ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

The Banker: Ξανά μερίσματα από τις ελληνικές τράπεζες μετά από 16 χρόνια

Μετά από 16 χρόνια κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά, με αυξημένα κέρδη, «καθαρούς» ισολογισμούς και υψηλά μερίσματα, υπογραμμίζει το περιοδικό The Banker.

Μετά από μια δεκαετία και πλέον χρηματοπιστωτικής αναταραχής και σφιχτών εποπτικών περιορισμών, οι ελληνικές τράπεζες επανέρχονται δυναμικά στη διεθνή σκηνή, επαναλαμβάνοντας τις πληρωμές μερισμάτων για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το περιοδικό The Banker.

Σύμφωνα με το περιοδικό η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιτρέψει τη διανομή κερδών αποτυπώνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας τουε. 

Η Piraeus Financial καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στην εφετινή κατάταξη αποδόσεων. Επίσης, έρχεται πρώτη στην λειτουργική αποδοτικότητα και την απόδοση ως προς τον κίνδυνο, και δεύτερη στην ανάπτυξη, κερδοφορία, ποιότητα ενεργητικού και ρευστότητα. Είναι η μόνη ελληνική τράπεζα στον φετινό πίνακα που είδε τα συνολικά ενεργητικά της να αυξάνονται σε σχέση με το 2008, κατά 9%.

Η Πειραιώς, τέταρτος μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας με βάση τα κεφάλαια Tier 1, ανέφερε αύξηση 24,9% στα προ φόρων κέρδη, φτάνοντας τα $1,5 δισ. το 2024, χάρη σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και χορηγήσεις, και δήλωσε ότι αναμένει παρόμοιο επίπεδο κερδών έως και το 2028.

Η Eurobank Holdings κατατάσσεται δεύτερη, χάρη στις κορυφαίες επιδόσεις της σε ανάπτυξη, κερδοφορία και ρευστότητα.

Νωρίτερα φέτος, η τράπεζα αύξησε τους στόχους της για κέρδη τα επόμενα έτη, αφού ανέφερε ισχυρά αποτελέσματα για το 2024 λόγω υψηλότερων καθαρών τόκων και της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό (Κύπρος και Βουλγαρία).

Η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται τρίτη, αλλά βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την ποιότητα ενεργητικού και στη δεύτερη ως προς την λειτουργική αποδοτικότητα, σταθερότητα και μόχλευση.

Η Alpha Services καταλαμβάνει την τέταρτη θέση απόδοσης μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Όπως και οι υπόλοιπες, ανέφερε ισχυρά καθαρά κέρδη για το 2024, στη δική της περίπτωση ενισχυμένα από υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τόκους, και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για κέρδη.

Τον Μάιο, η ιταλική UniCredit διπλασίασε το ποσοστό συμμετοχής της στην Alpha σχεδόν στο 20%, και σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στον δανειστή — σημάδι του ότι η χώρα έχει καταστεί πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές.

Σε αντίθεση με τις αποτυχημένες προσπάθειες συγχωνεύσεων στην Ιταλία και τη Γερμανία, η κίνηση της UniCredit έγινε δεκτή θετικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η UniCredit έγινε κύριος μέτοχος στην Alpha στα τέλη του 2023, αγοράζοντας το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έναντι €293,5 εκατ.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία μετά την κρατικοποίησή τους, συνέπεια του χρηματοοικονομικού κραχ του 2009 λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στους ελληνικούς δανειστές να επαναλάβουν τις πληρωμές μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, αφότου είχαν μειώσει τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), είχαν περιορίσει την κρατική συμμετοχή και είχαν επιστρέψει στην κερδοφορία — ένα σημαντικό σημάδι αναγνώρισης της προόδου που είχε επιτευχθεί.

Στο τέλος του 2024, ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 2,9%, ακόμη υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (1,9%), αλλά ταχέως συγκλίνων, σύμφωνα με την Scope Ratings.

Από τότε που η κρίση έπληξε την Ελλάδα, οι τράπεζες πάλευαν με έλλειψη κεφαλαίων, χαμηλή κερδοφορία και διογκούμενα "κόκκινα" δάνεια, τα οποία χρειάστηκαν χρόνια για να απορροφήσουν.

Η Eurobank Holdings, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας με βάση τα συνολικά ενεργητικά και τα κεφάλαια Tier 1, είδε τον δείκτη NPLs της να αυξάνεται στο 35,2% το 2015, προτού μειωθεί σταθερά και σταδιακά φτάνοντας στο 2,7% το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια: 35% στην Ουκρανία με πόλεμο, 50% στην Ελλάδα με ειρήνη

Πώς η υπονόμευση της κουλτούρας πληρωμών στην κρίση γιγάντωσε τα «κόκκινα» δάνεια, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις τράπεζες. Οι υποχρεωτικές πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και η ιστορική απώλεια των μεγάλων επενδύσεων στα Βαλκάνια.