ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Αναγκαστικούς «γάμους» εταιρειών ύδρευσης φέρνουν τα χρέη για το ρεύμα

Η κυβέρνηση προσφέρει επιδότηση για τα ενεργειακά χρέη των εταιρειών ύδρευσης σε ποσοστό 70% μόνο αν απορροφηθούν από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αλλιώς η επιδότηση μειώνεται σε 30%.

Μια πρόγευση του κλίματος στο εν αναμονή νομοσχέδιο για την ύδρευση (ΔΕΥΑ), που παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό ο Θ. Σκυλακάκης, έδωσαν οι αψιμαχίες για την τροπολογία σχετικά με τα ενεργειακά χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Γιατί μπορεί η ΚΕΔΕ να εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση ότι οι πιέσεις της προς την πολιτική ηγεσία απέδωσαν και οι συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων θα πραγματοποιούνται «αποκλειστικά σε εθελοντική βάση», όμως η ένωση των ΔΕΥΑ βλέπει ότι δρομολογείται η παράδοσή τους στα χέρια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η ρύθμιση για την επιδότηση των ΔΕΥΑ με 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ήρθε, όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά με αστερίσκους. Για να επιδοτηθεί μία ΔΕΥΑ σε ποσοστό 70% των οφειλών της, θα πρέπει εντός του 2025 να απορροφηθούν οι δραστηριότητές της είτε από την ΕΥΔΑΠ είτε από την ΕΥΑΘ, ή να προχωρήσει σε εθελούσια συγχώνευση. Αλλιώς, η επιδότηση πέφτει στο 30%, εφόσον τη 15η Ιανουαρίου 2026 πληρούν τις προϋποθέσεις για διαχειριστική επάρκεια και ανάκτηση κόστους.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης προσδιόρισε το σύνολο των οφειλών των ΔΕΥΑ σε λογαριασμούς ενέργειας κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Πριν την ενεργειακή κρίση, οι οφειλές ήταν στα  147 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 30-40 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά την τελευταία διετία η άνοδος είναι στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η μεγαλύτερη απειλή, σήμερα, για τη βιωσιμότητα των 125 ΔΕΥΑ είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τα 700 εκατ. ευρώ απαιτήσεις, δηλαδή ανείσπρακτοι λογαριασμοί. Ένα ποσό που, όπως έχει εκτιμήσει ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, «πιθανόν να είναι μεταξύ του 50-60% αυτό που μπορούμε να προσδοκούμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ότι μπορούν να εισπράξουν από παλαιές απαιτήσεις».

Αντιδράσεις από τις ΔΕΥΑ

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), εκπέμποντας σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από την ΚΕΔΕ, σημειώνει τα εξής: «Με τροπολογία και με πρόσχημα την απώλεια της οικονομικής ενίσχυσης, σε άσχετο νομοσχέδιο άσχετων Υπουργείων, προωθείται η απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και οι συνενώσεις μεταξύ των ΔΕΥΑ ως όρος για την επιδότηση οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Μάλιστα, η ένωση υπογραμμίζει ότι «για το ενεργειακό τους χρέος οι ΔΕΥΑ δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά επιδότηση σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ». Στον αντίποδα της ρύθμισης, η πρόταση της ΕΔΕΥΑ είναι η δημιουργία ειδικού ταμείου ενόψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης των δημοτικών επιχειρήσεων «για την οποία σε κάποια θέματα φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη, ενώ σε άλλα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης».

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «νομοθετικό εκβιασμό», ανέφερε τα εξής: «Ναι μεν να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ -και αυτό κάνουμε με αυτή την τροπολογία-, αλλά η βοήθεια πρέπει να έχει και κάποιες δεσμεύσεις και από την άλλη μεριά. Η μια δέσμευση είναι η διαχειριστική επάρκεια, η οποία προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ελέγχει η ΡΑΑΕΥ και θα παρέμβουμε για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο. Δίνουμε μια χρονιά ολόκληρη γι’ αυτό. Η δεύτερη δέσμευση είναι όσοι επιθυμούν να συνενωθούν, να έχουν μια αυξημένη βοήθεια».

ΕΥΔΑΠ: Ενδιαφέρον από δεκαπέντε δήμους

Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δεκαπέντε δήμους, εκ των οποίων πέντε μεγάλοι, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, να συνδεθούν με την ΕΥΔΑΠ. Με τον νόμο της περασμένης άνοιξης, η εταιρεία απέκτησε αυξημένες ευελιξίες. Μπορεί να επεκτείνει εκτός Αττικής τις δραστηριότητες λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και να αποκτήσει τον έλεγχο επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους.

«Δεν είναι εύκολα, πρέπει να δούμε τις ανάγκες για να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Σαχίνης, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε ανώτερο επίπεδο ώστε οι μικρές ΔΕΥΑ να βοηθηθούν. Τον περασμένο Ιούλιο, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής της εταιρείας είχε εστιάσει στη μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτει και μπορεί να την προσφέρει στις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Βοηθάμε όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και μας καλούν. Έχουμε βοηθήσει στον Βόλο, στην Καλαμάτα, στη Ζάκυνθο, όπου μπήκε πετρέλαιο μέσα στους αγωγούς νερού, στην Τήνο, όπου υπήρχε θέμα με μπροστά στο λιμάνι με τις αποχετεύσεις», είπε, παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα. «Εκεί, νομίζω ότι παίζουν ρόλο και οι συγχωνεύσεις. Αντί να πιάνουμε δήμο-δήμο, χωριό-χωριό, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εταιρείες που θα είναι μεγαλύτερες ανά περιφέρεια ή νομό», συμπλήρωσε.

Περιορισμός της απώλειας νερού

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη δημιουργία νέων τοπικών φορέων ύδρευσης υπό την αποκλειστική ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, απαλλαγμένων από χρέη και παρεμβάσεις. Ακόμη, επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που θέτει πλήθος εμποδίων στις μικρές ΔΕΥΑ, αλλά και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, δεδομένης και της ανομβρίας που έχει χτυπήσει συναγερμό στη χώρα, αλλά και συνολικά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, είναι ο περιορισμός της απώλειας νερού. Σήμερα το λεγόμενο ατιμολόγητο νερό ανέρχεται περίπου στο 24% στην Αθήνα, 27% στη Θεσσαλονίκη και περίπου 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ΔΕΥΑ να δηλώνουν ακόμα και 65% απώλειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EYDAP_MEN Axarnon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 10 δισ. κατά της λειψυδρίας, αναγκαία η αύξηση στα τιμολόγια

Μεγάλες επενδύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ έρχονται δράσεις μείωσης της κατανάλωσης και αυξήσεις στα τιμολόγια με απόφαση της ΡΑΕΕΥ. Σοβαρό πρόβλημα η κακή διαχείριση του νερού.
businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ

«Δίνουμε σημαντικά, οικονομικά κίνητρα στις ΔΕΥΑ που θα προβούν σε συγχωνεύσεις, καλύπτοντας το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ εξέτασε το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού

Η Ολομέλεια θα κρίνει εάν με τις ρυθμίσεις τής προσβαλλόμενης απόφασης υιοθετείται μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που μετατρέπει, κατ' ουσίαν, το νερό σε εμπορικό προϊόν.
σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα μετατραπεί σε εμπόρευμα

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία «παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
σταγόνα νερού κοντινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο νερό με δύο κατηγορίες αυξήσεων

Οι χρεώσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση. Προβλέπονται αυξήσεις κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό, αλλά και δυνατότητα έκτακτων αναπροσαρμογών εντός πενταετίας.