Η συμπεριφορά της μετοχής της ΕΧΑΕ στη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι επενδυτές αναμένουν βελτιωμένη πρόταση από τo Εuronext για την απόκτηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το Εuronext αποτίμησε τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 6,9 ευρώ δίνοντας ένα premium σε σχέση με την προχθεσινή τιμή κλεισίματος περίπου στο 15%, αλλά χθες η μετοχή έκλεισε στα 6,96 ευρώ με άνοδο 15,42% και με πολλαπλάσιο όγκο συναλλαγών σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ουσιαστικά, η αγορά «ακύρωσε» την πρόταση του Euronext, αν και θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ωστόσο η αίσθηση στα χρηματιστηριακά γραφεία αλλά και στις τάξεις των επενδυτών είναι πως η αποτίμηση των 6,9 ευρώ και μάλιστα μόνο με ανταλλαγή μετοχών θα μπορούσε να είναι καλύτερη, χωρίς όμως να παραβλέπουν και τις προοπτικές ανάπτυξης του ΧΑ αν συνδεθεί με τις υπόλοιπες επτά ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές που συνθέτουν το Euronext.
Το μπαλάκι πλέον είναι στη διοίκηση της ΕΧΑΕ η οποία προχθές έλαβε την πρόταση του Euronext. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την 1η Ιουλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών) έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά. Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
Τα επόμενα βήματα από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ
Με τον όρο «αυτόκλητη» η διοίκηση της ΕΧΑΕ ήθελε να ενημερώσει πως δεν υπήρξαν πριν την κατάθεση της πρότασης συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, δηλαδή να συγκληθεί το ΔΣ για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, κάτι όμως που μπορεί να συμβεί τις επόμενες ώρες.
Ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις υποβολής δημόσιας πρότασης, το ΔΣ της εταιρείας που δέχεται την πρόταση προσλαμβάνει σύμβουλο ο οποίος θα γνωμοδοτήσει αν η δημόσια πρόταση είναι συμφέρουσα για τους μετόχους.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που από μόνο του το ΔΣ μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μια τέτοια πρόταση. Εδώ βεβαίως, όπου δεν υπάρχει βασικός μέτοχος και το αντικείμενο της δημόσιας πρότασης είναι ένας σημαντικός φορέας της ελληνικής οικονομίας, η οποιαδήποτε απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη της δημόσιας πρότασης θα πρέπει να συνοδεύεται από την αποτίμηση της αξίας της μετοχής από έναν ανεξάρτητο σύμβουλο.
Κομβικός ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών
Εν τω μεταξύ, δεν είναι γνωστό τι ποσοστό αποδοχής επιθυμεί το Euronext ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη η δημόσια πρόταση. Θα είναι 33%, 51%, 67%, πάνω από 90%; Η μεγάλη διασπορά της μετοχής ευνοεί και χαμηλά ποσοστά αποδοχής, καθώς και με 33% το Euronext θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΧΑΕ, oι θεσμικοί επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αθροιστικά το 53% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ιδιώτες το 40% και οι τράπεζες το 5,7%. Όπως προκύπτει, ο ρόλος των θεσμικών θα είναι κομβικός για την έκβαση της δημόσιας πρότασης. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως ενδεχομένως να έχει υπάρξει συνεννόηση του Euronext με ορισμένους από αυτούς, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να αποδειχθεί.
Στο τέλος της ημέρας, όλα θα κριθούν από το τίμημα. Θα είναι αυτό που έχει ήδη προσφέρει το Euronext, δηλαδή 6,9 ευρώ ανά μετοχή με ανταλλαγή μετοχών με σχέση 1 μετοχή του Euronext για κάθε 21 μετοχές της ΕΧΑΕ που αποτιμά το 100% στα 399 εκατ. ευρώ, ή θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση;
Η μετοχή της ΕΧΑΕ, παρά την χθεσινή άνοδο είναι ακόμη σε discount πάνω από 20% σε σχέση με άλλες εταιρείες διαχείρισης χρηματιστηρίων και σε σύγκριση με το Euronext διαπραγματεύεται με enterprise value/ebitda στο 12x ενώ το Εuronext στο 16x.
Σημειώνεται πως πολλές ΑΧΕΠΕΥ δεν είδαν με καλό μάτι την επικείμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΧΑΕ, καθώς θα πιεστεί ο όγκος δουλειάς τους και έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν την υλοποίηση του deal.