Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς εμφιαλώθηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Πάτρα. Το προϊόν αυτό αποτελεί δημιούργημα της τοπικής ομάδας The Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που μοιράζονται το πάθος για το ουίσκι και αποφάσισαν να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα αμιγώς ελληνικό αποσταγμένο προϊόν.
Όπως ανέφερε ο Στέλιος Περιστέρης, πρόεδρος των The Whisky Friends, η ιδέα γεννήθηκε το 2019, όταν η ομάδα αναρωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει ελληνικό ουίσκι και αποφάσισε να το δημιουργήσει η ίδια. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2020, με την αναζήτηση ανθρώπων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Η ομάδα, που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, απαρτίζεται από τους Στέλιο Περιστέρη, Τάκη Παπαζήση, Φάνη Σαλάτα, Κίμωνα Πολυκράτη, Γιάννη Χριστοφορίδη, Ντίνο Οικονομόπουλο, Τάκη Διάκο, Φραγκίσκο Σιγάλα και Τάσο Ρουμπείδη.
Στη διαδικασία παραγωγής, σημαντική ήταν η συμβολή του ζυθοποιού Αυγουστίνου Ευριπιώτη και του αποσταγματοποιού Ανέστη Ζαμανόπουλου. Ο τελευταίος, μάλιστα, συνέστησε στην ομάδα τον Γιώργο Σταθόπουλο από το πατρινό αποστακτήριο CHRIS, όπου και πραγματοποιήθηκε η παραγωγή.
Η απόσταξη του πρώτου single malt ουίσκι έγινε στις 14 Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το προϊόν παρέμεινε σε βαρέλι για τρία χρόνια, υπό παρακολούθηση της εξέλιξής του. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δημιουργοί ήταν η αύξηση του αλκοολικού βαθμού λόγω της απώλειας νερού, κάτι που αντιμετωπίστηκε με προσθήκη νερού βάσει δοκιμών.
Η ταυτότητα του πρώτου ελληνικού single malt
Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς ωρίμανσης, το προϊόν μεταφέρθηκε σε αδρανή δεξαμενή και αναμενόταν η επίσημη αναγνώρισή του ως ουίσκι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τον Ιούλιο του 2025 εκδόθηκε το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και τον Σεπτέμβριο εμφιαλώθηκαν συνολικά 311 φιάλες.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, το συγκεκριμένο ουίσκι δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, αλλά ένα προϊόν από φίλους για φίλους. Η φιλοσοφία τους επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα και την ελληνική ταυτότητα, αφού το κριθάρι προέρχεται από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας και το νερό από την πηγή "Θεοτόκος" στον Ταΰγετο.
Τη διαδικασία απόσταξης περιέγραψε ο Γιώργος Σταθόπουλος, κάνοντας λόγο για παραδοσιακές μεθόδους, ενώ στη διάρκεια της παρουσίασης μίλησε και ο αποσταγματοποιός Ανέστης Ζαμανόπουλος, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος.