Την σημασία της τεχνολογίας όχι μόνο για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τη συμβολή της στην αναπόφευκτη πορεία προς την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της Εθνικής αναφέρθηκε αναλυτικά στις υψηλές επιδόσεις της τράπεζας και την υπεροχή του ισολογισμού της ενώ στάθηκε αναλυτικά στην επένδυση που υλοποιείται στην τεχνολογία, ύψους 200 εκατ. ευρω, για την εγκατάσταση νέου βασικού τραπεζικού συστήματος (core banking).
Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε επίσης το πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και των πλεοναζόντων κεφαλαίων υπογραμμίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις με τελικό στόχο την μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τους μετόχους.
Αναλυτικότερα ο κ. Μυλωνάς περιέγραψε τρεις άξονες για την αξιοποίηση του σημαντικού πλεονάζοντος κεφαλαίου, που όπως σημείωσε αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τράπεζα: «Η στρατηγική μας εδώ εστιάζεται σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας: Η αύξηση της ανταμοιβής στους μετόχους μας, ώστε να φτάσουμε σε επίπεδα ανάλογα με τα ευρωπαϊκά.
Δεύτερος άξονας: Η οργανική ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας την επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα δανείων που είχαν μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης αλλά πλέον εξυπηρετούνται κανονικά.
Τρίτος άξονας: Η αναζήτηση ευκαιριών με εμπορική και χρηματοοικονομική λογική, περιλαμβάνοντας συνεργασίες σε συναφείς κλάδους».
Μεγάλο προβάδισμα από τις επενδύσεις στην τεχνολογία
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την τεχνολογία ο κ. Μυλώνάς σημείωσε: «Η έμφαση που δίνουμε στην τεχνολογία έχει ως απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς μας. Οι απλές συναλλαγές έχουν ήδη μεταφερθεί κατά 98% στην ψηφιακή τραπεζική, βελτιώνοντας την καθημερινότητα τόσο των πελατών όσο και των ίδιων των υπαλλήλων μας.
Για να το πετύχουμε αυτό, επενδύουμε διαχρονικά σημαντικούς πόρους – περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο – στη βελτίωση και αναβάθμιση όλων των τεχνολογικών μας συστημάτων, είτε πρόκειται για περιφερειακά συστήματα, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, είτε για βασικά συστήματα, όπως το core banking. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο ταξίδι της υλοποίησης του core banking συστήματος.
Έχοντας ξεκινήσει νωρίτερα και επενδύσει πολύ περισσότερα από τον ανταγωνισμό – περιλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού – θα είμαστε πολύ μπροστά. Θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε προηγμένες υπηρεσίες και προϊόντα και να ανταποκρινόμαστε με ευέλικτο τρόπο στις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνολογική υπεροχή θα είναι κρίσιμο στοιχείο διαφοροποίησης στην αναπόφευκτη πορεία προς την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση».
Σε ότι αφορά την πορεία της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2024 ξεπεράστηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. «Αξίζει να αναφέρω επίσης ότι σε επίπεδο απόδοσης ενεργητικού – δείκτης που καταδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείρισή μας – η Εθνική κατατάσσεται στις κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη, με απόδοση πάνω από 2%.
Ο ισολογισμός μας παραμένει το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα με τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, η πλεονάζουσα ρευστότητα. Εδώ, η μεγάλη και ευρεία καταθετική μας βάση καταδεικνύει τη διαχρονική εμπιστοσύνη προς την Εθνική από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Δεύτερον, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων να φτάνει το 18,3% στο τέλος του 2024, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός που μας δίνει στρατηγική ευελιξία για αναπτυξιακές κινήσεις.
Τρίτον, η ποιότητα του ενεργητικού μας. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε δεκαετιών, στο 2,6%.»
Μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους μετόχους
Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε στη ΓΣ ότι η ισχυρή πορεία της τράπεζας αφήνει περιθώρια για την δημιουργία μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους και κατ’ επέκταση για καλύτερη ανταμοιβή.
Όπως σημείωσε η επιστροφή στους μετόχους θα φτάσει το 50% έναντι 30% που διανεμήθηκε πέρσι «και στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερες ανταμοιβές τα επόμενα έτη. Ήδη, αποθεματοποιούμε το 60% των κερδών του 2025 για πιθανή επιστροφή στους μετόχους μας το επόμενο έτος».
Σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα ξεχώρισε τέσσερα πεδία: την μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο σκηνικό, το σημαντικό πλεονάζον και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών και τέλος την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο εκτεταμένο κοινωνικό έργο της τράπεζας στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, του Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμού και της ενίσχυσης της Καινοτομίας, έργο όπως σημείωσε δεν προβάλουμε με ένταση.
Γκ. Χαρδούβελης: Οι προκλήσεις της εποχής Τράμπ
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η εποχή Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη, συγκριτικά, θέση.
«Η πολιτική Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στο οικοδόμημα της Δύσης και προσθέτει αβεβαιότητα παντού στις πολιτικές των κυβερνήσεων, στην παγκόσμια οικονομία, στις επιχειρήσεις και στις αγορές.
Η επιβάρυνση μάλιστα από την αβεβαιότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν αυτές κάθε αυτές οι αυξήσεις στους δασμούς που ανακοινώθηκαν και βέβαια διαρκώς μεταβάλλονται. Η αβεβαιότητα έχει εκτινάξει τις τιμές του χρυσού, έχει μειώσει την αξία του δολαρίου έναντι κύριων νομισμάτων και έχει ήδη αυξήσει τον πιστοτικό κίνδυνο στις αγορές των αμερικανικών ομολόγων.
Εφόσον πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες Τραμπ, το ύψος των δασμών φοβάμαι ότι θα μας επαναφέρει στη δεκαετία του 1930, κάτι όχι τόσο ευχάριστο.»
Ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την θέση της Ελλάδας στο δύσκολο αυτό περιβάλλον.
«Για την ελληνική οικονομία το περιβάλλον είναι μεν δύσκολο, αλλά δεν είναι τόσο πιεστικό. Και αυτό επειδή η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους δασμούς Τραμπ, ενώ τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Έχει δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα. Διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφάλειας από τα επενδυτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Και βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαθέτει και ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα που και αυτός την προστατεύει από κλυδωνισμούς.»
Από την άλλη πλευρά οι προκλήσεις παραμένουν, τόνισε. «Ωστόσο, οι προκλήσεις της οικονομίας παραμένουν και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε.
Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνονται, αυτό θέλαμε πάντα να αυξάνονται, αυξάνονται, αλλά ακόμα υπολείπονται σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διατηρείται σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα, δυστυχώς, και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Και βέβαια, σας θυμίζω ότι ο δρόμος της επιστροφής προς τη σύγκληση με την Ευρωζώνη έχει μεν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει μακρύς.
Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε το βηματισμό μας. Απαιτούνται διαρκείς μεταρρυθμίσεις και σε πολλά μέτρα. Ψηφιοποίηση της οικονομίας, δικαιοσύνη, χρήση γης, εταιρική διακυβέρνηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αγορά εργασίας, εκπαίδευσης και ούτω καθεξής».