ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: ΔΕΗ

Η ΔΕΗ γίνεται... powertech: Οι κινήσεις σε τηλεπικοινωνίες - τεχνολογία

Η ΔΕΗ ακολουθεί στρατηγική μετασχηματισμού σε powertech όμιλο, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της σε τηλεπικοινωνίες, τεχνητή νοημοσύνη και data center.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης ανέλυε το επενδυτικό πλάνο του ενεργειακού παρόχου και πως θα εξελιχθεί σε έναν powertech όμιλο, συνδυάζοντας ενέργεια και τεχνολογία. Έχοντας προαναγγείλει μεγάλες επενδύσεις σε data center, η ΔΕΗ έκανε το επόμενο βήμα και με την είσοδο της στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών με μια επιθετική εμπορική πολιτική που ταράζει τα νερά του ανταγωνισμού.

Έχοντας σαν εφόδιο τις ενεργειακές υποδομές και τα μεγάλα έσοδα από την ενέργεια, η ΔΕΗ αναπτύσσει το δίκτυο οπτικών ινών της χτυπώντας τις τιμές σε χονδρική και λιανική αγορά. Παράλληλα παίρνει θέση στην κούρσα που κάνει την Ελλάδα hub διακίνησης δεδομένων μέσα από στρατηγικές κινήσεις και συνεργασίες.

Η ΔΕΗ ήδη έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πλησιάζει τους δύο παίκτες της αγοράς (Nova και Vodafone) στην ανάπτυξη του δικτύου, και μέχρι το τέλος του έτους θα τους έχει ξεπεράσει αρκετά. Την ίδια στιγμή διαθέτει και μια σημαντική πελατειακή βάση και ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων που της δίνει μια πλούσια «μαγιά» για να μπορέσει να διεκδικήσει μεγάλα μερίδια αγοράς και στη λιανική.

Ο ενεργειακός πάροχος, μετατρέπεται σε powertech, κάνοντας δυναμική είσοδο σε data center ητή Νοημοσύνη αλλά και στην κούρσα των data center και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.

Το χτύπημα στις τηλεπικοινωνίες

Η ΔΕΗ θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διείσδυσης της οπτικής ίνας στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας το βασικό πλεονέκτημα που διαθέτει και κατεβάζει τις τιμές.

Ο ενεργειακός πάροχος ενσωματώνει το δίκτυο οπτικής ίνας στο υπάρχουν ενεργειακό δίκτυο, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξει πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά μοντέλα την παρουσία της, με αρκετά χαμηλότερο κόστος. Κάτι το οποίο αντανακλάται και στις τιμές που μπήκε στην αγορά λιανικής, καθώς προσφέρει τρία πακέτα που ξεκινάνε από τα 500 Mbps και φτάνουν έως τα 2,5 Gbps και τις τιμές να ξεκινούν από 17,90 ευρώ έως τα 52,90 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, η FiberGrid μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν το παραδοσιακό μοντέλο τηλεπικοινωνιακής υλοποίησης. Η ανάπτυξη βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε νέα υποδομή, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την αρχή,  με συνδυασμό εναέριας και επίγειας υποδομής, που εξασφαλίζει μέγιστες ταχύτητες, σταθερότητα και επεκτασιμότητα. 

Η αρχιτεκτονική του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ, μειώνει το κόστος ανά χιλιόμετρο, επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου και διευρύνει τις δυνατότητες προσβασιμότητας ακόμα και στις «λευκές περιοχές» της χώρας. Ταυτόχρονα, στην εποχή του ESG, η ανάπτυξη του δικτύου πραγματοποιείται με επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με παραδοσιακά μοντέλα ανάπτυξης.

Ήδη το δίκτυο της είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 600.000 γραμμές, με τον όμιλο να στοχεύει να φτάσει το 1,5 εκατ. γραμμές μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά το overbuild που θα υπάρξει από την παρουσία της ΔΕΗ, όπως έχουν επισημάνει στελέχη της αγοράς στο BD, θα οδηγήσει σε αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων που θα προκαλέσει και πτώση τιμών, με τους καταναλωτές να βγαίνουν κερδισμένους.

Κάτι που πρόκειται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διείσδυση της οπτικής ίνας, που αποτελεί εθνικό στόχο και θα επιτρέψει στη χώρα να κλείσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις τεχνολογίας.

Η είσοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στον πολλά υποσχόμενο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης εισέρχεται επίσης η ΔΕΗ, με την θυγατρική Olympus AI. Η νέα εταιρία αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος που δημιουργεί η ΔΕΗ και το οποίο συνδέεται με τα επικείμενα data center που έχουν ανακοινωθεί αλλά και με τις τηλεπικοινωνίες και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως τη ΔΕΗ e-money services.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΗ είχε καταβάλει 5 εκατ. ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για την Olympus AI, με βασικούς άξονες δραστηριότητας να είναι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας με άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 50 έτη.

Η ανάπτυξη του τομέα τεχνολογίας της ΔΕΗ, δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το μεγάλο πελατολόγιό του, διευρύνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ένα τομέα μεγάλης ζήτησης. Για να το πετύχει αυτό, όπως αναφέρεται στον σκοπό της εταιρείας, σχεδιάζει επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά έργα και κοινοπραξίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και συμφωνίες, συνεργασίες και εξαγορές.

Ανάδειξη της Ελλάδας ως hub δεδομένων

Παράλληλα η ΔΕΗ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια να μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης δεδόμενων και να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Η ελληνική αγορά data center αναπτύσσεται ραγδαία με τη συνολική χωρητικότητά της να υπερδιπλασιάζεται μέχρι το 2030 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2028, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 8,8% ετησίως, δημιουργώντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ 139 MW.

Αν και επηρεάζεται πλέον σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες, η Ελλάδα επωφελείται και από το γεγονός πως οι επενδυτές σε data centers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια που παράγεται από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για να μετατραπεί η Ελλάδα σε διεθνές hub διακίνησης δεδομένων απαραίτητα είναι και τα υποθαλάσσια καλώδια, με την ΔΕΗ να συμμετέχει στο East to Med Data Corridor που μετατρέπει την χώρα μας σε ανατολική πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική της θέση,

Τα data center αποτελούν το επόμενο μεγάλο βήμα για τη ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει με την DAMAC για την ανάπτυξη data center στα Σπάτα Αττικής, με ισχύ 12,5 MW και δυνατότητα επέκτασης στα 25 MW, για τη στήριξη του cloud οικοσυστήματος στη ΝΑ Ευρώπη. Η πρώτη φάση του έργου θα στοιχίσει περί τα 150 εκατ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο βήμα της ΔΕΗ στην αγορά των data center.

Ο ενεργειακός πάροχος έχει προναγγείλει επίσης και μεγάλες επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία και τη δημιουργία data center σε ένα επενδυτικό πλάνο όπου οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις  θα μεταμορφωθούν σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Προς το παρόν όμως, τα σχέδια παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Για να προχωρήσει το έργο πρέπει να βρεθεί ένας επενδυτής που θα δεσμευτεί για την υλοποίηση του.

Κομβικό ρόλο στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΔΕΗ κατέχει η δημιουργία ενός νέου mega data center 300 MW στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Σε δεύτερη φάση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από hyperscalers να συμμετάσχουν στο project, το Mega Data Center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει Giga Data Center και να φτάσει τα 1.000MW. 

Πρόκειται για μία επένδυση που θα μεταμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μπαίνει στη λιανική τηλεπικοινωνιών και αλλάζει τα δεδομένα

Με μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στον χάρτη των τηλεπικοινωνιών, η ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά στη λιανική αγορά ίντερνετ με το «ΔΕΗ Fiber», προσφέροντας φθηνές τιμές και υψηλές ταχύτητες.
ΔΕΗ-Φωτοβολταικά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mega Project ΔΕΗ: 5,8 δισ. για ΑΠΕ, data center και υψηλή τεχνολογία

Η επενδυτική πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, data center 300 ΜW και περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Ν. Τσάφος: «Σε μερικά χρόνια θα ανατρέξουμε στη σημερινή μέρα και θα τη δούμε ως σημείο καμπής».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Στις 500.000 οι συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τέλος του 2024

Επιταχύνει η ΔΕΗ Fiber Grid που στοχεύει να φτάσει το 1,7 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το 2025 έχοντας αναθέσει σε 12 αναδόχους τη κατασκευή δικτύου της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 11 ακόμα πόλεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μπόνους 800 εκατ. για τη ΔΕΗ και ο θησαυρός στο δίκτυο

Νέο μείγμα κερδοφορίας θα οδηγήσει τα EBITDA πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Τεράστια «αφανής» αξία στο δίκτυο, που μπορεί να γίνει «καρδιά» των τηλεπικοινωνιών.
PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.