Έχοντας ολοκληρώσει το δεκαετές business plan για τις «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» κι εν αναμονή της έγκρισής του από το διοικητικό του συμβούλιο, το Υπερταμείο ανάβει τις μηχανές για την προετοιμασία του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Στόχος είναι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού των Ελληνικών Αλυκών να ξεκινήσει εντός του 2025, βάζοντας σε αναπτυξιακή τροχιά την εταιρεία από το επόμενο έτος.
Έτσι, το Υπερταμείο ξεκίνησε διαγωνισμό για τον νομικό σύμβουλο, που θα παραλάβει τη σκυτάλη, μαζί με τους υπολοίπους συμβούλους και την ομάδα έργου, μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, για την ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε πρώιμο στάδιο, κατά τη διερεύνηση της αγοράς, εκφράστηκε ενδιαφέρον πέρα από εγχώριο και από Αυστρία, Κύπρο και Σκανδιναβία. Στην πράξη, βεβαίως, όλα θα κριθούν από τους επιμέρους όρους του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, καθώς και από την εξέλιξη της αγοράς.
Πρόθεση της διοίκησης αποτελεί η διάθεση στον στρατηγικό επενδυτή, ποσοστού 51% του μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη που θα μειώσει τη συμμετοχή του Υπερταμείου στο 29%. Το υπόλοιπο 20% θα παραμείνει στους δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου (10,19%), Πύδνας Κολινδρού και Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο εξαγόρασε το 2023 έναντι 3 εκατ. ευρώ ποσοστό 24,81%, που κατείχε επί 20ετίας η «Καλαμαράκης ΑΒΕΕ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε.», φτάνοντας συνολικά στο 80%.
Ζητούμενο η αναπτυξιακή δυναμική
Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί επτά αλυκές, βιομηχανικού μεγέθους, με συνολική ετήσια δυναμικότητα άνω των 200.000 τόνων. Αυτές παράγουν άνω του 92% της εγχώριας παραγωγής και καλύπτουν συνολική έκταση 24.334 στρεμμάτων. Με στόχο να αποκτήσουν νέα αναπτυξιακή δυναμικής, ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι ικανός να αναβαθμίσει την εταιρεία, απαλλαγμένος από τους περιορισμούς μίας δημόσιας εταιρείας ως προς την εμπορική πολιτική και τις εξαγωγές.
Από την ένταξή τους στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, οι Ελληνικές Αλυκές σημείωσαν σημαντική αύξηση εσόδων, ξεκινώντας από το 2019 οπότε έπιασαν υψηλό δεκαετίας στις πωλήσεις με 7,1 εκατ. ευρώ (+34%) και διπλάσια κέρδη μετά φόρων, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ. Το 2022 κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων στα 9,06 εκατ. ευρώ, καθώς και κερδοφορίας προ και μετά φόρων ύψους 1,77 εκατ. και 1,18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Για το 2024, τα έσοδα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 10 εκατ., δεδομένης της παραγωγής-ρεκόρ 250 χιλιάδων τόνων έναντι των μόλις 170 χιλιάδων τόνων που περιορίστηκε το 2023, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο νομικός σύμβουλος
Στην παραπάνω κατεύθυνση, πριν λίγες ημέρες, βγήκε στον αέρα προκήρυξη για τον νομικό σύμβουλο που θα υποστηρίξει το Υπερταμείο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού και μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον προτιμητέο επενδυτή. Το τίμημα ορίζεται σε έως 90 χιλιάδες ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ο νομικός σύμβουλος θα αναλάβει τη μελέτη και αξιολόγηση του θεσμικού, νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου της εταιρείας και της εν λόγω δραστηριότητας. Θα παρέχει νομικές συμβουλές για τον σχεδιασμό και τη δομή της συναλλαγής, θα διαμορφώσει ένα step plan ως την ολοκλήρωσή της και θα διενεργήσει νομικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας (vendor’s legal due diligence) για την εταιρεία. Θα καταρτίσει μάλιστα και σχετική έκθεση, η οποία θα τεθεί στη διάθεση των επενδυτών.
Επιπλέον, θα υποστηρίζει νομικά τους λοιπούς συμβούλους του Υπερταμείου στη διαπραγμάτευση με υποψήφιους επενδυτές, αλλά και αναφορικά με την αναθεώρηση της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ δημοσίου και εταιρείας. Σε συνεργασία, οι σύμβουλοι θα συντάξουν τα επιμέρους διαγωνιστικά και συμβατικά τεύχη, την εταιρική παρουσίαση της εταιρείας.
Ο νομικός σύμβουλος θα παρέχει υποστήριξη για την προετοιμασία και τη λειτουργία του virtual data room, καθώς και στην προετοιμασία του φακέλου για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέλος, θα συνδράμει το Υπερταμείο στην ολοκλήρωση όλων των αναβλητικών αιρέσεων της συναλλαγής και την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει ή πρόκειται να αναλάβει.