Την Τρίτη, μια ημέρα πριν η UniCredit ανακοινώσει τη στρατηγική της κίνηση για την Alpha Bank, ο Αντρέα Ορσέλ είχε μιλήσει με αρκετή ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας τραπεζίτης, αν θέλει να παίξει τον ρόλο του deal maker σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στη συνέλευση της ιταλικής ένωσης τραπεζοϋπαλλήλων, το deal για την εξαγορά της Banco BPM είναι απίθανο πλέον να προχωρήσει. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι όροι που θέλησε να επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση σε μια κορυφαία ιταλική τράπεζα για την εξαγορά μιας άλλης ιταλικής τράπεζας, είναι τόσο αυστηροί που ο Ορσέλ θεωρεί ότι πλέον δεν έχει οικονομικό νόημα να γίνει το deal.
Μάλιστα, η UniCredit έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των όρων που θέλησε να επιβάλει η Ρώμη, αλλά δεν βλέπει «φως», αφού η απόφαση θα αργήσει, ενώ η δημόσια πρόταση εκπνέει στις 23 Ιουλίου.
Για τη γερμανική Commerzbank, την οποία ο Ορσέλ θέλει να εξαγοράσει για να την ενοποιήσει με την HVB, δημιουργώντας μια τράπεζα που θα «χτυπήσει» ακόμη και την Deutsche Bank, ο επικεφαλής της UniCredit ξεκαθάρισε ότι η στάση του είναι πολύ διαφορετική: «Δεν βιαζόμαστε, θα περιμένουμε», είπε, τονίζοντας η UniCredit κατέχει το 30% των μετοχών και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2026 ή το 2027, αφού επιχειρηθεί μια συνεννόηση με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.
Το μεγάλο εμπόδιο, πάντως, είναι η διοίκηση της Commerzbank, που αντιστέκεται με κάθε τρόπο στο deal.
Όλα αυτά αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφορά που έχει η Ελλάδα, μια διαφορά που φαίνεται ότι μέτρησε πολύ στις αποφάσεις της UniCredit: όταν ακόμη και στην ίδια την Ιταλία, όπως και στη Γερμανία, τα φιλόδοξα σχέδια του Ορσέλ συναντούν ισχυρές αντιστάσεις, στη χώρα μας όλοι οι εμπλεκόμενοι (από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, ως τη διοίκηση της Alpha Bank) στρώνουν «κόκκινο» χαλί στον πρώτο Ευρωπαίο τραπεζίτη που θέλησε να επενδύσει στον τραπεζικό μας τομέα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Και αυτό δεν είναι ένα θετικό μήνυμα μόνο για τη UniCredit και τον Ορσέλ, αλλά και για όποιον άλλο τραπεζίτη από την ευρωζώνη θελήσει να ψάξει για επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα.
Λεφτά δεν υπάρχουν για επενδυτικό λογαριασμό
Μια από τις προτάσεις της ΕΧΑΕ και του Γιάννου Κοντόπουλου για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η θέσπιση του Ειδικού Ατομικού Αποταμιευτικού Επενδυτικού Λογαριασμού. Η πρόταση δεν συμπεριελήφθη στο πρόσφατο νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια για τις φοροαπαλλαγές.
Ο Γιάννος Κοντόπουλος ρωτήθηκε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους σχετικά με την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι ίσως υιοθετηθεί στο μέλλον καθώς τέτοια εργαλεία δίνουν ώθηση στην αγορά.
Η καθιέρωση ατομικών σχεδίων αποταμίευσης, συνδεδεμένα με φορολογικά κίνητρα, αποτελεί μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική, σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, Βρετανία, και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης). Το «καλάθι» του λογαριασμού αυτού μπορεί να περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένων εταιρειών, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, ομόλογα κ.λπ.
Για την προώθηση της μακροπρόθεσμης επένδυσης, εξετάζονται φορολογικά κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές από τον τόκο ή ακόμα και από το επενδεδυμένο κεφάλαιο, ανάλογα με τα έτη διακράτησης.
Όλα ανθηρά στο ΧΑ
Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και σε κάποια ποιοτικά στοιχεία της αγοράς λέγοντας πως με απόδοση του Γενικού Δείκτη 22,6% το 2025 είμαστε στη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με τους ξένους επενδυτές να κατέχουν το 68% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και να διενεργούν το 61,5% των συναλλαγών.
Εκτίμησε μάλιστα πως φέτος ίσως σπάσει το ρεκόρ των χρηματικών διανομών από τις εισηγμένες που ήταν τα 5,4 δισ. το 2007. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί ή έχουν εξαγγελθεί μερίσματα αξίας 4,6 δισ. ευρώ και μαζί με τα προμερίσματα των εταιρειών που μοιράζονται συνήθως προς το τέλος της χρήσης ίσως «πιάσουμε» το ρεκόρ του 2007.
Τα σενάρια εξαγοράς της ΕΧΑΕ
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε το ΧΑ να αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς και να ενταχθεί σε έναν μεγαλύτερο φορέα ο κ. Κοντόπουλος επισήμανε καταρχήν ότι θα μπορούσε να γίνει, χωρίς προσκόμματα από το κράτος, καθώς η ελεύθερη διασπορά της ΕΧΑΕ βρίσκεται στο 96%.
Επί της ουσίας, τόνισε πως η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να μελετηθεί και αν έχει τα εχέγγυα να μας πάει μακριά, τότε θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Ο ΒΟΑΚ και τα διόδια «εξοικείωσης»
Λίγες ώρες πριν κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έβαλε στην τελική ευθεία την ενεργοποίηση της προαίρεσης για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά. Χθες εστάλη προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα των 31 χλμ.
Όταν πατηθεί επισήμως το κουμπί για την ενεργοποίηση της προαίρεσης που θα υλοποιηθεί από την παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξηθεί κατά 99 εκατ. ευρώ από τα 493 εκατ. ευρώ για το Χανιά - Ηράκλειο.
Κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε τόσο από τους φορείς όσο και από την αντιπολίτευση ήταν η απουσία των βασικών παραρτημάτων της σύμβασης κατά τη συζήτηση, με τον κ. Ταχιάο να δεσμεύεται ότι θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και τους φορείς να σημειώνουν ότι η έλλειψη αναλυτικών οικονομικών στοιχείων, όπως τα κόστη και οι υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου οδηγούν σε αδυναμία πλήρους αξιολόγησης του έργου.
Χθες η πίεση που ασκήθηκε προς την πολιτική ηγεσία κατά τη συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή από τους φορείς ήταν μεγάλη. Πέρα από τα διόδια «εξοικείωσης», που θα επιβληθούν πριν καν την ολοκλήρωση του έργου, οι δήμοι Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων ζήτησαν σαφείς δεσμεύσεις για κόμβους και παράπλευρο οδικό δίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών χωρίς χρέωση, αλλά και η συνδεσιμότητα με τουριστικές περιοχές και υποδομές. Ανησυχίες εκφράστηκαν και για τη δυνατότητα υλοποίησης των απαραίτητων απαλλοτριώσεων εντός χρονοδιαγραμμάτων και τον κίνδυνο πληρωμής αποζημιώσεων στον παραχωρησιούχο δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχει συντελεστεί περίπου το 20%.
Η στρατιά των... ONEX
Όχι μία, όχι δύο… αλλά έντεκα (11) εταιρείες ONEX έχει δημιουργήσει ο Πάνος Ξενοκώστας πρόεδρος και CEO της ONEX των Ναυπηγείων Ελευσίνας, εκ των οποίων η μία είναι υπό εκκαθάριση.
Τελευταίο δημιούργημα του Πάνου Ξενοκώστα η ONEX Watt AE, η οποία ιδρύθηκε στις 22 Μαΐου 2025 και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τη συμμετοχή σε εταιρίες παραγωγής εξοπλισμού διαχείρισης υγρών, την παραγωγή πόσιμου νερού από την επεξεργασία υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού, την επεξεργασία υγρών αποβλήτων αστικής ή βιομηχανικής προέλευσης καθώς και υγρών αποβλήτων απορριμματικής προέλευσης πάσης φύσεως, καθώς και την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση υγρών ή αεριών ρύπων, αλλά και τις υπηρεσίες επεξεργασίας νερού με φίλτρα ή άλλα μέσα.
Επίσης, υπάρχει η ONEX Αμυντικά Συστήματα, η ONEX Internet of things & Artificial Intelligence και άλλες εταιρείες σχετικές τόσο με τα Ναυπηγεία Σύρου όσο και Ελευσίνας αλλά και μία που σχετίζεται με εργασίες σε λιμάνια και όχι μόνο. Η εταιρεία που είναι υπό εκκαθάριση είναι η ONEX Συμμετοχών – Παροχής Υπηρεσιών ΕΠΕ και είχε ιδρυθεί το 2015.
Όλα στραβά κι ανάποδα
Εμπόδια που ούτε έχουν διανοηθεί επιχειρηματίες στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τέσσερις επικεφαλής σημαντικών ελληνικών εταιρειών ( DEMO, ALUMIL, KΡΙ-ΚΡΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ) μίλησαν στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της Grant Thornton και είπαν χωρίς πολλές περιστροφές τον... πόνο τους.
Ο Γ. Μυλωνάς της ALUMIL εξήγησε ότι η εταιρεία του έχει καταφέρει να κάνει πωλήσεις ακόμη και στον σουλτάνο του Μπρουνέι, αλλά πληρώνει 160 τη μεγαβατώρα για το ρεύμα, έξι φορές περισσότερα από μια ισπανική βιομηχανία.
Ο Δ. Δέμος της DEMO αφηγήθηκε την απίθανη ιστορία με τα ομόλογα αξίας 50 εκατ. ευρώ που πήρε από το Δημόσιο για οφειλή στην εταιρεία του και την επόμενη ημέρα το ελληνικό κράτος τα «κούρεψε».
Ο Π. Τσινάβος της ΚΡΙ-ΚΡΙ είπε το παράπονό του για τη δημόσια διοίκηση: παρακαλάς την προϊσταμένη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για μια άδεια, αλλά όσο και αν η προϊσταμένη προσπαθεί, η άδεια δεν βγαίνει επειδή δεν υπάρχει προσωπικό.
Ο Κ. Χαλιορής από τα Πλαστικά Θράκης εξήγησε πόσο σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη επαρκούς δικτύου σιδηροδρομικών μεταφορών.
Κατά τα άλλα, όποιον κι αν ρωτήσεις πίνει νερό στο όνομα της εξωστρέφειας και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου...
Επιτέλους... μετρητές
Μια σημαντική είδηση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τσέπη των καταναλωτών ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ: την προμήθεια 2.760.000 έξυπνων μετρητών νέας γενιάς και νέου κεντρικού συστήματος Meter Data Management.
Ο ΔΕΔΔΗΕ υπέγραψε σύμβαση με τις Ενώσεις εταιριών «Iskraemeco d.d. & Oracle France SAS», «Itron Spain SLU - ZIV Aplicaciones y Tecnologia S.L.» και «Protasis AE – Sagemcom Energy & Telecom SAS». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ο δρόμος για την αντικατάσταση όλων των μετρητών με έξυπνους μετρητές πανελλαδικά μέχρι το 2030.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Η αλήθεια είναι ότι δεν πάει άλλο το πράγμα. Οι καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα είναι δραματικές. Μάλιστα, βλέποντας ότι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών καθυστερεί τόσο πολύ, άρχισαν να προσφέρουν και οι πάροχοι δικές τους λύσεις έξυπνων μετρητών στους καταναλωτές (βλέπε Protergia).
Οι ελεγκτές του Θεοδωρικάκου
Μεγάλες προσδοκίες έχει ο Τάκης Θεοδωρικάκος από τη νέα, ανεξάρτητη αρχή που θέλει να στήσει για να προστατευθούν οι καταναλωτές και να αναχαιτιστεί η ακρίβεια.
Για παράδειγμα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν οι καταναλωτές πολύ εύκολα, μέσα από το κινητό τους, να κάνουν καταγγελίες για να τις ελέγχει η νέα Αρχή.
Καλά όλα αυτά, αλλά πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα κρύβεται, όπως συνήθως συμβαίνει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, μια όχι και τόσο ενθαρρυντική έλλειψη προσωπικού.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου διαθέτει 20 ελεγκτές, η ΔΙΜΕΑ έχει 47 άτομα στους ελέγχους από συνολικό προσωπικό 117 και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει 35 άτομα προσωπικά, οι περισσότεροι δικηγόροι, που δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους.
Κάπως έτσι, 67 άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ελέγχους για τις καταγγελίες που θα έρχονται σωρηδόν. Και όταν το σύστημα μπλοκαριστεί, ο υπουργός θα υποσχεθεί μια γενναία αύξηση προσωπικού, με τις γνωστές διαδικασίες που όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορες είναι.
Τι βλέπει η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης για το 2025
Οι συνθήκες στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2025 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024 όταν τα αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες, ενέργεια και αμοιβές προσωπικού πίεσαν τα λειτουργικά κέρδη, τόνισε ο κ. Δημήτρης Μαλάμος διευθύνων σύμβουλος των Πλαστικών Θράκης στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Μόνο το κόστος ενέργειας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,5 εκατ. ευρώ. Για αυτό το λόγο το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη EBITDA θα είναι κάτω κατά 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Για το σύνολο όμως του έτους και αν δεν μεταβληθούν δραστικά οι συνθήκες στις αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου η διοίκηση εκτίμησε πως τα κέρδη EBITDA θα κινηθούν ελαφρώς πάνω από τα 42,3 εκατ. ευρώ του 2024 και θα προσεγγίσουν τα 44 εκατ. ευρώ του 2023.
Στα θετικά είναι ότι οι όγκοι των πωλήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που σε μια πτωτική αγορά ενισχύει τα μερίδια της Ελληνικής εταιρείας. Το επενδυτικό πλάνο το 2025 προβλέπει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στις θυγατρικές του εξωτερικού. Η συνέλευση ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ και τη διανομή υπόλοιπου μερίσματος 0,166 ευρώ, καθώς είχαν διανεμηθεί ως προμέρισμα 0,068 ευρώ ανά μετοχή.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.