ΓΔ: 1965.64 -0.24% Τζίρος: 7.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:33
Πλοίο Attica E-Flexer
Φωτο: Attica Group

Τα «δεμένα» πλοία της Attica Group και ο εμφύλιος των συνδικαλιστών

Συνεχίζεται η απεργία στα πλοία της Attica Group στην Αδριατική, παρότι έχει κηρυχθεί παράνομη. Στα άκρα η κόντρα των συνδικαλιστών, «πάρτι» του ομίλου Γκριμάλντι που δεν έχει αντίπαλο.

Έξι φορές έχει κηρυχθεί παράνομη από τα δικαστήρια η απεργία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στα πλοία Superfast της Attica Group στις γραμμές της Αδριατικής (Πάτρα - Ηγουμενίτσα Ιταλία) και δύο φορές παράνομη η απεργία που είχε προκηρυχθεί από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας. 

Η απεργία ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα  και ο μεγάλος ωφελημένος είναι ο όμιλος Γκριμάλντι που με ξένη σημαία και πληρώματα παίζει χωρίς αντίπαλο  στη γραμμή της Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα εκτυλίσσεται μια ακραία κόντρα μεταξύ των συνδικαλιστών. Η ΠΕΝΕΝ (Αντ. Νταλακογιώργος), σε ανακοίνωσή της κατά της ΠΝΟ (Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με γραμματέα τον Μ. Τσικαλάκη), αναφέρει τα εξής:  

  • «Οι προδότες των Ναυτεργατών και ρουφιάνοι των εφοπλιστών – κυβέρνησης σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές των συνδικάτων αντί να βγάλουν τον σκασμό προκαλούν. Ζητούν την λήψη μέτρων καταστολής κατά της απεργίας. Ξεπέρασαν και την προπαγάνδα των εφοπλιστών κάνοντας λόγο ότι κινδυνεύει η ελληνική σημαία στην γραμμή της Αδριατικής!!! Αισχροί και αδίστακτοι, τσιράκια των αφεντικών και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είστε ξεφτίλες! Οι Ναυτεργάτες έχουν κρίση, γνώση, εμπειρία και αλάνθαστο κριτήριο».

Τι υποστήριξε η ΠΝΟ

«Η απεργία είναι ένα κακόγουστο έργο που σκηνοθέτησε ο ΣΕΕΝ (σ.σ. Σύνδεσμος Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας) από κοινού με τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυτών. Το κυρίως θέμα που πραγματεύεται το σενάριο του εν εξελίξει έργου είναι, σε πρώτη φάση, πώς θα δρομολογηθεί να απαλλαγούν, όσο πιο σύντομα γίνεται, τα υπό ελληνική σημαία πλοία της Αδριατικής από τους Έλληνες Ναυτεργάτες, όπως άλλωστε είναι και ο διακηρυγμένος στόχος των εταιρειών της Επιβατηγού Nαυτιλίας και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σχεδιασμό», αναφέρει με τη σειρά της η ΠΝΟ

Η ΠΕΝΕΝ ζητεί να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος 4150 του 2013 που έβαζε περιορισμούς στον αριθμό των ναυτών -εδώ δεν εμπλέκεται η Attica Group- και οι ναύτες να αμείβονται όπως οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα, κάτι όμως που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι το ίδιο γιατί η ακτοπλοΐα είναι μια πιο βαριά εργασία. Επίσης, ζητούν αύξηση στο μεροκάματο επειδή η κίνηση στα φορτηγά ενισχύθηκε και αυτοί που φροντίζουν για την ασφάλεια των φορτηγών  πρέπει να αμείβονται παραπάνω.

Η κόντρα των δύο σωματείων ξεκίνησε στις αρχές του Ιουνίου όταν η ΠΝΟ τα βρήκε με την Attica αφού η τελευταία αύξησε κατά 3 έως 4 τα άτομα το προσωπικό σε απαιτητικά δρομολόγια (κυρίως καμαρότους) και έληξε μέσα σε ένα 24ωρο η απεργία της ΠΝΟ. 

Μονόδρομος η συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής: Πέντε πλοία της Attica Group είναι καθηλωμένα και δρομολόγια κάνει μόνο ένα μισθωμένο πλοίο από την Ελληνική εταιρεία με γερμανική σημαία. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί στη γραμμή 450 άτομα. 

Απεργούν οι 63 ναύτες και οι υπόλοιποι 387 που δεν απεργούν πληρώνονται (δικαιολογημένα) κανονικά. Από τους 63 ναύτες οι 35 κάνουν υποχρεωτικές βάρδιες και πληρώνονται και ουσιαστικά απεργούν οι 28. 

Αλλά την επόμενη μέρα απεργούν κάποιοι από τους 35 και δουλεύουν οι 28. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Και αυτό γιατί το υπουργείο Nαυτλίας (Β. Κικίλιας) αν εφαρμόσει το νόμο και συλληφθούν οι απεργοί από το λιμενικό, πάλι τα πλοία δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της μειωμένης απαιτούμενης σύνθεσης του προσωπικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για ένατη ημέρα παραμένουν δεμένα τα πλοία στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία

Για ένατη ημέρα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία των γραμμών Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία, με την κατάσταση να αναμένεται να κλιμακωθεί.