ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστικό τοπίο Αθήνας
Φωτο: Unsplash

Ανησυχία εμπόρων για αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικά e-shops στην Ελλάδα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει στρεβλώσεις στην αγορά από αφορολόγητα δέματα τρίτων χωρών και ζητά αυστηρότερη εποπτεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την ανησυχία του «για στρεβλή και άνιση κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά λόγω της ανεξέλεγκτης διείσδυσης ασιατικών- πολυεθνικών ηλεκτρονικών πλατφορμών» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, η σημερινή πραγματικότητα επιτρέπει την αδασμολόγητη και αφορολόγητη είσοδο χιλιάδων δεμάτων από τρίτες χώρες, κυρίως μέσω ψηφιακών αγορών από την Κίνα, όταν η αξία των πακέτων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. 

Αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όταν εισάγουν προϊόντα από τις ίδιες χώρες, επιβαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς, έξοδα εκτελωνισμού και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

«Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ενιαίο τέλος δύο ευρώ ανά δέμα που εισέρχεται από τρίτες χώρες, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το νομιμοποιεί. 

Με ένα συνολικό τέλος, πακέτα οποιαδήποτε αξίας και ποιότητας περνούν ανενόχλητα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς εγγύηση συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, και χωρίς να αποδίδονται οι προβλεπόμενοι φόροι» όπως σημειώνεται.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τα εξής:

1. Διασφάλιση ισονομίας: Είναι απαραίτητο όλες οι διαδικτυακές εμπορικές δραστηριότητες -ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης- να υπάγονται στο ίδιο φορολογικό, δασμολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός εντός της ενιαίας αγοράς.

2. Υποχρεωτικός εκτελωνισμός όλων των αποστολών, οι οποίες εισέρχονται από τρίτες χώρες ανεξαρτήτως προέλευσης και αξίας.

3. Φορολογία από το πρώτο ευρώ όλων των αποστολών.

4. Συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας των προϊόντων, όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στην ελληνική αγορά μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εφαρμογή της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικού εμπορίου: Απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση των διαδικτυακών καταστημάτων με το ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει και στα φυσικά καταστήματα και αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις εμπορικές πρακτικές, και το καθεστώς προσφορών και εκπτώσεων (GDPR - OMNIBUS - DSA).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διασφάλιση της καταναλωτικής ασφάλειας.

«Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται άμεσα από τη διασφάλιση ίσων όρων στον ανταγωνισμό. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να λειτουργεί η ελληνική αγορά με δύο μέτρα και δύο σταθμά, εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, απασχόλησης και φορολογικής δικαιοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μπρατάκος γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Ιδιαίτερα σημαντικό το νέο πολυετές της Κομισιόν για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γ. Μπρατάκο, η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας και ανταγωνιστικότητας.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντογεώργης: Καθοριστικός ο ρόλος των ΜμΕ για την ελληνική οικονομία

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπογράμμισε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Economist τον σημαντικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης.