ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Φωτο: Ευάγγελος Μυτιληναίος, Κύκλος Ιδεών 2025

Δύο νέοι billionaires, ο Μητσοτάκης στα social και το νέο χτύπημα Βενιζέλου

Μαρινάκης και Μυτιληναίος στη λίστα των billionaires, η επικοινωνιακή επίθεση Μητσοτάκη στα social και η γενικευμένη απαισιοδοξία, οι επαφές Προκοπίου με τους Γάλλους, τα πολλά λόγια γα τη ΛΑΡΚΟ και ο καλοπληρωμένος Α. Ορσέλ.

Δύο αξιοσημείωτες αλλαγές κορυφής στον χώρο των Ελλήνων super rich αναδεικνύει η νέα λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Η γενική εικόνα δεν αλλάζει: τα πολλά λεφτά για τους Έλληνες προέρχονται από τη θάλασσα. 

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, είναι στη φετινή λίστα έχει μπει με πολύ μεγάλη ορμή ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, που δεν είχε παρουσία πέρυσι, αλλά φέτος κατατάσσεται δεύτερος μεταξύ των Ελλήνων billionaires, πίσω από τη σταθερά πρώτη, Μαρία Αγγελικούση. Το Forbes μέτρησε την αξία της περιουσίας του προέδρου του Ολυμπιακού στα 4,9 δισ. δολ., έναντι 7,6 δισ. που είναι ο αντίστοιχος υπολογισμός για την Μ. Αγγελικούση.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον μοναδικό Έλληνα δισεκατομμυριούχο της λίστας που βγάζει λεφτά στη στεριά. Ο κ. Μυτιληναίος μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα, με υπολογιζόμενη αξία περιουσίας 1,3 δισ. δολ. Θα έχει ενδιαφέρον ο υπολογισμός που θα κάνει το περιοδικό τον επόμενο χρόνο, όταν πια ο κ. Μυτιληναίος θα είναι κύριος μέτοχος εισηγμένης εταιρείας στο Λονδίνο.


Ο Προκοπίου και οι Γάλλοι

Καρπούς φαίνεται πως απέδωσαν οι επαφές που είχε εδώ και μερικά χρόνια ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη γαλλική Naval Group. Εκτός από τις επισκέψεις που είχε κάνει ο ίδιος στα ναυπηγεία του γαλλικού κολοσσού στη Λοριάν, η NAFS, διαχειρίστρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοίνωσαν το 2023 τη σύμπραξη για τη ναυπήγηση των πολυσυζητημένων κορβετών Gowind στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορεί το πρόγραμμα των κορβετών να μην προχώρησε, ποτέ βέβαια δεν είναι αργά, ωστόσο με την χθεσινή εξέλιξη τα πράγματα πάνε σε άλλο... level. Με την εκπεφρασμένη βούληση της Naval Group να στηθεί στην Ελλάδα γραμμή παραγωγής των φρεγατών Belharra με κέντρο φυσικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανοίγεται μία τρομερή ευκαιρία στην Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες. 

Αφού μαζί με τις τρεις φρεγάτες που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία για το Πολεμικό Ναυτικό η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα φτάσει το ποσοστό του 40% επί του προγράμματος. Αυτά όταν στο πρόγραμμα των τριών πρώτων φρεγατών Belharra που έγιναν στα ναυπηγειά της Naval στη Λοριάν η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 8%.


Νέο χτύπημα Βενιζέλου στην κυβέρνηση

Λίγες ημέρες μετά τα «καρφιά» στην κυβέρνηση για το θέμα της παραπομπής Τριαντόπουλου απευθείας στον «φυσικό δικαστή», ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά, με πολύ ουσιαστική κριτική για τον όλο χειρισμό της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε ποιο θεωρεί ότι ήταν το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης στον χειρισμό της υπόθεσης. Και έδωσε την ακόλουθη, πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση;

«Ότι η ίδια έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας, δηλαδή υιοθέτησε ή απέρριψε εκδοχές οι οποίες αφορούν τα πραγματικά περιστατικά και τις υπερασπίστηκε ή όταν άκουγε αντίθετη εκδοχή, αντιδρούσε. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία συζήτηση, δημόσια συζήτηση, από την πρώτη στιγμή και επί δύο χρόνια για το τι συνέβη, για τα σενάρια.

Αυτά είναι αντικείμενο ανάκρισης και μετά θα γίνουν αντικείμενο δίκης ή και περισσοτέρων δικών. Η κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία δεν έχει αυτή τη δουλειά, αυτήν την αρμοδιότητα και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να καταστεί "διάδικος" στην υπόθεση αυτή, γιατί μετά φυσικά αρχίζει να προκαλεί τη συζήτηση μήπως θα επηρεαστεί η έκβαση και της δικαστικής κρίσης, αφού η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα και δεν θέλει να ακούσει μία άλλη αφήγηση από τη Δικαιοσύνη τελικά».


Περί επανέκδοσης της Ελευθεροτυπίας

Στη στήλη αναφερθήκαμε χθες στις πληροφορίες για το στοπ στην επανέκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, όπως και στην επαναλειτουργία του site από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για τη βιωσιμότητα του project. 

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον εφοπλιστικό και εκδοτικό όμιλο μεταφέρουν μια λίγο διαφορετική εικόνα, σημειώνοντας ότι το project μεταφέρθηκε χρονικά για αργότερα και δεν έχει εγκαταλειφθεί. 

Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, οι τίτλοι παραμένουν στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή.


Ο Μητσοτάκης, τα social και η απαισιοδοξία

Επικοινωνιακές βολές κατά ριπάς για τα θέματα της οικονομίας εξαπολύει ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και να αλλάξει το μίζερο πολιτικό κλίμα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δύο παρεμβάσεις στα social media. Με μια αρκετά εκτενή ανάρτηση στο facebook εξήγησε τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να αλλάξει τις διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με μια επέκταση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων που ουσιαστικά επιτρέπει στους περισσότερους οφειλέτες της μεσαίας τάξης να ρυθμίσουν τα χρέη τους, χωρίς να προβληματίζονται για απόρριψη των ρυθμίσεων από τους πιστωτές.

Με ένα βίντεο στο Tiktok, εξάλλου, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στα νεανικά ακροατήρια, σημειώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με την προοπτική να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.

Στα θέματα της οικονομίας, πάντως, όσο και αν οι αριθμοί ευημερούν, όσο και αν η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η απαισιοδοξία εξακολουθεί να πρυτανεύει.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις -43,7 μονάδες, έναντι -41,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ. 

Το 60% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ το 63% των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.


Πανηγυρισμοί στο ΥΠΕΝ για το ρεύμα

Καλά φαίνεται να κρατάει ο ανταγωνισμός στην λιανική αγοράς ρεύματος. Χθες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στο πράσινο τιμολόγιο για τον Απρίλιο μειώνει τη τιμή της κιλοβατώρας στα 11,67 λεπτά, καταγράφοντας μεγάλη μείωση 24,6% από τον Μάρτιο, που βρισκόταν στα 15,48 λεπτά.

Δηλαδή περνάει πολύ μεγάλο κομμάτι της μείωσης των τιμών που καταγράφηκε στην χονδρική αγορά στον καταναλωτή. Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 107,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 30,3% χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου.

Σήμερα αναμένεται να έχουμε τις τιμές των τιμολογίων Απριλίου από τους υπόλοιπους προμηθευτές. 

Στο μεταξύ, ευκαιρία δεν χάνει το υπουργείο Ενέργειας. Λίγο μετά από την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι μειώνει τις τιμές κατά 24%, το ΥΠΕΝ κυκλοφόρησε non-paper, όπου τονίζεται πως «διαψεύδονται οι Κασσάνδρες».  

«Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του Μαρτίου αποτυπώνεται και στις τιμές που θα δουν οι Έλληνες πολίτες στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που προεξοφλούσαν σταθερές ή αυξημένες τιμές ρεύματος», αναφέρει το non paper.

Παρουσιάζεται, σχεδόν, σαν να πρόκειται για την πρώτη επιτυχία της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στη συνέχεια, όμως, προσγειώνεται (λίγο) το μήνυμα που μεταφέρεται στο άτυπο σημείωμα. «Οι πτωτικές προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα δεν προδικάζουν απαραίτητα την εξέλιξη για τον επόμενο. Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι μια νέα, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε. Σε μια αγορά με πολλές, διαφορετικές επιλογές», καταλήγει.


Τα πολλά λόγια για τη ΛΑΡΚΟ

Υπάρχουν, άραγε, ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τη ΛΑΡΚΟ ή, ορθότερα, για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και μεταλλευμάτων της πρώην ΛΑΡΚΟ;

Πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα τις τελευταίες ημέρες, πολλά σενάρια και φήμες κυκλοφορούν στον Τύπο.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τον κλάδο λένε ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε στα σοβαρά αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι να αποφασίσει η κυβέρνηση να προκηρύξει ένα διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για τον τρόπο παραγωγής (πυρομεταλλουργία ή υδρομεταλλουργία).

Στο καλό σενάριο, ένας τέτοιος διαγωνισμός θα μπορούσε να φέρει έναν επενδυτή διατεθειμένο να επενδύσει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ για μια μονάδα υδρομεταλλουργίας, που θα παράγει καθαρό νικέλιο και κοβάλτιο από τα σχετικά φτωχά μεταλλεύματα του ελληνικού χώρου.

Όσοι ξέρουν την αγορά, πάντως, προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις θεωρητικές προσεγγίσεις ως την πράξη. Η παγκόσμια αγορά νικελίου είναι πολύ δύσκολη και τα νούμερα για παραγωγή στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι βγαίνουν.


Η υποτιμημένη Austriacard

Η αύξηση των εσόδων, των μεριδίων αγοράς και των περιθωρίων κέρδους θα συνεχιστεί το 2025 υποστήριξαν τα στελέχη της AustriaCard κατά την ενημέρωση των αναλυτών, χάρη κυρίως στην γεωγραφική εμβέλεια του χαρτοφυλακίου, στις συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και στις στοχευμένες εξαγορές.

«Θα έχουμε καλύτερη ορατότητα για το 2025 μετά το δεύτερο τρίμηνο», υποστήριξαν. Οι τομείς της φηφιοποίησης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη αλλά και τα έργα ψηφιακών εγγράφων ασφαλείας σε Μέση Ανατολή και Αφρική στηρίζουν το growth του ομίλου, σε αντίθεση με τη βασική δραστηριότητα, η οποία είναι η παραγωγή καρτών για τράπεζες που τουλάχιστον πέρυσι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2023. Και εκεί όμως εκτιμάται ότι με την παραγωγή των καινοτόμων μεταλλικών καρτών θα ανακάμψει ο τομέας.

Η εταιρεία έχει εμφανίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, έχει μεγαλώσει και θα είναι δύσκολο να εμφανίσει αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με το 2024 με 9,7% στον τζίρο, 11,4% στα EBITDA και 16,6% στα καθαρά κέρδη χωρίς τη βοήθεια εξαγορών. Η αποτίμηση πάντως βγάζει μάτι. Με κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 95 εκατ. διαπραγματεύεται μόλις 5,6 φορές τα EBITDA και έχει P/E 11. Δείκτες που για μια αμιγώς εταιρεία τεχνολογίας είναι πολύ χαμηλοί.


Οι πιο καλοπληρωμένοι τραπεζίτες

Η εκτίναξη της κερδοφορίας και ράλι μετοχών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταφράζεται όχι μόνο σε υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές αλλά και σε αντίστοιχα υψηλές αποδοχές για τους επικεφαλής τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group, Σέρτζιο Ερμότι, είναι ο τραπεζίτης με τις υψηλότερες αποδοχές το 2024, ενώ ο συνάδελφός του στη UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, γνωστός στην Ελλάδα από το deal με την Alpha Bank, είναι αυτός που έλαβε τη μεγαλύτερη αύξηση.

Ο Ερμότι έλαβε 14,9 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15,6 εκατομμύρια ευρώ) ως συνολική αποζημίωση για το 2024, γεγονός που τον τοποθετεί πολύ πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ ο Ορσέλ είχε έσοδα 13,2 εκατ., αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση.

Οι Ερμότι και Ορσέλ έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις από τους επενδυτές σχετικά με τις αμοιβές τους. Η UBS και η UniCredit έχουν υποστηρίξει ότι τα πακέτα αποζημίωσης είναι δικαιολογημένα, επικαλούμενες τις επιδόσεις τους, τον έντονο ανταγωνισμό, αλλά και το υψηλό επίπεδο ταλέντου των δύο τραπεζιτών.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής των δύο τραπεζιτών είναι δεσμευμένο σε μακροπρόθεσμα προγράμματα κινήτρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα αμέσως. Η τελική αξία τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις τιμές των μετοχών των εταιρειών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Εξοπλιστικό: Ποιες εταιρείες είναι στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης

Ποιες είναι οι εταιρείες που συνάντησε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Ποιο το πεδίο δράσης τους. Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η καθεμία από αυτές.
Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο υπουργός και η USAID, ο Μητσοτάκης στο Παρίσι και οι μετοχές της Μ. Λάτση

Ο υπουργός που χρηματοδοτήθηκε από τη USAID, η «ψήφος» της αγοράς υπέρ της Πειραιώς, ο Μητσοτάκης στη Γαλλία και τα εξοπλιστικά, το χαρτοφυλάκιο της Μ. Λάτση, η NAVTEX για το καλώδιο και η έξοδος Μπρουμίδη από τη Vodafone.
yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εξαφάνιση 46 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, το δράμα της Γαλλίας και το ρεύμα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κυκλοφορία μετρητών, το σχόλιο Μητσοτάκη για τη Γαλλία, τιμές δύο ταχυτήτων για το ρεύμα, η συνάντηση Δένδια - Τσίπρα, οι νέες καθυστερήσεις για τον ΒΟΑΚ και το νέο βήμα για τη διασύνδεση με Αίγυπτο.
businessdaily-ADMHE-kalodio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεκλείδωσε» η διασύνδεση με την Κύπρο: Τι συμφώνησαν Αθήνα - Λευκωσία

Αυξημένα ανταλλάγματα στον ΑΔΜΗΕ για το έργο. Μοιράζονται 50 - 50 Ελλάδα και Κύπρος τα ενδεχόμενα κόστη του γεωπολιτικού κινδύνου. Καθυστερεί η απόφαση της Λευκωσίας για συμμετοχή με κεφάλαια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δράμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς και η μπίζνα της κλοπής

Ο έκπτωτος Κασσελάκης και η νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, τι είπε ο Μητσοτάκης για επιχειρηματίες με κανάλια, επιστολή στην φον ντερ Λάιεν για το ρεύμα, τα νεύρα του Σκυλακάκη και οι νέες δουλειές για ασφαλιστικές εταιρείες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M. Κατρίνης: Ένα καρτέλ απληστίας λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών

Όπως είπε ο ο υπ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας για ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν πείθει κανέναν. Και αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τη χώρα είναι πλέον ο ίδιος και η κυβέρνηση του.