Την αφοσίωση της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς στην επίτευξη σημαντικών διανομών στους μετόχους τα επόμενα χρόνια τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα του 2024, που όπως τόνισε είναι τα καλύτερα στην ιστορία της τράπεζας.
Περιγράφοντας το σχέδιο για τις διανομές στους μετόχους μέχρι και το 2028, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι αυτές αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση.
Ο στόχος που έχει περιληφθεί στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει διανομές τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2028, καθώς ο συντελεστής διανομής θα σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια στο 50%.
Από τα κέρδη του 2024, που ήταν 0,81 ευρώ ανά μετοχή, θα διανεμηθούν 0,30 ευρώ ανά μετοχή, με συντελεστή διανομής 35%. Αυτό αντιστοιχεί, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, σε μερισματική απόδοση 6%, με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Την απόφαση για τη διανομή του μερίσματος θα λάβει στις 14 Απριλίου η γενική συνέλευση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ποια θα είναι η ισορροπία ανάμεσα στις διανομές στους μετόχους και σε εξαγορές - συγχωνεύσεις, υπό το φως και τον διαπραγματεύσεων που γίνονται για την Εθνική Ασφαλιστική, ο CFO της τράπεζας, Θ. Γναρδέλης, τόνισε ότι το deal δεν θα επηρεάσει τις διανομές στους μετόχους. Σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένονται πρόσθετα κόστη αναδιάρθρωσης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σχετικά με την υπό συζήτηση εξαγορά, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι ένας βασικός λόγος που οδήγησε τη διοίκηση στον σχεδιασμό αυτού του deal ήταν η σημαντική ανάπτυξη που καταγράφεται στο bankassurance, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα της ίδιας της Τρ. Πειραιώς.
Εφόσον προχωρήσει η συναλλαγή, τόνισε ο κ. Μεγάλου, θα είναι στο τραπέζι η εποπτική αντιμετώπιση του ομίλου ως FICO (Financial Conglomerate). Η Πειραιώς έχει ισχυρά επιχειρήματα προς τον SSM για αυτή την εποπτική αντιμετώπιση, τόνισε ο κ. Μεγάλου, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία που θα απαιτήσει την υποβολή κάποιας αίτησης εκ μέρους του ομίλου, αλλά τις αποφάσεις θα λάβει απευθείας ο επόπτης.
Σημειώνεται ότι με το εποπτικό καθεστώς FICO, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση ως προς τα εποπτικά τους κεφάλαια οι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν παράλληλα δραστηριότητες στον ασφαλιστικό τομέα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι είναι τα καλύτερα στην ιστορία της τράπεζας, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36%, στα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 0,9 δισ. ευρώ και τούτο παρότι ενσωματώθηκαν στα αποτελέσματα εφάπαξ κόστη 0,2 δισ. ευρώ.
Ο CEO της Πειραιώς σημείωσε με έμφαση την αύξηση των δανείων κατά 12%, με τη λιανική να περνά σε break even για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τόνισε την πολύ καλή επίδοση στα έσοδα προμηθειών, που το 2024 αυξήθηκαν στο 23% των συνολικών εσόδων, επίδοση που είναι η καλύτερη στην Ελλάδα.
«Στόχος μας είναι να γίνει η Πειραιώς η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο έως και το 2028. Στην κατάληξη του επιχειρησιακού σχεδίου, στη χρήση 2028, τα καθαρά κέρδη υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 1,3 δισ., ενώ στη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου εκτιμάται ότι τα δάνεια θα αυξηθούν κατά 12 δισ. ευρώ.