Η Ευρώπη και οι HΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Μιλώντας στο συνέδριο Geopolitics, Connectivity, and Energy Security, An Athens Conversation, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου.
«Ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό τοπίο. Στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Η πρόσφατη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση κατέστησε πολύ σαφείς τις προτεραιότητες της Ευρώπης: να επιτύχει στρατηγική αυτονομία ενισχύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».
Στη νέα εποχή ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τη διακρατική (Transatlantic) συμμαχία μέσω επιχειρηματικών λύσεων και της εξασφάλισης αμοιβαίων οφελών. Σήμερα, η Ευρώπη και οι HΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.
Μέσω από επενδύσεις των επτά δισ., ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, η ΔΕΗ οδηγεί την ενεργειακή ισότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία στην περιοχή. Επενδύουμε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια στην ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει σε καθαρή και ευέλικτη ενέργεια στην Ελλάδα και σε ένα ανθεκτικό και διασυνδεδεμένο σύστημα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που μπορεί να προσφέρει στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων».
Αφού θύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με το απαραίτητο LNG για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφάλειας εφοδιασμού, ο κ. Στάσσης, τόνισε ότι σήμερα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου. «Οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας καθίστανται κρίσιμοι ο ένας για τον άλλον. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν αφορά πλέον απλώς στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους. Το μέλλον των διασυνδέσεων βρίσκεται πέρα από τις φυσικές υποδομές, δηλαδή τους αγωγούς και τα διασυνοριακά δίκτυα. Αντίστοιχα, ο ψηφιακός κόσμος δεν ορίζεται πλέον μόνο από τις ταχύτητες σύνδεσης και τους πιο γρήγορους servers. Ο ενεργειακός κόσμος χρειάζεται τεχνολογία για τη διαχείριση της παραγωγής και των δικτύων του. O ψηφιακός κόσμος λαχταρά μεγαβάτ για να σκεφτούν οι μηχανές του».
Περιγράφοντας τις προκλήσεις που ήδη γίνονται εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη σχέση προσφοράς-ζήτησης ενέργειας για data centers, o Πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ είπε: «Εάν αισθάνεστε ότι κέντρα δεδομένων ξεπηδούν ξαφνικά παντού, αυτό συμβαίνει επειδή έτσι είναι. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά γρήγορη και η ζήτηση για κέντρα δεδομένων εκτοξεύεται παγκοσμίως. Το πιεστικό ερώτημα είναι: μπορεί να συνεχιστεί η προσφορά; Και, το πιο σημαντικό, υπάρχουν αρκετά ενεργειακά δίκτυα; Καθώς η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι αρνητική, πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό εγκαίρως;».
Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να αδράξει την ευκαιρία, ο Όμιλος ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, μετασχηματίζεται στην εταιρεία ενέργειας του μέλλοντος που συνδυάζει την ενέργεια και την τεχνολογία, σε «μία πράσινη powertech εταιρεία». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός mega data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονταν τα πρώην λιγνιτωρυχεία. Αρχικά, το mega data center θα έχει χωρητικότητα 300 μεγαβάτ (MW) με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW.
Βλέποντας μία σχέση αμοιβαίου οφέλους, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι «η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα επιταχύνουν το ταξίδι τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση, μέσω της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της».