ΓΔ: 1948.08 -1.13% Τζίρος: 21.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:33
immediate-response
Φωτο: Γενικό Επιτελείο Στρατού. Από την άσκηση Immediate Response ’25

Οι έξι ελληνικές αμυντικές εταιρείες που μπήκαν... στο NATO

Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε άσκηση της Συμμαχίας συστήματα ελληνικών εταιρειών, αναδεικνύοντας την επιχειρησιακή αξία και την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής αμυντικής τεχνολογίας.

Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Immediate Response ’25, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 26 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2025 στο Πετροχώρι Ξάνθης, ανέδειξε όχι μόνο τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ένα διεθνές, επιχειρησιακό περιβάλλον. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, με συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της τελικής φάσης της άσκησης, υλοποιήθηκαν σενάρια τακτικών επιχειρήσεων με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, UAVs, αντεπιθέσεων και επιχειρήσεων σε αστικό και ΧΒΡΠ (Χημικό, Βιολογικό, Ραδιολογικό, Πυρηνικό) περιβάλλον. 

Πέρα από την επιχειρησιακή διάσταση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στην προβολή της εγχώριας αμυντικής τεχνογνωσίας, μέσω της συμμετοχής και επίδειξης σύγχρονων οπλικών και τεχνολογικών συστημάτων ελληνικών εταιρειών.

 

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2500 στρατιώτες από έξι σύμμαχες χώρες ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, την εμπιστοσύνη και την ετοιμότητα του Στρατού Ξηράς, στον στρατηγικό χώρο της Θράκης. 

Για πρώτη φορά, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ ενσωμάτωσαν στην άσκηση επίσημη παρουσίαση προϊόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως πολύτιμου εταίρου σε πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ των συστημάτων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται:

  • Υβριδική γεννήτρια της Intracom Defense, που υποστηρίζει ενεργειακά επιχειρησιακές ανάγκες στο πεδίο.
  • UAV Atlas 8 της ALTUS LSA, για συλλογή πληροφοριών και μεταφορά φορτίων.
  • Πυροβόλο 20 χιλ. της Mengia AE, ενσωματωμένο σε τεθωρακισμένο όχημα Μ-1113.
  • Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Ares και Sarisa II της SAS Technology.
  • Φορητά συστήματα ανίχνευσης UAVs της Elmon SA.
  • Σύστημα επιτήρησης μεγάλων περιοχών από τον όμιλο Delian Alliance.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού αμυντικού τομέα, προβάλλοντας την τεχνολογική επάρκεια και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ αναγνωρίζεται η ικανότητα της Ελλάδας να ηγείται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε σύνθετα πολυεθνικά περιβάλλοντα.

IDE

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η IDE παρουσίασε τα ακόλουθα Υβριδικά Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας:
Τακτική Υβριδική Γεννήτρια HGT20K, σε «Ήσυχη Λειτουργία» απόκρυψης θερμικού ίχνους, με χρήση εξελιγμένου Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για επέκταση της επιχειρησιακής αυτονομίας. Η 

Υβριδική Γεννήτρια τροφοδοτούσε τον εξοπλισμό και τα συστήματα της IDE και άλλων συμμετεχόντων εταιρειών.
GENAIRCON Silent Auxiliary Power System (SAPS), εποχούμενου επί αναβαθμισμένου άρματος "Μ113 Remote Vulcan" της εταιρείας MENGIA Α.Ε., σε συνθήκες απόκρυψης θερμικών και ακουστικών ιχνών με πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του οπλικού συστήματος.

Altus

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η Ομάδα Χειριστών UAV του Ελληνικού Στρατού παρουσίασε το UAV ATLAS 204 της ALTUS-LSA, εκτελώντας τακτικά σενάρια και Σχηματισμούς Πτήσης Σμήνους (7 Αερομεταφερόμενα Συστήματα). Εν τω μεταξύ, η ALTUS-LSA Operations Team παρουσίασε το M3NTOR, το ιδιόκτητο λογισμικό C3 της εταιρείας, μαζί με την τακτική ανάπτυξη της τελευταίας επανάληψης του ATLAS 204, του N22 - διαδόχου του υπάρχοντος μοντέλου.

Τέλος, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης των τακτικών δυνατοτήτων του Οπλισμένου UAV KERVEROS, το οποίο προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών, παράλληλα με τις εφαρμογές διπλής χρήσης του στη Στρατιωτική Επιμελητεία.

SAS TECHNOLOGY

H SAS Technology παρουσίασε το μη επανδρωμένο αερόχημα (ΜΕΑ) SARISA SRS-2A (SARISA 2), που αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού ΜΕΑ. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εξελιγμένης έκδοσης είναι η ευκολία αναδιαμόρφωσης του, με τη χρήση τεσσάρων πείρων ταχείας απασφάλισης (quick pin) και ενός ταχυσυνδέσμου καλωδίων (φίσα), για την εκτέλεση ποικίλων αποστολών, όπως η ρίψη χειροβομβίδων και καπνογόνων, η μεταφορά φορτίων και η μεταφορά και άφεση όπλων με τον σχεδίασης SAS φορέα εκτόξευσης ρουκετών RL275-1S.

Delian Alliance Industries

Η Delian Alliance Industries σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, παρουσίασε τα:  

LAST - Multi Domain Surveillance System (επίγειοι & εναέριοι στόχοι). Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόνομη ανίχνευση, ταξινόμηση και γεωγραφικό εντοπισμό απειλών. Το κάνει αυτό παθητικά, δηλαδή αθόρυβα. Το LAST είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, μονάδες παροχής ενέργειας και επικοινωνίας.

JERICHO - Deployable Comms Suite με δυνατότητες ενσωμάτωσης drone. Το JERICHO συνδέει τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τον έλεγχο της αποστολής σε συγκρούσεις, αστυνόμευση και αντιμετώπιση καταστροφών.

STRIKEWEB - Σουίτα εντολών και ελέγχου για επισκόπηση και στόχευση επιχειρησιακού θεάτρου. Προσφέρει παθητική ανίχνευση, παρακολούθηση, ταξινόμηση, περιπολία και γεωγραφικό εντοπισμό στόχων, σε πολλαπλούς αισθητήρες και πλατφόρμες. Οι δυνατότητες οπτικοποίησης του STRIKEWEB ενισχύουν την ικανότητα του χειριστή να ερμηνεύει τα δεδομένα γρήγορα και με ακρίβεια, βελτιώνοντας την επίγνωση της κατάστασης και τους χρόνους απόκρισης.

Elmon

Η ELMON Α.Ε. ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την εξέλιξη και την κατασκευή υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας λύσεων για τη θωράκιση του σώματος με αποδέκτες τα σώματα ασφαλείας όλου του κόσμου. Για όλες τις αντιβαλλιστικές λύσεις χρησιμοποιούνται μόνο τα πλέον προηγμένα υλικά. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων για απαιτήσεις άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας. O συνδυασμός των προϊόντων ELMON από της τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις παραγωγής και ένα δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε κυβερνητικούς τελικούς αποδέκτες ανά τον κόσμο για να πετύχουν στις σκληρές συνθήκες του πεδίου της μάχης.

Mengia SA

Η MENGIA S.A. είναι μια σύγχρονη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των βιομηχανικών και των στρατιωτικών εφαρμογών. Σε καθέναν από αυτούς τους τρεις τομείς έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογία εφαρμόζοντας καινοτόμες διαδικασίες στη διαχείριση και υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει, πάντα με το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες της και τις ανάγκες τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SEKPY
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΚΠΥ: Χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την Άμυνα

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού επισημαίνει ότι: «η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».