Ένα ακόμη βήμα προς την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αυτάρκεια κάνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία πλέον καλύπτει το 100% της ηλεκτρικής της κατανάλωσης μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η τράπεζα αξιοποιεί το εργαλείο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) με φωτοβολταϊκό σταθμό που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές της ανάγκες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παραγόμενη ενέργεια από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ξεπερνά τις 300 MWh ετησίως, καλύπτοντας τόσο τις ανάγκες των καταστημάτων όσο και των διοικητικών υπηρεσιών και των ΑΤΜs εκτός καταστημάτων.
Η ενεργειακή αυτή κάλυψη οδηγεί σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 250 τόνους ετησίως.
Η Τράπεζα Ηπείρου γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επιτυγχάνει πλήρη ενεργειακή κάλυψη με ίδιους, «πράσινους» πόρους, εντός ενεργειακής κοινότητας.
Το εγχείρημα ενισχύει τη συμμόρφωση της τράπεζας με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και εθνικού κανονιστικού πλαισίου ESG, καθώς και με τις κατευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική βιώσιμης λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με λαμπτήρες LED, στην ενίσχυση του στόλου της με plug-in υβριδικά οχήματα και στην εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού και toner σε όλα τα καταστήματα.
Παράλληλα, εξετάζεται, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων, η δυνατότητα συμμετοχής των υπαλλήλων στην ίδια ενεργειακή κοινότητα, ώστε να απολαμβάνουν και οι ίδιοι μειώσεις στο ενεργειακό κόστος, ενισχύοντας την κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση της δράσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Ιωάννης Βουγιούκας, σημείωσε: «Στόχος μας δεν είναι απλώς να γίνουμε μία “πράσινη” τράπεζα, αλλά να αποτελούμε φορέα θετικής αλλαγής για την Ήπειρο.
Η ενεργειακή αυτάρκεια σημαίνει σεβασμό στο περιβάλλον, περιορισμό κόστους και προσφορά αξίας στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε και οι εργαζόμενοί μας να συμμετέχουν σε αυτή τη μετάβαση, ως συλλογική πράξη βιωσιμότητας».