Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια πέτυχε η Alpha Bank με την εξαγορά της, Flexfin, της πρώτης fintech εταιρείας στον κλάδο του factoring. Με την εξαγορά η Alpha ενισχύει τον «οργανισμό» της με «φρέσκια» τεχνολογία αλλά και στελεχιακό δυναμικό, κίνηση που εντάσσεται στη στρατηγική του Βασίλη Ψάλτη για στοχευμένα βήματα που θα φέρουν στον Όμιλο τεχνολογία, ιδέες και νέα στελέχη.
Με την εξαγορά της Flexfin, o CEO της Alpha δεν εντάσσει μόνον μία υπερσύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα, ανανεώνοντας έτσι και τη λειτουργία της ABC Factors, αλλά εντάσσει στο διοικητικό δυναμικό του Ομίλου και δύο 45άρηδες με μακρά διεθνή διαδρομή στο investment banking και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Οι Δημήτρης Βρανόπουλος και Αλέξανδρος Κελαϊδίτης, αμφότεροι στο παρελθόν στελέχη της Goldman Sachs και σε πλήρως παραγωγική ηλικία, έρχονται για να σηκώσουν μανίκια, μετασχηματίζοντας την ABC Factors και, κυρίως, ενισχύοντας τη δυνατότητα του Ομίλου Alpha Bank να στηρίξει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου ο στόχος είναι να διατεθεί άνω του 1 δισ. ευρώ σε 4.500 επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Η στήλη σας είχε προϊδεάσει από τα τέλη του 2024 για την εξαγορά.
Οι φήμες για Alpha - Optima
Οι φήμες που κυκλοφορούν για απορρόφηση της Optima Bank από την Alpha Bank μπορεί να απασχολούν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά μάλλον δεν αγγίζουν τις διοικήσεις των δύο τραπεζών. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως δεν υπάρχει λογική σε ένα τέτοιο deal, αφού η Alpha Bank έχει ετήσια πιστωτική επέκταση περίπου 2 δισ. ευρώ, όταν όλα τα δάνεια της Optima είναι 3,3 δισ. ευρώ. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να μπει η διοίκηση της Alpha σε μια διαδικασία απορρόφησης;
Επίσης, οι ισχυροί μέτοχοι της Optima (η οικογένεια Βαρδινογιάννη) δεν κοιμούνται και ξυπνάνε με την προοπτική να αποκτήσουν λίγες μετοχές της Alpha Bank από τη διαδικασία της συγχώνευσης...
Μυρίζει... deal για τη United Group
Έντονη είναι η φημολογία που αναπτύσσεται από χθες, μετά τις εκτεταμένες διοικητικές αλλαγές στη Nova, ότι φτάνει στο τέλος της η μακρά διαδικασία αναζήτησης αγοραστή του πλειοψηφικού μεριδίου στη United Group, το οποίο κατέχει η BC Partners του Ν. Σταθόπουλου.
Ασαφές είναι πώς ακριβώς τελειώνει αυτή η αναζήτηση αγοραστή, καθώς δεν φαίνεται να ευοδώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων αραβικών τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Έτσι, ένα σενάριο που ενισχύεται τις τελευταίες ώρες θέλει τον βασικό μέτοχο της United Group, τον Σέρβο δισεκατομμυριούχο Ντράγκαν Σόλακ, να παίρνει ο ίδιος πίσω από την BC Partners τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού ομίλου.
Όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, σημειώνουν ότι δύο στελέχη σερβικής καταγωγής που θεωρούνται έμπιστοι του Σόλακ τοποθετήθηκαν σε νευραλγικά πόστα στη Nova.
Παρέμβαση Χατζηδάκη για τα Τέμπη
Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο συναισθηματικά φορτισμένη είναι η συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών και πόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθεί κάποιος για το θέμα, εξού και οι περισσότεροι κυβερνητικοί αποφεύγουν να μιλήσουν, στάση βέβαια που τροφοδοτεί πολλές γκρίνιες στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης συγκαταλέγεται όχι μόνο ανάμεσα στους κορυφαίους υπουργούς, αλλά και στους πολύ λίγους που δεν διστάζουν να σηκώσουν επικοινωνιακό βάρος σε δύσκολες στιγμές, ακόμη και αν το θέμα ξεφεύγει από την αρμοδιότητά τους. Σε δηλώσεις (στην ΕΡΤnews, στην εκπομπή του Ηλ. Σιακαντάρη), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε για το πολύ δύσκολο θέμα των Τεμπών και των κινητοποιήσεων.
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις της Κυριακής, τόνισε ότι «μετά από κάθε μεγάλη τραγωδία, πρέπει να υπάρχει και κάθαρση. Αυτό ζητάνε και αυτό αλίμονο εάν δεν τους το δώσει η Ελληνική Δημοκρατία». Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το λαϊκό μήνυμα.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα έπρεπε να ήμασταν αλλού ταξιδεμένοι, εάν δεν λαμβάναμε το μήνυμα και από τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και από τις ευρύτερες αντιδράσεις. Και στις συγκεντρώσεις αυτές ήταν -το ξέρω και από προσωπική εμπειρία- και δικοί μας φίλοι και ψηφοφόροι».
Μια αποστροφή του λόγου του, μάλιστα, ίσως να κρύβει ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: «Πέραν του ότι θα ήταν όχι μόνο αλαζονικό, απαράδεκτο και προκλητικό από την πλευρά της κυβέρνησης να μην καταλάβει αυτό το μήνυμα και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν και ανόητο να μην κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι θα πετυχαίναμε; Να εξοργίσουμε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο προφανώς τους γονείς των θυμάτων και τις οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία; Γιατί να το κάνουμε»;
Γιατί θα τρέξει καλύτερα το Σπίτι μου ΙΙ
Την αισιοδοξία τους ότι το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, Σπίτι μου ΙΙ θα τρέξει πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό του, το Σπίτι μου Ι, εξέφρασαν στελέχη της Attica Bank στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποίησε η τράπεζα για την παρουσίαση των παροχών που προσφέρει η τράπεζα για το πρόγραμμα.
Οι άνθρωποι της τράπεζας υπογράμμισαν ότι οι συνθήκες για το νέο πρόγραμμα είναι πολύ πιο ώριμες ενώ υπογράμμισαν 3 σημεία τα οποία κάνουν τη διαφορά.
Το πρώτο, και ίσως το σημαντικότερο, είναι τα κριτήρια του Σπίτι μου ΙΙ που είναι ευρύτερα, με αποτέλεσμα η περίμετρος των ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος να είναι πολύ μεγαλύτερη. Το δεύτερο σημείο είναι ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ηλεκτρονικές διαδικασίες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου. Τέλος και οι τράπεζες έχουν εξοικειωθεί με το πρόγραμμα και μπορούν να ανταποκριθούν πολύ αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι σημαντικό και χρήσιμο, ωστόσο θα επαναλάβουμε ότι το στεγαστικό πρόβλημα συνδέεται με βαθύτερα δομικά προβλήματα της χώρας. Διότι η χώρα εκτός από στεγαστική κρίση αντιμετωπίζει πρωτίστως δημογραφική κρίση και το ότι δεν υπάρχουν προσιτά σπίτια οφείλεται κυρίως στο ότι όλοι μαζεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες ακόμα πόλεις με αποτέλεσμα οι τιμές ακινήτων να αυξάνονται δυσανάλογα. Ενώ η περιφέρεια μαραζώνει.
Φίμωτρο Πεκίνου στο DeepSeek
Πολλοί έσπευσαν να πλέξουν εγκώμια στην κινεζική μηχανή αναζήτησης DeepSeek για την οικονομική της αποτελεσματικότητα και τις αρκετά καλές επιδόσεις, που συναγωνίζονται το αμερικανικό Chat GPT. Πέρα από όλα αυτά, όμως, υπάρχει ένας... κομμουνιστικός ελέφαντας στο δωμάτιο: πρόκειται για μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα για τους Κινέζους κομμουνιστές όχι απλώς λογοκρίνεται, αλλά φοράει... φίμωτρο.
Η στήλη έκανε ένα απλό πείραμα: Ρωτήσαμε αρχικά το DeepSeek τι μπορεί να μας πει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ένα κατ' εξοχήν «πονεμένο» θέμα για τους Αμερικανούς. Το chatbot μας έδωσε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια πολύ κατατοπιστική απάντηση, που από ένα πρόχειρο έλεγχο φαίνεται να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα και να τα αντιμετωπίζει με αμεροληψία.
Όταν, όμως, ρωτήσαμε τι μπορεί να μας πει για τις διαδηλώσεις του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, το DeepSeek ξαφνικά έχασε όλη τη... νοημοσύνη του και απάντησε βλακωδώς: «Λυπάμαι. Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Είμαι ένας βοηθός ΤΝ σχεδιασμένος να παρέχω απαντήσεις που βοηθούν και είναι ακίνδυνες».
Είναι αδιάφορο αν οι δημιουργοί της εφαρμογής αυτολογοκρίθηκαν (το πιθανότερο...) ή αν έχουν γίνει αυστηρές υποδείξεις από το καθεστώς του Πεκίνου για λογοκρισία όσων θεμάτων θεωρούνται ευαίσθητα από το ΚΚΚ.
Η ουσία είναι ότι όποιος χρησιμοποιήσει αυτή την εφαρμογή, που έχει και το δέλεαρ ότι παρέχεται δωρεάν, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα πλήρως ελεγχόμενο από το κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα
Έχουν περάσει (ελπίζουμε για πάντα...) οι εποχές όπου η χώρα κρεμόταν από τα χείλη του Πόουλ Τόμσεν, του «σκληρού» επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, την εποχή των μνημονίων.
Στελέχη του Ταμείου εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, στο πλαίσιο των τακτικών διαδικασιών ελέγχου της οικονομίας και βέβαια με αρκετό ενδιαφέρον, αφού η χώρα μας έχει πάρει το μεγαλύτερο στην ιστορία δάνειο από το Ταμείο και ήταν η χώρα που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε όλη την ευρωζώνη, την προηγούμενη δεκαετία.
Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Ταμείου, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ενημέρωση του Τύπου από τον επικεφαλής της αποστολής του, τον Κορεάτη Γιουνγκ Σικ Κανγκ (Joong Shik Kang).
Πρόκειται για οικονομολόγο με σπουδές στις ΗΠΑ, που γνωρίζει αρκετά καλά τα θέματα της Ελλάδας, έχοντας μελετήσει πολύ για λογαριασμό του ΔΝΤ την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενημέρωση, χωρίς να αρκεστεί, όπως γινόταν ως τώρα, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του άρθρου IV, ίσως σημαίνει ότι κάτι παραπάνω έχουν να πουν οι τεχνοκράτες του. Σεισμός δεν θα γίνει από αυτές τις δηλώσεις, σίγουρα όμως θα έχουν το ενδιαφέρον τους.
Ο Ισραηλινός μεγιστάνας και η ψυχρολουσία
Δυσάρεστη τροπή έχει η δικαστική περιπέτεια του Ισραηλινού μεγιστάνα των μεταλλευμάτων, Μπένι Στάινμετς, που έχει συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο και παραμένει στην Αθήνα, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο, με απαγόρευση της εξόδου του από τη χώρα.
Ενώ περίμενε ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα απέρριπταν το αίτημα των ρουμανικών για την έκδοσή του στη γειτονική χώρα, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε τελικά την έκδοσή του στη Ρουμανία για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι αρχές της γειτονικής χώρας.
Μετά από αυτή την αναπάντεχη τροπή της υπόθεσης, οι δικηγόροι του Ισραηλινού μεγιστάνα προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, δηλώνοντας ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι κατά της έκδοσής του στη Ρουμανία είχε αποφανθεί ελληνικό δικαστήριο και το 2022, όπως και το Εφετείο της Κύπρου, καθώς και δικαστήριο της Ιταλίας.
Σημειώνουμε ότι η υπόθεση της Ρουμανίας δεν είναι η μόνη, ούτε και η σημαντικότερη διεθνής δικαστική εμπλοκή για τον Στάινμετς. Έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στην Ελβετία για υπόθεση δωροδοκίας στη Γουινέα, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.
Στο Εφετείο, η αρχική ποινή φυλάκισης πέντε ετών μειώθηκε στα τρία έτη, με υποχρέωση να εκτίσει τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ διατηρήθηκε το χρηματικό πρόστιμο 50 εκατ. ελβετικών φράγκων που του είχε επιβληθεί.
Το τουρκικό "F-35"
Την ώρα που στην Ελλάδα το θέμα συζήτησης στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι έκτακτες κρίσεις, στην Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη πυρετώδεις συνομιλίες σχετικά με αμυντική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα φέρεται να ανέφερε ότι προτίθεται να αγοράσει εκατό τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη KAAN.
Το KAAN είναι, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, πολλαπλού ρόλου, stealth, το οποίο αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI) και τη βρετανική BAE Systems.
Το έργο για την ανάπτυξη του αεροσκάφους ξεκίνησε το 2010, με στόχο την αντικατάσταση του γερασμένου τουρκικού στόλου F-16. Η επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη του αεροσκάφους αυτού αυξήθηκε μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 το 2019. Το KAAN πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Φεβρουάριο του 2024.
Το Ριάντ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το 2017, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δεσμευτεί για την πώληση και η διαπραγμάτευση έχει παραταθεί. Έτσι, η Σαουδική Αραβία έχει ρίξει το ενδιαφέρον της σε άλλες αγορές, έστω και β' κατηγορίας.
Τα βλέπουν... μαύρα οι Γερμανοί βιομήχανοι
Βαθιά απαισιόδοξη εμφανίζεται η γερμανική ένωση βιομηχανιών (BDI) αναφορικά με την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σε έκθεσή της, εκτίμησε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,1%, συμπληρώνοντας το τρίτο διαδοχικό έτος αρνητικής πορείας.
Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,1% και η παγκόσμια οικονομία κατά 3,2%, ανέφερε η BDI, υποδεικνύοντας ότι η Γερμανία θα παραμείνει ένα από τα οικονομικά «βαρίδια» της ευρωζώνης.
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα ακόμα υψηλά επιτόκια και οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές έχουν επηρεάσει τη γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το 2024 για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Δυσάρεστα μηνύματα από την Ιρλανδία
Η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2024, μία εξέλιξη που αποτελεί έναν κακό οιωνό για την ευρωζώνη. Το ιρλανδικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 1,3% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, μετά από αύξηση 3,5% την προηγούμενη περίοδο.
Ο ρόλος της Ιρλανδίας ως φορολογικής βάσης για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ οδηγεί σε τεράστιες διακυμάνσεις μεταξύ ανάπτυξης ή συρρίκνωσης, που μερικές φορές μπορεί να επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα για το σύνολο του μπλοκ.
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, τα στοιχεία της είχαν πρόσφατα μεγάλη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.