Έρχεται κίνηση ρελάνς από την Εθνική Τράπεζα με την εξαγορά μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας; Αυτό υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές και είναι βέβαιο ότι η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει διάφορες στρατηγικές κινήσεις μεγάλης εμβέλειας.
Μια εξαγορά ασφαλιστικής έχει ισχυρή οικονομική λογική για την τράπεζα, καθώς θα διευρύνει τις πηγές εσόδων και θα μπορέσει να μπει δυνατά στην αγορά με τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Παράλληλα, θα θεραπεύσει την απώλεια της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα απαντήσει στις πιέσεις της επενδυτικής κοινότητας για το πως θα ενισχυθεί το αναπτυξιακό story της τράπεζας.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η Groupama θα μπορούσε να είναι ο στόχος, καθώς ο βασικός μέτοχος φαίνεται πως αναζητά ευκαιρίες για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Επιπλέον τα μεγέθη της Groupama είναι υπό πίεση κάτι που θα μπορούσε να γυρίσει γρήγορα και θεαματικά αν έμπαινε κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Τράπεζας.
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την τιμή και ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις που δεν εξασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας για τους μετόχους.
Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11.00 π.μ, πραγματοποιείται η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.
Το ελικόπτερο του Κ. Στέγγου
Ανάμεσα στις πολυσχιδείς δραστηριότητες της Τεχνικής Ολυμπιακής -με πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο- είναι και αυτή της ενοικίασης ελικοπτέρου.
Για όσους θυμούνται, ο πατριάρχης της οικογένειας Στέγγου, ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που κυκλοφορούσε με ελικόπτερο. Μετά έγινε κανονική μπίζνα.
Το 2019 ελικόπτερο ιδιοκτησίας της Τεχνικής Ολυμπιακής, που είχε όμως εκμισθωθεί προς εκμετάλλευση από αεροπορική εταιρεία, συνετρίβη στον Πόρο.
Τα μυστήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει πίσω το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας αναθέσει πλέον στην ΑΑΔΕ του Γιώργου Πιτσιλή την ευθύνη να «καθαρίσει» την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Όμως, η αρνητική δημοσιότητα για το θέμα δεν σταματάει, αφού έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση (στο Kontra Channel) ο Νίκος Σαλάτας, τελευταίος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποπέμφθηκε με εντολή του Μαξίμου, όπως είπε ο ίδιος, και όχι επειδή το αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Σαλάτας είπε αρκετά, όμως τα μυστήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ παρέμειναν... μυστήρια. Δήλωσε, για παράδειγμα, ότι προβλήματα υπήρχαν και παλαιότερα, όμως η κατάρρευση του ΟΠΕΚΕΠΕ συντελέστηκε την περίοδο 2022 - 2023.
«Από εκεί διαλύθηκε ο Οργανισμός, δεν το λέω μόνο εγώ, όλοι οι αγρότες το ξέρουν. Εκεί είναι μια μεγάλη ιστορία, έγιναν μεγάλα πράγματα, έπεσε το πληροφοριακό σύστημα και μπόρεσαν να γίνουν πάρα πολλές κομπίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν εξήγησε, όμως, πώς ακριβώς «έπεσε» το πληροφοριακό σύστημα και άρχισαν οι κομπίνες. Ήταν μια άτυχη στιγμή που κράτησε... χρόνια; Ποιοι φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε; Και γιατί ο ίδιος, παρόλο που λέει ότι τον τοποθέτησε ο Κ. Τσιάρας στον ΟΠΕΚΕΠΕ με αποστολή να διασώσει τον οργανισμό, δεν σχημάτισε ένα φάκελο να στείλει όλα τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;
Για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο κ. Σαλάτας επέμεινε στη θεωρία ότι, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, ο επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα, Ν. Πασχάλης, θέλησε να συκοφαντήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοινώνοντας ψευδώς ότι έγινε προσπάθεια να παρακωλυθεί ο έλεγχος που διενεργήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Σαλάτας δεν το είπε, αλλά από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνει κανείς ότι θεωρεί πως υπήρχε κάποια συνωμοσία για να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στο δια ταύτα, ο κ. Σαλάτας δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα διαλευκανθεί τελικά η υπόθεση του «πάρτι» με τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Όπως είπε, φοβάται ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ «θα λειτουργήσει σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος να αρθεί η ευρωπαϊκή πιστοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μπλοκαριστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις (3 δισ. τον χρόνο) είναι υπαρκτός.
Σε πολιτικό επίπεδο, το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους πολιτικούς προϊσταμένους που... επέβλεψαν την κατάρρευση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2022 - 2023. Ονόματα έχουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου εκείνης (Αυγενάκης και Γεωργαντάς). Ως τώρα, όμως, δεν έχουν εμφανιστεί να δώσουν εξηγήσεις, ούτε και φαίνεται να τους έχουν ζητηθεί.
Ο Κων. Μητσοτάκης τώρα δικαιώνεται
Οκτώ χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συμπληρώθηκαν χθες και ο πρωθυπουργός έκλεισε με μια προσωπική αναφορά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο ερεργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μηλάκι.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σαν σήμερα, 29 Μαΐου 2017, έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και σκεφτόμουν ότι και αυτός με τον τρόπο του έβαλε το δικό του λιθαράκι για να μπορούμε να βλέπουμε σήμερα χαμογελαστά πρόσωπα εργαζόμενων να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Διότι σε μία πολύ δύσκολη εποχή, σε μία εποχή όπου τότε ο λαϊκισμός των κρατικοποιήσεων είχε ουσιαστικά αφανίσει την ελληνική βιομηχανική παραγωγή, πήρε τότε μία τολμηρή απόφαση και έκανε το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης του τότε κρατικοποιημένου Ηρακλή».
Ο πρωθυπουργός θύμισε «τι τράβηξε και τι πέρασε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από αυτή του την επιλογή, που εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει δικαιωθεί: «Σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν θα βρισκόμασταν εδώ, να γιορτάζουμε αυτή τη μεγάλη πρόοδο της εταιρείας και να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για βαθιές ρίζες του λαϊκισμού στην Ελλάδα. «Μερικές φορές», τόνισε, «οι δύσκολες αποφάσεις οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται, δεν συντονίζονται πάντα με τις επιταγές της κοινής γνώμης. Ο λαϊκισμός στη χώρα μας, δυστυχώς, έχει βαθιές ρίζες και βαθιά ιστορία, αλλά χρέος μας, τελικά, είναι να κάνουμε το σωστό. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά τελικά δικαιώνονται από τις εξελίξεις».
Ουραγοί στις επενδύσεις
Σοβαρά κίνητρα για τοποθετήσεις πολιτών σε συλλογικές επενδύσεις (αμοιβαία κ.α) δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και αυτό αναδεικνύεται από την κατάταξή μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή δαπάνη για περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Δηλαδή στα χρήματα που εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες για τη διαχείρισή τους.
Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31.415 ευρώ και εμείς ξοδεύουμε 2.356 ευρώ. Από κάτω μας είναι η Πολωνία με 2.289 ευρώ, η Σλοβακία με 2.025 ευρώ, η Τουρκία με 1.775 ευρώ, η Κροατία με 1.125 ευρώ, η Ρουμανία με 441 ευρώ και η Βουλγαρία με 245 ευρώ. Μας ξεπερνούν 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Σλοβενία με 3.307 ευρώ κα η Τσεχία με 2.678 ευρώ. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης είναι η Σουηδία 62.305 ευρώ και πρωταθλητής που δεν «βλέπει» κανέναν η Ελβετία με 111.199 ευρώ.
Ένας Ελβετός δηλαδή τοποθετεί 47 φορές περισσότερα χρήματα σε συλλογικές επενδύσεις σε σχέση με έναν Ελληνα. Δεν είναι μόνο η διαφορά στον πλούτο μεταξύ των δύο πολιτών αλλά και στην κουλτούρα αφού ως συνήθως ο Έλληνας τα «καταφέρνει» καλύτερα μόνος τους στη διαχείριση της περιουσίας του...
Χρέος 100% του ΑΕΠ στον πλανήτη
«Πλανητική» κρίση χρέους φοβάται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υπενθύμισε χθες ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν.
Όπως επισημαίνει το Ταμείο, η αυξανόμενη αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αντικατοπτρίζει τις ανανεωμένες οικονομικές πιέσεις, καθώς και τις συνέπειες της δημοσιονομικής στήριξης που παρασχέθηκε λόγω της πανδημίας. Η τάση αυτή εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις στους προϋπολογισμούς τους.
Περίπου το ένα τρίτο των χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν δημόσιο χρέος που είναι υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία και αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό. Περισσότερες από τα δύο τρίτα των 175 οικονομιών που εξετάζει το ΔΝΤ αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτερα φορτία δημόσιου χρέους σε σύγκριση με την περίοδο πριν την εξάπλωση της COVID το 2020.
Εμείς στην Ελλάδα, μπορούμε να διαβάζουμε αυτές τις ανησυχητικές διαπιστώσεις χωρίς να ανησυχούμε. Η Ελλάδα έχει μεν πολύ υψηλό χρέος, αλλά οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι θα μειώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.
Στην Ευρώπη ο Α. Αλεξίου της ΕΕΕΠ
Διάκριση για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αποτέλεσε η εκλογή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΕΕΠ κ. Αντώνη Αλεξίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ευρωπαϊκού φορέα ρύθμισης τυχερών παιγνίων (Gaming Regulation Forum). Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας συμμετέχει στο ΔΣ της GREF.
Η ΕΕΕΠ φιλοξένησε για πρώτη φορά το ετήσιο συνέδριο της GREF στην Ελλάδα το διάστημα 26-28 Μαΐου στο οποίο συμμετείχαν 120 σύνεδροί από 27 χώρες, αριθμός ρεκόρ για το εν λόγω συνέδριο.
Ο Τραμπ τρέλανε τη Wall Street
Πριν συνέλθει η Wall Street από το σοκ των δασμών του Τραμπ και της αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής του, μια νέα δυσάρεστη έκπληξη ήλθε από το «μεγάλο και όμορφο» οικονομικό νομοσχέδιο του προέδρου.
Κάπου μέσα στις 1.000 σελίδες του αχανούς νομοσχεδίου αποδείχτηκε ότι κρυβόταν μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει ξένοι σε αμερικανικά assets. Δεν θέλει πολλή φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι τέτοιος φόρος, ειδικά στους ξένους επενδυτές, που έχουν επενδύσει τρισεκατομμύρια στις αγορές της Αμερικής, θα ενισχύσει τις τάσεις φυγής που ήδη παρατηρούνται μετά το σοκ της «Ημέρας Απελευθέρωσης».
Αναλυτές θεωρούν, μάλιστα, ότι η επιβολή αυτού του φόρου στους ξένους επενδυτές είναι πλέον πολύ πιθανή, αφού με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην επιβολή δασμών δεν φαίνεται ότι αυτοί θα έχουν την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση και ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές εσόδων για να «μαζέψει» τα ελλείμματα.
Ευκόλως εννοούμενο είναι ότι οι άνθρωποι της Wall Street θα αποδυθούν το επόμενο διάστημα σε... άγριο lobbying για να μπλοκάρουν στη Γερουσία τη συγκεκριμένη διάταξη. Να δούμε τι θα πετύχουν...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.