Η Κρήτη ετοιμάζεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια κίνηση δεδομένων, καθώς η Digital Realty, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους παγκοσμίως, εγκαινίασε το νέο της data center στο Ηράκλειο, το HER1. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο του αμερικανικού κολοσσού στη Μεσόγειο και φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε βασικό «σταυροδρόμι» της παγκόσμιας ψηφιακής κυκλοφορίας.
«Δημιουργούμε στην Κρήτη τον μεγαλύτερο κόμβο παγκοσμίως», τόνισε ο Fabrice Coquio, Senior Vice President & Managing Director της Digital Realty στη Γαλλία στα εγκαίνια του data center στην Κρήτη, και επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο διασύνδεσης. Το HER1 είναι μόνο η αρχή».
Μέσα σε ένα τοπίο που αλλάζει ραγδαία, όπου τα δεδομένα θεωρούνται το «πετρέλαιο του μέλλοντος», η Κρήτη μετατρέπεται σταδιακά σε παγκόσμιο κόμβο διακίνησης και ανταλλαγής πληροφορίας.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Digital Realty, η στρατηγική τοποθέτηση της Κρήτης, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, την καθιστά ιδανική για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κόμβους διακίνησης δεδομένων. Περισσότερα από 15 υποθαλάσσια καλώδια αναμένεται να καταλήγουν στο νησί, ενώ έξι γεωγραφικά σημεία διασύνδεσης το συνδέουν με τρεις ηπείρους.
Η Digital Realty στοχεύει να επαναλάβει στην Κρήτη ό,τι πέτυχε πριν από 10 χρόνια στη Μασσαλία, έχοντας μετατρέψει την γαλλική πόλη στον 6ο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης δεδομένων παγκοσμίως, αποτελώντας την κρίσιμη «γέφυρα» δεδομένων που σύνδεσε την Ευρώπη με Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.
Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Μπεχράκης, γενικός διευθυντής της Digital Realty στην Ελλάδα, «πριν από 10 χρόνια ζηλεύαμε τη Μασσαλία. Τώρα, με τη στήριξη της Digital Realty, η Ελλάδα και η Κρήτη μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι».
Η Digital Realty βλέπει την Κρήτη όχι μόνο ως σημείο παρουσίας, αλλά ως βασικό κρίκο μιας παγκόσμιας αλυσίδας που επαναπροσδιορίζει τη ροή των δεδομένων παγκοσμίως. Η Κρήτη, όπως τονίζουν τα στελέχη της εταιρείας, βρίσκεται «στο ιδανικό σημείο». Ακριβώς έξω από την Ερυθρά Θάλασσα, συνδεδεμένη με την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Αίγυπτο και σύντομα με δεκάδες νέες γραμμές οπτικών ινών, αποτελεί το τέλειο σημείο διανομής περιεχομένου προς τρεις ηπείρους. Μέχρι το 2027, ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή αναμένεται να δεκαπλασιαστεί.
Σκανάρει τη χώρα για νέες ευκαιρίες η Digital Realty
«Θα αλλάξει πάρα πολύ ο κόσμος τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τη διακίνηση δεδομένων και το Ηράκλειο, η Κρήτη και η Αθήνα θα βρεθούν στο επίκεντρο για όλα αυτά που θα συμβούν», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Digital Realty στη Γαλλία.
Έχοντας επενδύσει περίπου 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του 2025, η Digital Realty θα διαθέτει τα τέσσερα μεγαλύτερα data center της χώρας προσθέτοντας το ATH-4, με το ATH5 να ακολουθεί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική της Αττικής ως κόμβου ψηφιακής διασύνδεσης.
Το νέο data center στην Κρήτη θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral του νησιού και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου IT, με την εγκατάσταση να λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που καταλήγουν και έρχονται στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα, αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της εταιρείας να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.
Με τη χώρα να έχει προσελκύσει μερικούς από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες που φέρνουν μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, η Digital Realty αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις. «Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο πλάνο να κάνουμε κάτι άλλο στην Αθήνα, αλλά πάντα εξερευνούμε τις όποιες ευκαιρίες στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα και όπουδήποτε αλλού στον κόσμο» σημείωσε ο κ. Μπεχράκης που επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο.
Αναφορικά με μια νέα επένδυση στην Κρήτη, ανέφερε ότι «ακούμε τους πελάτες μας. Προσπαθούμε να βρούμε οποιαδήποτε συνέργεια μπορεί να χρειαστούν για να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα αντοχής που χρειάζεται να έχουμε για το νήσι και την ηπειρωτική Ελλάδα και τις γύρω περιοχές».
Η Μεσόγειος ως παγκόσμιο σταυροδρόμι
Τα τελευταία έξι χρόνια, ο όγκος των δεδομένων που παράγεται και ανταλλάσσεται παγκοσμίως έχει δεκαπλασιαστεί. Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα video streaming μέχρι τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις εφαρμογές του cloud, οι απαιτήσεις για ταχύτητα, ασφάλεια και προσβασιμότητα των δεδομένων είναι πιο κρίσιμες από ποτέ.
Η Digital Realty βλέπει τη Μεσόγειο ως το νέο hotspot της παγκόσμιας διασύνδεσης. Οι τεράστιες επενδύσεις σε υποθαλάσσια και επίγεια καλώδια που διατρέχουν τη λεκάνη της Μεσογείου καθιστούν την περιοχή το πιο διασυνδεδεμένο σημείο στον πλανήτη. Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται μέσω αυτών των υποδομών, ενώ η ετήσια αύξηση της χρήσης δεδομένων υπολογίζεται στο 30%.
«Με το HER1 επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη μετατροπή της Μεσογείου σε κορυφαίο ψηφιακό κόμβο», τόνισε ο κ. Coquio, που επισήμανε ότι «παρέχοντας ενισχυμένη συνδεσιμότητα και ισχυρές υποδομές, ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες επιχειρήσεων και παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών σε αυτή τη δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή».
Η εταιρεία σχεδιάζει ένα πλέγμα κόμβων σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ και το Ζάγκρεμπ. Στόχος, η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος που θα μεταφέρει δεδομένα από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μέσω της ΝΑ Μεσογείου.
Η συνεργασία της Digital Realty με την Schneider Electric εξασφαλίζει επίσης «πράσινα» χαρακτηριστικά στη λειτουργία του κέντρου. Στην Ευρώπη, τα data centers του ομίλου λειτουργούν με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ενσωματώνονται πολιτικές για στήριξη της βιοποικιλότητας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.