Ο ΟΛΠ, παρά την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από πολλά πλοία εξαιτίας των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, κατάφερε το 2024 να κλείσει με νέο ρεκόρ εσόδων και κερδών.
Με τις επιδόσεις αυτές και την ανθεκτικότητα του λιμανιού εξεπλάγησαν ακόμη και τα ίδια στελέχη του ΟΛΠ, όπως αποκάλυψαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ο τζίρος του λιμανιού ανήλθε στα 231 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 5% σε σχέση με το 2023, τα κέρδη Ebitda έφτασαν τα 129,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,6% και τα καθαρά κέρδη στα 87,5 εκατ. σημειώνοντας άνοδο 30,8% σε σχέση με το 2023.
Η καλή πορεία συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2025 με τον τζίρο να ενισχύεται κατά 14,6%, τα EBITDA κατά 14,2% και τα καθαρά κέρδη κατά 23%. Το πρώτο τρίμηνο ο ΟΛΠ μηδένισε τον τραπεζικό του δανεισμό και έχει μόνο υποχρεώσεις από χρηματοδοτική μίσθωση ύψους 62 εκατ. ευρώ αλλά και διαθέσιμα 172 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το καθαρό του ταμείο να προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ.
Οι καλές επιδόσεις οδήγησαν τη διοίκηση να μοιράσει το 55% των καθαρών κερδών ως μέρισμα. Δηλαδή ένα ποσό 48 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται σε μέρισμα 1,92 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που συνιστά μερισματική απόδοση 4,5% σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο (43 ευρώ).
Σε ερώτηση των αναλυτών αν στο μέλλον αυξηθεί το pay ratio, δηλαδή το ποσοστό των καθαρών κερδών που μοιράζεται ως μέρισμα λόγω της υψηλής ρευστότητας του ΟΛΠ, τα στελέχη της διοίκησης ανάφεραν πως υπάρχουν επενδυτικές υποχρεώσεις που απαιτούν να είμαστε συγκρατημένοι αλλά όπως επισήμαναν το ποσοστό 55% ως pay ratio θα διατηρηθεί.
Πώς κινήθηκαν οι επιχειρησιακοί τομείς
Όπως τόνισε η διοίκηση, όταν το 2016 ο ΟΛΠ πέρασε στον έλεγχο της κινεζικής Cosco o τζίρος ήταν 103 εκατ. ευρώ, τα Ebitda 25 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 7 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2024 τα μεγέθη αυτά διαμορφώθηκαν στα 231 εκατ. 129 εκατ. και 87,5 εκατ. αντίστοιχα.
Το 2024 όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς (Σταθμός διακίνησης αυτοκινήτων, κρουαζιέρα, Προβλήτας Ι, ακτοπλοΐα, ναυπηγοεπισκευή) κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που μισθώνει ο ΟΛΠ στη ΣΕΠ ΑΕ οι οποίοι απέδωσαν μικρότερο αντάλλαγμα λόγω της μειωμένης διακίνησης φορτίων, κυρίως στο πρώτο εξάμηνο.
Τι προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επιταχύνεται μετά τις δικαστικές διαμάχες που το είχαν καθυστερήσει. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι υποχρεωτικές επενδύσεις επιδοτούνται με ποσοστό σχεδόν 90% από το ΕΣΠΑ.
Στις μη υποχρεωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από τον ΟΛΠ περιλαμβάνεται ένα νέο Logistic Center 44.000 τ.μ και ένας νέος επιβατικός σταθμός για την κρουαζιέρα. Η πρώτη επένδυση ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και η δεύτερη σε 80 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ανοιχτή γραμμή πίστωσης 100 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕΠ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η κρουαζιέρα είναι ο πιο δυναμικός τομέας σε ανάπτυξη του λιμανιού. Πέρσι τα κρουαζιερόπλοια που έφτασαν στο λιμάνι ανήλθαν σε 810 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 900.
Επίσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις για να ανακατασκευαστούν κάποιες αποθήκες και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο της παραχώρησης.
Τέλος, για τη δημιουργία και τέταρτου προβλήτα, η διοίκηση διευκρίνισε πως δεν έχει ληφθεί επενδυτική απόφαση, καθώς προέχει η αύξηση του Capacity στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Σε περίπτωση που ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα απαιτηθούν 2 χρόνια για τις μελέτες και τρία χρόνια για την κατασκευή.