ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άγαλμα Καποδίστρια
Φώτο: Shutterstock

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ διακρίνονται σε διαγωνισμό καινοτομίας

Στον 2ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας του ΕΚΠΑ, φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες, όπως σκεύασμα για γνωσιακή ενίσχυση, ρινικό προϊόν για Πάρκινσον και μικροδορυφόρο που αναβαθμίζει την εκπαιδευτική εμπειρία.

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο του 2ου Φοιτητικού Διαγωνισμού του Κέντρου «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δείχνοντας πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να μετασχηματιστεί σε απτές λύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.

Φυσικά σκευάσματα για τη γνωσιακή ενίσχυση, ρηξικέλευθες ρινικές θεραπείες για τη Νόσο του Πάρκινσον και καινοτόμοι μικροδορυφόροι για σχολεία ήταν μόνο μερικές από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύοντας τον δυναμισμό της νέας γενιάς επιστημόνων.

Μετά από αυτή την επιτυχία, ο 3ος Διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2025, φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλούνται να καταθέσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, διεκδικώντας συνολικά 12.000 ευρώ σε χρηματικά έπαθλα, αλλά κυρίως πολύτιμη εκπαίδευση, mentoring και μια θέση στο διαρκώς επεκτεινόμενο δίκτυο καινοτομίας του ΕΚΠΑ.

Από την έρευνα στην πράξη: Νικητές που ξεχώρισαν και ενέπνευσαν

Τρεις ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον περσινό διαγωνισμό όχι μόνο για τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, αλλά και για τη μεθοδικότητα, τη συνεργασία με πανεπιστημιακούς και εξωτερικούς φορείς και κυρίως την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Βαγγέλης Δαδιώτης: Ο φαρμακοποιός που κατέκτησε την πρώτη θέση, εστίασε σε έναν φυσικό συνδυασμό φαινολών ελαιολάδου και μη ψυχοδραστικών κανναβινοειδών, όπως η CBD, στοχεύοντας στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων και κυρίως της νόσου Alzheimer. Ο ίδιος αναφέρει:

«Η έρευνά μας εστίασε στα ιοντικά κανάλια TRPA1, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα κατά την εξέλιξη της νόσου. Πειραματικές μελέτες έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση της μνήμης σε μοντέλα πειραματοζώων».

Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό αποτέλεσε καταλύτη για να αποκτήσει η ερευνητική του εργασία επιχειρηματική διάσταση, ενώ η ίδρυση της EkatiBiotech σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ερευνητήριο στην αγορά. Ο ίδιος ευχαριστεί θερμά το Κέντρο «Αρχιμήδης» και τους ακαδημαϊκούς του υποστηρικτές, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική ακαδημαϊκή έρευνα μπορεί όχι μόνο να παράγει γνώση, αλλά και να στοχεύει στην εφαρμογή».

Η επόμενη μέρα στη θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον

Η Ελμίνα-Μαρίνα Σαϊτάνη, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση, εισάγει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση της Πάρκινσον με το Ropinex-N – ένα ρινικό σκεύασμα με δραστική ουσία τη ροπινιρόλη, που στοχεύει στην απευθείας χορήγηση φαρμάκου στον εγκέφαλο, περιορίζοντας παρενέργειες, όπως συχνά συμβαίνει με τη στοματική λήψη.

Όπως εξηγεί η ίδια, «η ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες γίνεται επιτακτική, καθώς η νόσος προβλέπεται να επηρεάσει 12 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως ως το 2040». Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό έδωσε πρακτικά εφόδια μετασχηματισμού της ιδέας της σε επιχειρηματικό project και επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που επικοινωνείται η επιστημονική έρευνα προς επενδυτές και κοινό:

«Το ΕΚΠΑ, μέσω του Αρχιμήδη, χτίζει γέφυρες μεταξύ έρευνας και αγοράς, μέσα από κουλτούρα συνεργασίας και δικτύωση».

SchoolSat: Η διαστημική τεχνολογία στα ελληνικά σχολεία

Η ομάδα των επιστημόνων που δημιούργησε το SchoolSat και κέρδισε την τρίτη θέση, έθεσε ως στόχο τον εκδημοκρατισμό των διαστημικών τεχνολογιών: φέρνουν στα σχολεία έναν λειτουργικό, οικονομικό μικροδορυφόρο (cubesat) και εκπαιδευτικό λογισμικό, δίνοντας ευκαιρίες βιωματικής μάθησης στις επιστήμες STEM.

Όπως αναφέρει η Σοφία Παπαϊωάννου, «η σύνδεση των μαθητών με την τεχνολογία γίνεται ουσιαστική όταν βιώνουν την πρακτική εφαρμογή της – στόχος μας να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές να ασχοληθούν με τις επιστήμες και την καινοτομία». Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προσέφερε στην ομάδα mentoring, και επιχειρηματική εκπαίδευση, καθώς και είσοδο σε πρόγραμμα επιτάχυνσης για την παραγωγή πρωτοτύπου και πιλοτική υλοποίηση στα σχολεία.

Κοινοί πυλώνες επιτυχίας: Από την ακαδημαϊκή έρευνα στην καινοτομία

Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, οι φετινοί νικητές μοιράζονται ισχυρούς κοινούς παρονομαστές:

  • Εκκίνηση από την ακαδημαϊκή έρευνα με αξιοποίηση γνώσης υψηλού επιπέδου.
  • Μετασχηματισμός επιστημονικών ιδεών σε επιχειρηματικά projects με τη συμβολή του διαγωνισμού και mentoring από το Κέντρο «Αρχιμήδης».
  • Εστίαση σε κλαδικά και κοινωνικά ζητήματα: από τη βελτίωση της υγείας έως την εκπαιδευτική αναβάθμιση.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η αλλαγή νοοτροπίας: από την έρευνα «στο συρτάρι», στη «μετάδοση της έρευνας στην κοινωνία». Αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του θεσμού: τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιστημόνων με πίστη στην εφαρμοσμένη καινοτομία, που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της Ελλάδας και την καθημερινότητα των πολιτών.

3ος Φοιτητικός Διαγωνισμός: Ανοιχτή πρόσκληση για το επόμενο βήμα

Ο 3ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Κέντρου «Αρχιμήδης» συνεχίζεται έως τις 12 Οκτωβρίου 2025, καλώντας φοιτητές όλων των βαθμίδων του ΕΚΠΑ – μεμονωμένα ή σε ομάδες – να δηλώσουν συμμετοχή. Οι νικητές θα εξασφαλίσουν χρηματικά έπαθλα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν από εκπαίδευση, καθοδήγηση και εργαλεία για την ανάπτυξη της ιδέας τους.

Περισσότερα για τη διαδικασία και την υποβολή αιτήσεων: https://archimedes.uoa.gr/3os-foititikos-diagonismos/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To ΕΚΠΑ και 7 ιδρύματα φτιάχνουν δίκτυο για ένωση της καινοτομίας με την αγορά

Η πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ και των επτά ιδρυμάτων για το Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας, στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και επιχειρηματικής αξιοποίησης.