Σημαντικό βήμα επέκτασης κάνει η Motor Oil στα ναυτιλιακά βιοκαύσιμα, έναν τομέα ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 4,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια όπου Έλληνες εφοπλιστές έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται.
Μαζί με τη θυγατρική εταιρεία Coral Marine, η Motor Oil παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη εφαρμογή του μίγματος πετρελαίου με βιοκαύσιμο στην ελληνική αγορά στο λιμάνι του Λαυρίου.
Αναλυτές αναφέρουν στο Business Daily ότι τα μεγέθη για τη Motor Oil είναι ακόμα μικρά όμως πρόκειται για «έναν πολλά υποσχόμενο τομέα». Όπως τονίζουν, «με αυτόν τον τρόπο η Motor Oil διευρύνει τα έσοδα και τα κέρδη της».
Την αρχή την έκανε ο όμιλος το 2022, όταν εξαγόρασε τη Verd, μια εταιρεία που παράγει βιοντίζελ με βάση τα απόβλητα, για 15,4 εκατ ευρώ.
Η μετάβαση στη ναυτιλία
Στη ναυτιλία, οι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα. Όπως και η πυρηνική ενέργεια, έτσι και τα βιοκαύσιμα βρίσκονται στο τραπέζι ως πιθανή λύση στην αναζήτηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα βιοκαύσιμα –με τη μορφή μεθανίου, μεθανόλης ή ελαίων καυσίμων– προωθούνται ως ένας βολικός τρόπος για τη ναυτιλία λόγω της δυνατότητάς τους να χρησιμοποιούνται ως καύσιμα "drop-in".
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αναμιχθούν με ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία υφιστάμενων κινητήρων. Πρόκειται για μια ελκυστική πρόταση απαλλαγής από τον άνθρακα για τους πλοιοκτήτες, καθώς αναιρεί την ανάγκη για επενδύσεις κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας.
Σύμφωνα με προβλέψεις της αγοράς, τα ναυτιλιακά βιοκαύσιμα θα παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Η ευρωπαϊκή αγορά θαλάσσιων βιοκαυσίμων αποτιμήθηκε σε 1,41 δισ. δολάρια το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί στα 4,51 δισ. δολάρια έως το 2033 καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνάει το 12%, όπως αναφέρεται σε έκθεση από την researchandmarkets.com.
Το μίγμα καυσίμων που παρέδωσε η Motor Oil αποτελείται από ορυκτό πετρέλαιο που παράγεται στο διυλιστήριο της και βιοκαύσιμο που παράγεται, επίσης, στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Verd, από την επεξεργασία χρησιμοποιημένων τηγανελαίων που συγκεντρώθηκαν από την ελληνική αγορά.
«Η χρήση βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το βιοκαύσιμο αυτό μειώνει τις εκπομπές CO₂ και προστατεύει το περιβάλλον, αποτρέποντας την υποβάθμιση του εδάφους και των υδάτων από τα απόβλητα τηγανελαίων», αναφέρει η Motor Oil σε ανακοίνωσή της.
Παγκόσμια πρωτιά
Αν και γίνεται με αργούς ρυθμούς, στρέφονται στα βιοκαύσιμα και οι Έλληνες εφοπλιστές. Μάλιστα, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Carras (Hellas) S.A. ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο να υιοθετήσει προδιαγραφές για χρήση βιοκαυσίμων (Biofuel-1 notation) από τον Αμερικανικό Νηογνώμονα ABS.
Το notation αφορά το bulk carrier, τύπου ultramax, Aquataurus (χωρητικότητας 60.200-dwt) της εταιρείας (κατασκευής 2017).
Όπως αναφέρεται από τη ναυτιλιακή εταιρεία, ο σχεδιασμός προβλέπει την χρήση βιοκαύσιμου όπου το 70% είναι ορυκτό καύσιμο και το 30% βιομάζα που προέρχεται είτε από υδρογονοκατεργασμένα φυτικά έλαια είτε από μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων.
Πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης βιοκαυσίμων έχουν πραγματοποιήσει παράλληλα η Alpha Dry, o βραχίονας ξηρού φορτίου του ομίλου της Άννας Αγγελικούση, η Maran Dry Management της Μαρίας Αγγελικούση και η Safe Bulkers, συμφερόντων Πόλυ Χατζηιωάννου, μεταξύ άλλων.