ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

«Μπόνους» 200 εκατ. στην ΔΕΠΑ από την τουρκική BOTAS

Με την καταβολή 200 εκατ. ευρώ στην ΔΕΠΑ έληξε η δικαστική διένεξη με την BOTAS. Μεγάλη ένεση ρευστότητας στην ελληνική αγορά ενέργειας και ενίσχυση της αποτίμησης της ΔΕΠΑ ενόψει ιδιωτικοποίησης.

Ανάσα ρευστότητας για την ελληνική αγορά ενέργειας, αλλά και θετική εξέλιξη για την αποτίμησή της ΔΕΠΑ, ενόψει της αποκρατικοποίησης, αποτελούν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που της κατέβαλε χθες η τουρκική BOTAS.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας δικαστικής διένεξης που άρχισε το 2011, σχετικά με την τιμολόγηση του αζερικού αερίου το οποίο αγοράζει η ΔΕΠΑ από την BOTAS και η οποία κλείνει οριστικά με τη χθεσινή καταβολή στην ελληνική εταιρεία του συνόλου των αναδρομικών χρεώσεων, τις οποίες είχε επιδικάσει στις αρχές Φεβρουάριου το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC).

Αυτό συνεπάγεται ένα σημαντικό όφελος για την αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι πελάτες της ΔΕΠΑ θα δουν προσεχώς στους λογαριασμούς τους να τους επιστρέφεται ένα σημαντικό ποσό από τις αναδρομικές αυτές χρεώσεις. Ταυτόχρονα, όμως κλείνει οριστικά ένα κεφάλαιο που παρέμενε ανοικτό και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά, ενόψει της αποκρατικοποίησης, την αποτίμηση της ΔΕΠΑ κατά τη διαδικασία πώλησης του 65% του εμπορικού της σκέλους.

Των παραπάνω είχε προηγηθεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου, που δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της BOTAS, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας», σχολίασε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς.

Σημειωτέον πάντως ότι ο επιμερισμός στους πελάτες της ΔΕΠΑ, των ποσών που της κατέβαλε η BOTAS, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

«Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Και προσέθεσε ότι η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική της αξία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες της εταιρείας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη.

Η μάχη στην χονδρεμπορία

Η διευθέτηση των διαφορών με την τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, μαζί με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων στην οποία προέβη τελευταίως η ΔΕΠΑ με τους βασικούς της προμηθευτές (Gazprom, Sonatrach), έχουν ανοίξει τον δρόμο για μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική με στόχο να κερδίσει η ΔΕΠΑ μέρος από το χαμένο της μερίδιο, που υποχώρησε στο 33% στο τέλος του 2019, έναντι 58% το 2018.

Σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, είναι προφανές ότι οι κινήσεις σαν τις παραπάνω καθιστούν ελκυστικότερες τις τιμές του αερίου μέσω αγωγών, σαν αυτές της ΔΕΠΑ και δημιουργούν καλύτερες προοπτικές έναντι του LNG.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με την Gazprom, από την οποία η ΔΕΠΑ προμηθεύεται 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, με την τελευταία να πετυχαίνει την τροποποίηση της φόρμουλας τιμολόγησης που καθιστά το κόστος του φυσικού αερίου σημαντικά φθηνότερο. Πλέον το 40% των ποσοτήτων που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom θα συνδέεται με τις τιμές που διαμορφώνονται στο ολλανδικό hub (TTF) φυσικού αερίου, οι οποίες είναι σημαντικά χαμηλότερες. Στην μέχρι πρότινος σύμβαση η τιμή του φυσικού αερίου συνδεόταν αποκλειστικά με την τιμή του αργού πετρελαίου (oil indexed).

Έτσι, η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει πλέον στα χέρια της σημαντικά «εργαλεία» για να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων 2-3 ετών, κατά την οποία έχανε συνεχώς μερίδια λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEPA Emporias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρώσεις στην Gazprombank: Εξετάζει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ

Όλες τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί στις πληρωμές του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα εξετάζει η ΔΕΠΑ. Η Gazprombank είχε καίριο ρόλο στις συναλλαγές ευρωπαϊκών εταιρειών με τη Ρωσία για φυσικό αέριο.
depa-xifaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Ξιφαράς: Να υπάρξει νέος δείκτης τιμών φυσικού αερίου, «όχι» στο TTF

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ επισημαίνει πως το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σημειώνοντας ότι ο όγκος φυσικού αερίου που διακινείται είναι 100 φορές μεγαλύτερος εκείνο που διακινείται στην ολλανδική αγορά.
sunergasia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ευκαιρίες στον τομέα φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων

Η εταιρεία συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που συναντήθηκαν στο Κάιρο και σε συνέχεια του μνημονίου κατανόησης, θα εξειδικεύσει τη συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ Υποδομών: Αντίστροφή μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση, ανοίγουν οι προσφορές

Εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξουν οι δύο δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί από την ιταλική Italgas, διαχειρίστρια του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας, και την τσέχικη επενδυτική εταιρεία EP Investment Advisors.