Δύσκολα βάζει ο Γιάννης Στουρνάρας, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη. Με την Ετήσια Έκθεση επιμένει στην ανάγκη επανεξέτασης των εκατοντάδων φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στη φορολογία κεφαλαίου, που αθροιστικά κοστίζουν 18,83 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σε δύο σημεία της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας, κάνει λόγο για «την ανάγκη επανεξέτασης των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών με γνώμονα την οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική τους, αλλά και την αποτελεσματικότερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής».
Η επανεξέταση (και κόψιμο κάποιων) φοροαπαλλαγών εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την «ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης» που «απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων και στοχευμένων πολιτικών».
Τα «δύσκολα» για τον κ. Πιερρακάκη (ο οποίος θα πρέπει να λάβει και την απόφαση) είναι πως οι φοροαπαλλαγές των 18,83 δισ. ευρώ, που απέμειναν μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν από την τρόικα, έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το ΓΛΚ, σήμερα ισχύουν πάνω από 1.100 φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν 18,83 δισ. ευρώ. Στη φορολογία εισοδήματος καταγράφονται 482 φοροαπαλλαγές (249 στα φυσικά και 233 στα νομικά πρόσωπα) οι οποίες κοστίζουν 5.098 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στη φορολογία κεφαλαίου οι απαλλαγές που επωφελούνται περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι κοστίζουν περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος (5 δισ. ευρώ) έχει το αφορολόγητο όριο μισθωτών – συνταξιούχων. Ποιος θα λάβει τέτοια απόφαση;
Και παρά τις παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως το αφορολόγητο, όχι μόνο δεν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί!
Κυβερνητική αντεπίθεση για το «Σπίτι μου»
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση, με αφορμή ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι το νέο πρόγραμμα για την ανακούφιση του στεγαστικού προβλήματος, το «Σπίτι μου 2», δεν… περπατά.
Τα δημοσιεύματα ενόχλησαν και όπως μαθαίνουμε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση για την αποκατάσταση της πραγματικότητας.
Έτσι, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Συνοχής σημειώνεται ότι μέσα στους πρώτους 2,5 μήνες εφαρμογής του νέου προγράμματος , υπάρχουν 4.356 ενεργές υπαγωγές αξίας 520 εκ. ευρώ, επί συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 26% του προγράμματος.
Τα νούμερα αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, δεδομένου ότι η εύρεση και αγορά ενός ακινήτου είναι δύσκολη και πολύμηνη υπόθεση. Η τόσο μεγάλη απορρόφηση του προγράμματος, τόσο γρήγορα δείχνει ότι πολλοί ήδη είχαν εντοπίσει το ακίνητο και είχαν μιλήσει με τον πωλητή, οπότε έσπευσαν να καταθέσουν την αίτησή τους για το πρόγραμμα με το καλημέρα.
Θεσμοί για γέλια και για κλάματα
Είναι ένας νεοσύστατος θεσμός. Και είναι ένας θεσμός με πολύ σοβαρή αρμοδιότητα. Και αυτός, όμως, όπως πολλοί ελληνικοί θεσμοί, αποδεικνύεται ότι είναι για γέλια και για κλάματα.
Αναφερόμαστε, βέβαια, στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για συντομία).
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, κάνει τα τελευταία 24ωρα αλλεπάλληλες… κωλοτούμπες, σχετικά με την επίμαχη και πολυσυζητημένη του πορίσματος για τα Τέμπη στην πυρόσφαιρα. Ότι, δηλαδή, η πυρόσφαιρα δεν μπορεί να δημιουργήθηκε από τα έλαια σιλικόνης του τρένου, αλλά από κάποιο άλλο, άγνωστο φορτίο εύφλεκτου υγρού.
Πρώτα ανακοίνωσε ότι η παράγραφος αυτή αφαιρείται από το κείμενο του πορίσματος, ενώ χθες δήλωσε το ακριβώς αντίθετο: «Η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει».
Η αρχική απόφαση να αφαιρεθεί η παράγραφος, είχε δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να περάσει σε πολιτική αντεπίθεση, αλλά η χθεσινή επαναφορά της δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, την υπόθεση διερευνά και η Δικαιοσύνη, κατόπιν παρεμβάσεως του Αρείου Πάγου, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο ποιοι ήταν αυτοί που έχουν ασκήσει πιέσεις στον κ. Παπαδημητρίου, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Όλα αυτά κινούνται κάπου μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο: ποιος θα κατηγορήσει τους πολίτες που λένε ότι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς;
Δήμαρχοι - φοροεισπράκτορες
Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για μεταρρύθμιση στη δημοσιονομική διαχείριση κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο η Τράπεζα της Ελλάδος. Προτείνει να μεταφερθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, αφού τα περισσότερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ούτως ή άλλως πηγαίνουν στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και προέρχονται από τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια κάθε δήμου.
Τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η ΤτΕ υπέρ της μεταρρύθμισης αυτής είναι πολύ λογικά -θα τα διαβάσετε σε άλλη στήλη. Όμως, υποθέτουμε ότι οι δήμαρχοι θα έχουν τις αντιρρήσεις τους. Από τη δική τους οπτική, είναι πολύ καλύτερο να... κάθονται και να λαμβάνουν μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό, παρά να στήσουν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς για να κυνηγούν εισπράξεις από τους δημότες που τους εκλέγουν.
Υποθέτουμε, επίσης, ότι και η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλή διάθεση να ανοίξει μέτωπα με τους δήμους για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο. Οικονομικό κέρδος ίσως υπάρχει, αν για παράδειγμα οι δήμοι εντοπίσουν αδήλωτα ακίνητα και εισπράξουν μεγαλύτερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά από πολιτική άποψη μάλλον δεν υπάρχει βούληση για προστριβές με τους δημάρχους.
Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Premia
Σε αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Premia Properties εντός του 2025 ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των εργασιών της και να αποκτήσει νέα ακίνητα εισοδήματος. Σε ότι αφορά το τρέχον επενδυτικό πλάνο για το 2025, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ (ήδη έχουν δαπανηθεί 17 εκατ. ευρώ) και συνεχίζει τις επενδύσεις στους τομείς των φοιτητικών κατοικιών, των γραφειακών χώρων αλλά και των Logistics.
Η διοίκηση αναμένει για φέτος αύξηση στα έσοδα από ενοίκια κατά 50% στα 35 εκατ. ευρώ και αύξηση στα EBITDA κατά 55% στα 23 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι η αξία του χαρτοφυλaκίου να φτάσει σταδιακά από 500 εκατ.. ευρώ στο τέλος του 2024 σε 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από κεφαλαιακές ενέσεις και εξαγορές.
Η εταιρεία έχει εισέλθει και στον χώρο των βιομηχανικών ακινήτων και οινοποιείων με την εξαγορά της Σέμελη και της Μπουτάρης. Στα 288 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός, με το 60% των δανείων της να έχει σταθερό επιτόκιο.
Σύμβαση 188 εκατ. στο Αεροδρόμιο
Στο σχήμα ΤΕΡΝΑ - REDEX περνάει η πρώτη «διπλή» σύμβαση της μεγάλης επέκτασης του αεροδρομίου της Αθήνας, που αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Πολυώροφου Χώρου Στάθμευσης και της νέας Βορειοδυτικής πίστας του αεροδρομίου, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ.
Είναι το πρώτο βήμα για να φτάσει το αεροδρόμιο, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τη δυναμικότητα των 40 εκατ. επιβατών. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση 1,28 δισ. ευρώ ως το 2032. Ήδη το 2024 έκλεισε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ρεκόρ 31,9 εκατομμυρίων επιβατών.
Η ανάπτυξη συνεχίζει, με λίγο ηπιότερο ρυθμό και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, καταγράφοντας 5,8 εκατ. επιβάτες (+11,4%).
Πιο πίσω το Θριάσιο
Ακόμα πιο πίσω πάει η παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο ΙΙ, αφού το σήριαλ των παρατάσεων συνεχίζεται για το μεγάλο ακίνητο του ΟΣΕ, έκτασης 1.450 στρεμμάτων, που διαθέτει σιδηροδρομική υποδομή. Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά παράταση που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, σχεδόν δύο χρόνια αφού το σχήμα Hellenic Train – DAMCO ανακηρύχθηκε ανάδοχος της σύμβασης.
Αντί όμως να έχουν όλα ολοκληρωθεί ως τις 18/7/2023, όπως αρχικώς προβλεπόταν, με την νέα εξάμηνη παράταση φτάνουμε αισίως ως τις 30/09/2025. Ως τότε, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα συμβατικά έγγραφα της 30ετούς παραχώρησης και αυτά να περάσουν από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
NAVTEX για το καλώδιο
Θέμα ωρών φαίνεται να είναι η έκδοση της NAVTEX από τις ελληνικές αρχές που θα ορίζει τον χρόνο και τον τόπο για την επανεκκίνηση έρευνας βυθού στα Διεθνή Ύδατα ανατολικά της περιοχής Κάσου – Καρπάθου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου.
Από την άλλη όμως οι Τούρκοι απάντησαν με δική τους NAVTEX με την οποία το πλοίο BILIM -2 θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες μεταξύ 7 και 20 Απριλίου σε Μαρμαρά, Ελλήσποντο, Βόσπορο, στα στενά της Μαύρης Θάλασσας και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Στη σκακιέρα, επίσης μπαίνει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle που αναμένεται να ελλιμενιστεί στον Πειραιά τις επόμενες ημέρες. Τα σενάρια είναι πολλά ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.
Καταδίκη της Chevron για ρύπανση
Για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μιλάνε συνέχεια κυβερνητικοί παράγοντες μετά το νέο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης. Αν και στην Ελλάδα, η Chevron θεωρείται από πολλούς ως ο ξένος επενδυτής που θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά, δεν είναι το ίδιο επιθυμητή η παρουσία της σε άλλα μέρη του κόσμου.
Ο αμερικανικός όμιλος καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες από δικαστήριο στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ σε καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατ. δολαρίων, επειδή ρύπανε έλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη και δεν έκανε τίποτα για την απορρύπανση της περιοχής.
Ο συνήγορος της Chevron τόνισε ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης, εξαιτίας των «πολυάριθμων νομικών σφαλμάτων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση». Σημειώνεται, επίσης, πως ένα κομμάτι της ποινής που αποφασίστηκε από το δικαστήριο αφορά την εγκατάλειψη εξοπλισμού από τη Chevron στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι κόντρες του Μασκ με τον Τραμπ
Τις τελευταίες του ώρες φαίνεται ότι περνά ο μήνας του μέλιτος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ, με τον δεύτερο να έχει πολλές αντιρρήσεις αναφορικά με τους δασμούς.
Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ο Μασκ ζήτησε από τον Τραμπ να μη θέσει σε εφαρμογή τους επιθετικούς δασμούς των ΗΠΑ, καθώς, πέραν όλων των άλλων, θίγεται και ο ίδιος, μέσω των εταιρειών του.
Ιδιαίτερα οι δασμοί ενάντια στην ΕΕ φαίνεται ότι ενοχλούν ιδιαίτερα το «δεξί χέρι» και κορυφαίο χρηματοδότη του Ντόναλντ Τραμπ.
Άλλωστε η πτώση πωλήσεων της Tesla στην Ευρώπη και φυσικά το sell off στις διεθνείς αγορές μετά την επιβολή τους, μείωσε αρκετά την περιουσία του Μασκ. Όπως, βέβαια, διαπίστωσαν οι πάντες, η έκκληση Μασκ όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να απειλεί τους πάντες με νέους δασμούς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.