερρακάκης. Credit: Aris Oikonomou/SOOC

Ο problem solver Πιερρακάκης, το στόλισμα Σόιμπλε στον Άκερμαν και τα ατού της ΔΕΗ

Ο υπουργός Οικονομικών που ξέρει να λύνει προβλήματα, πώς στόλισε ο Σόιμπλε τον Άκερμαν, τα ατού της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες, ο λαϊκισμός «δύο σε ένα» από Τσίπρα, τρίζουν τα στεγανά στα καύσιμα και οι αφοί Σαράντη δεν θέλουν τη ΔΕΛΤΑ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μπορεί να μην ψάχνει το μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο που θα φέρει τα πάνω - κάτω στην οικονομία και θα του δώσει αιώνια δόξα. Έχει αποδείξει, όμως, με τη μέχρι τώρα παρουσία του στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, ότι είναι, όπως θα έλεγαν και οι Αμερικανοί, problem solver -ο άνθρωπος που ξέρει να λύνει προβλήματα.

Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Πιερρακάκης επιβεβαίωσε ότι ξέρει να λύνει προβλήματα και μερικές φορές εν τη γενέσει τους. Πολλοί είχαν επισημαίνει (η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με μεγάλη έμφαση) ότι όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά το επίδομα στους ενοικιαστές θα ήταν ένα δώρο στους κακοπληρωτές ενοικίων, αφού θα το έπαιρναν ακόμη και αν δεν είχαν πληρώσει τα ενοίκια.

Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε γρήγορα το πρόβλημα και εξήγγειλε ότι όλα τα ενοίκια θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με τραπεζικά μέσα, για να πληρωθεί το επίδομα στους ενοικιαστές.

Έδωσε και άλλες λύσεις, όμως, ο κ. Πιερρακάκης, σε προβλήματα που δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Για παράδειγμα, θα ξεκαθαρίσει πώς θα μπορούν όσοι εξυπηρετούν ρύθμιση στην Εφορία να πουλάνε κάποιο ακίνητο χωρίς να παίρνει η Εφορία τη μερίδα του λέοντος από το τίμημα.

Επίσης, σε μια αγορά που διψάει για προσφορά κατοικιών, ο κ. Πιερρακάκης έχει καταλάβει ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν, επιτέλους, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ και εξήγγειλε ότι θα φέρει κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για να πέσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οι υπουργοί Οικονομικών που φέρνουν τις μεγάλες και σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό καθεστώς, είναι λίγοι και πάντα κινδυνεύουν να πέσουν σε λάθη με μεγάλο κόστος, πολιτικό και οικονομικό. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις από τα χρόνια των μνημονίων και μάλλον δεν χρειάζονται άλλες, ένας υπουργός problem solver φαίνεται ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει... ο MVP της κυβέρνησης.


Το στόλισμα Σόιμπλε στον Άκερμαν

Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην CEO της Deutsche Bank στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, Γιόζεφ Άκερμαν, που αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Άκερμαν βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της εκδήλωσης Olympian Dialogues που διοργάνωσε ο Όμιλος Olympia (Γερμανός) και είχε να πει πολλά για τις προκλήσεις της εποχής, τις πολιτικές Τράμπ, την Κίνα  και την κατάσταση στην Ευρώπη.

Ο Ελβετός τραπεζίτης είναι μια από τις πιο λαμπερές τραπεζικές προσωπικότητες διεθνώς΅, αν και στη Γερμανία η θητεία του κρίθηκε ως αμφιλεγόμενη κυρίως για την έμφαση που έδωσε στην επέκταση της Deutsche Bank στην επενδυτική τραπεζική και το trading αλλά και τη στάση του στο ευαίσθητο θέμα των αμοιβών στα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μάλιστα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται εκτενώς στον Άκερμαν ως παράδειγμα προς αποφυγή. 

«Το περιεχόμενο της λέξης τραπεζίτης», σημειώνει ο Β. Σόιμπλε στο βιβλίο, «η οποία κάποτε ενέπνεε τον σεβασμό, έχει μεταβληθεί εδώ και καιρό επί τα χείρω. Και το μέγεθος της μεταβολής αντιστοιχεί περίπου στην απόσταση ποιότητας που χωρίζει έναν Άλφερντ Χερχάουζεν από τον Γιόζεφ Άκερμαν. 

Ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της Deutsche Bank, Χερχάουζεν τόνιζε αδιάλειπτα την κοινωνική δύναμη και ευθύνη των τραπεζών. Στον αντίποδα, ο Άκερμαν περιόριζε την ευθύνη του στα κέρδη των μετόχων».

Και συνεχίζει ο μακαρίτης πρώην υπουργός Οικονομικών με τη δηλητηριώδη επισήμανση: «Εξού και η κατά καιρούς παρατήρησή μου σε συνεντεύξεις και ομιλίες ότι δεν πρέπει να παραμένει κανείς ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν θέλει να καταλήξει να γίνει λάβρος επικριτής του καπιταλισμού».


Τα ατού της ΔΕΗ

Η είσοδος της ΔΕΗ με τη θυγατρική της ΔΕΗ Fiber στη λιανική με προγράμματα γρήγορου internet μέσω οπτικής ίνας  αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο, καθώς η τιμή εκκίνησης είναι αρκετά ανταγωνιστική, με τιμή μόλις 17,9 ευρώ το μήνα  για ένα πρόγραμμα 500Mbps.

Η ΔΕΗ μπορεί να δώσει τέτοιες τιμές γιατί περνάει εναέρια τη σύνδεση και έτσι δεν χρειάζονται τα κοστοβόρα σκαψίματα που βλέπουμε κάθε μέρα στους δρόμους. 

Τα προγράμματα δεν περιλαμβάνουν κανένα συνδυασμό με κινητή τηλεφωνία και, ως εκ τούτου, οι συνδυασμένες προσφορές παραμένουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.  Αυξάνονται όμως οι επιλογές των καταναλωτών και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη διείσδυση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FTTH Council Europe (Σεπτέμβριος 2024), το ποσοστό κάλυψης στη χώρα φτάνει το 40% των νοικοκυριών, ενώ η πραγματική χρήση FTTH υπηρεσιών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, με μόλις 11,3% των νοικοκυριών να διαθέτουν ενεργή σύνδεση. 

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενεργή διείσδυση FTTH (11,3%) και τελευταία στο συνολικό ποσοστό ενεργών συνδρομητών επί των νοικοκυριών (penetration). Η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (άνω του 35%) παραμένει σημαντική, επιβεβαιώνοντας το ψηφιακό έλλειμμα της χώρας.


Λαϊκισμός «δύο σε ένα» από Τσίπρα

Δεν συγκλόνισε πολλούς με το νέο μανιφέστο του ο Αλέξης Τσίπρας, όμως οι ειδικοί του πολιτικού μάρκετινγκ βρήκαν κάτι αρκετά ενδιαφέρον στο «πακετάρισμα» των νέων (;) ιδεών του. Προσπάθησε να πετύχει ένα λαϊκισμό... δύο σε ένα, που ισορροπεί κάπου ανάμεσα στην άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά.

Αυτό φάνηκε κυρίως από μία δήλωση: ότι χρειάζεται, λέει, ένας «νέος πατριωτισμός απέναντι στην κλεπτοκρατία και την ολιγαρχία». Η λέξη «πατριωτισμός» μπορεί να φανεί γοητευτική σε πολλούς, από τους παλιούς του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», ως τους ορφανούς οπαδούς του Καμμένου, ή ακόμη και σε πιο «σκληρούς» της δεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος.

Όμως, αυτός ο νέος «πατριωτισμός» Τσίπρα έρχεται να δέσει με ταξική προσέγγιση αριστερού τύπου, με όσα λέει για την ολιγαρχία και την κλεπτοκρατία. Και να δημιουργήσει γέφυρες με το ηρωικό αριστερό παρελθόν του «να τους τελειώσουμε» -πάντα είναι πολύτιμη στους λαϊκιστές ηγέτες η αντιπαράθεση με υπαρκτούς ή φανταστικούς εχθρούς.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και μια άλλη αναφορά του, που θα έλεγε κανείς ότι βολεύει θαυμάσια τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δήλωσε ότι είναι αντίθετος στον εξοπλισμό της Ευρώπης, αν πρόκειται να θυσιαστούν κονδύλια συνοχής.

Είναι γνωστό ποιος ηγέτης είναι ο πιο αντίθετος στον εξοπλισμό της Ευρώπης (κατοικοεδρεύει στο Κρεμλίνο). Και ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί στην προκειμένη περίπτωση ένα κλασικό προπαγανδιστικό τέχνασμα: συνδυάζει μια αλήθεια (η Ευρώπη εξοπλίζεται) με ένα πελώριο ψέμα (δεν έχει γίνει μείωση των κονδυλίων συνοχής για να πάνε σε εξοπλισμούς). Έτσι, μπερδεύει με πολύ πονηρό τρόπο όποιον μπορεί να ανησυχεί για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι από τις πιο ωφελημένες από τα κονδύλια συνοχής.

Θα φέρουν όλα αυτά αρκετή πολιτική πελατεία στον Αλέξη Τσίπρα για κάποιο μελλοντικό εγχείρημα; Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να υπάρχει φοβερός ενθουσιασμός, αλλά με τέτοια έλλειψη ηγετών που μπορούν να αντιπαρατεθούν στον Μητσοτάκη τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.


Τρίζουν τα στεγανά στα καύσιμα

Στην Ελλάδα υπάρχει μια παγκοσμίως μοναδική, ίσως, διάρθρωση της αγοράς καυσίμων. Άλλες εταιρείες διυλίζουν το πετρέλαιο, άλλες διαθέτουν τα καύσιμα στα πρατήρια και άλλες κατέχουν τα πρατήρια καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται «στεγανά», ώστε μια εταιρεία εμπορίας να μην χάνει την άδειά της επειδή συνεργάστηκε με έναν επιτήδειο πρατηριούχο, ή ένα διυλιστήριο να μην αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, επειδή έπεσε σε μια παράβαση η θυγατρική εταιρεία εμπορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη αρχίσει το πρέσινγκ στις εταιρείες εμπορίας τις οποίες υποχρέωσε, επί ημερών Χατζηδάκη, να ελέγχουν τι κάνουν όσοι πρατηριούχοι συνεργάζονται μαζί τους (μέτρα δέουσας επιμέλειας). 

Τώρα, όπως φάνηκε από χθεσινές δηλώσεις Πιερρακάκη, το πρέσινγκ θα γίνει πιο αυστηρό, με τριπλάσια πρόστιμα στις εταιρείες που δεν ελέγχουν τα πρατήρια με τα σήματά τους, ιδιόκτητα ή ανήκοντα σε συνεργαζόμενο επιχειρηματία. Τα πρόστιμα ως τώρα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 30.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθούν σε 15.000 έως 90.000 ευρώ, με πρόβλεψη διπλασιασμού σε περίπτωση υποτροπής, ενώ για τη δεύτερη υποτροπή θα προβλέπεται πολύ βαριά ποινή για μια εταιρεία εμπορίας: απαγόρευση διάθεσης καυσίμων για έξι μήνες.

Αν μια εταιρεία δεν σταματάει να παρέχει καύσιμα σε παραβάτη πρατηριούχο, θα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της, κάτι μάλλον εξαιρετικά επιζήμιο για τη φήμη και την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ο νόμος των... στεγανών στην αγορά καυσίμων κάπως σπάει και όσες εταιρείες εμπορίας έκριναν ότι δεν ήταν άσχημα να συνεργάζονται με επιτήδειους, αρκεί αυτοί να ήταν καλοπληρωτές, τώρα θα το σκέφτονται δύο φορές.

Όπως εκτιμούν στην αγορά, όλα αυτά διευκολύνουν και μια αναδιάρθρωση του κλάδου: οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας, θυγατρικές των διυλιστηρίων, με τα ιδιόκτητα δίκτυα πρατηρίων, παίρνουν ένα πλεονέκτημα απέναντι σε όσους ανταγωνίζονταν με αθέμιτα μέσα.


Ο γρίφος με το SAFE

Για την πρωτοβουλία ReArm Europe και τον μηχανισμό SAFE μίλησε από την Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Όπως τόνισε «ο μηχανισμός SAFE, παρέχει δάνεια για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και προωθεί τη συνεργασία και τη σύμπραξη με άλλες χώρες, ιδίως με τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης όσον αφορά στο SAFE και στις άλλες υποψήφιες χώρες ή άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτό, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι προφανές είναι ότι όποιος θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον να βρίσκεται σε κάποια ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, δεν θα συμμετάσχει στο SAFE. Και ποια εικόνα δίνει άραγε, στην Ευρώπη, όταν αρνείται να συμμετάσχει σε ένα μηχανισμό που θα δώσει φθηνά δάνεια 150 δισ. ευρώ, ενώ το μόνο που φαίνεται να την ενδιαφέρει είναι μη συμμετάσχουν οι γείτονες.


Δεν παράγεται γάλα στο Κολωνάκι...

Μαθήματα επιχειρηματικότητας δίνουν οι αδελφοί Σαράντη, Μιχάλης και Τάκης, καθώς έχουν καταφέρει από μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση να χτίσουν τη μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, για τη Δωδώνη έχουν ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση δεν θα αφορά μόνο την μονάδα παραγωγής στα Ιωάννινα αλλά και μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και την στήριξη των τοπικών παραγωγών. Καθώς όπως είπε ο κ. Μιχάλης Σαράντης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ΤΥΡΑΣ, είπε χαρακτηριστικά «γάλα δεν παράγεται στο Κολωνάκι»!

Υπογραμμίζοντας με το τρόπο αυτό πόση σημασία έχει η ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς όπως είπε «χωρίς τους κτηνοτρόφους εμείς δεν θα υπήρχαμε». 


Κανένα ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη ΔΕΛΤΑ και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, στα Τρίκαλα το διέψευσαν όλοι σε όλους τους πιθανούς τόνους. Τόσο η νέα γενιά που έχει αναλάβει πια την εταιρεία, όσο και οι ιδρυτές του ομίλου. Όπως ανέφερε η Ζωή Σαράντη, αντιπρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, δεν υπάρχει από την πλευρά τους ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ. «Δεν υφίσταται θέμα ΔΕΛΤΑ. Εστιάζουμε στα project που είναι ανοιχτά», υπογράμμισε.

Μάλιστα ο Μιχάλης Σαράντης, ανέφερε ότι η εξαγορά της Δωδώνης δεν είναι μία απλή διαδικασία αλλά ιδιαίτερα πολύπλοκη, ενώ για να την αποκτήσουν σε σχέση με το 2012 που το είχαν επιχειρήσει ξανά, τώρα θα πληρώσουν περίπου 50-60 εκατ. ευρώ επιπλέον. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «αν θέλεις κάτι πολύ το πετυχαίνεις στο τέλος».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μείωση κόστους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Από την αρχή του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.