Στο επίκεντρο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Yale στην Ελλάδα βρέθηκε η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, με επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Την αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Yale, καθηγήτρια Maurie McInnis, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΕ, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, στην ιστορική αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ, Παύλου Μυλωνά, και του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Yale Ελλάδος και CEO της Accenture Ελλάδας, Κυριάκου Σαμπατακάκη.
Στο γεύμα παρευρέθηκαν ανώτατα στελέχη της ΕΤΕ, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του Yale “Yale for Humanity”, η οποία ξεκίνησε το 2021 και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία και η επιστημονική καινοτομία.
Παρουσίαση ερευνών και διεπιστημονική προσέγγιση
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, παρουσιάστηκαν τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα και πρωτοβουλίες του πανεπιστημίου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι:
- Alan Organschi, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Διευθυντής του Yale Building Lab, που παρουσίασε λύσεις για βιώσιμα δομικά υλικά
- Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας, που ανέλυσε τη σχέση του εξωτερικού περιβάλλοντος με τη δημόσια υγεία μέσω του "εξωσωματικού αποτυπώματος" (exposome)
- Julie Zimmerman, Καθηγήτρια Πράσινης Μηχανικής και Αντιπρύτανης Planetary Solutions, η οποία ανέδειξε το Yale ως ζωντανό εργαστήριο βιωσιμότητας
- Paul Anastas, πρωτοπόρος στην πράσινη χημεία, που ανέλυσε την καινοτομία μετατροπής CO₂ σε καύσιμα
Δηλώσεις με βαρύνουσα σημασία
Ο Πρόεδρος του Yale Club Ελλάδος, Κυριάκος Σαμπατακάκης, σημείωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος που βλέπω το Yale να ηγείται στην διεπιστημονική καινοτομία, βοηθώντας τις πόλεις να γίνουν πιο ανθεκτικές και υγιείς.
Η επίσκεψη αυτή ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας–Yale και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για συνεργασία και λύσεις».
Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε τη μακρόχρονη σχέση του Yale με την Ελλάδα και τόνισε: «Όπως το Yale είναι πυλώνας αριστείας στην εκπαίδευση, έτσι και η Εθνική Τράπεζα είναι πυλώνας σταθερότητας για την Ελλάδα από το 1841. Οι δύο φορείς μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορία».
Αναφερόμενος στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις, υπογράμμισε ομοιότητες Ελλάδας και ΗΠΑ: «Η κρίση στην Ελλάδα προκλήθηκε από δίδυμα ελλείμματα. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ανάλογες πιέσεις. Όμως, οι θεσμοί τους, όπως το Yale, αποτελούν την εσωτερική στήριξη που χρειάζονται».
Η Πρόεδρος Maurie McInnis, από την πλευρά της, παρουσίασε την πρωτοβουλία Planetary Solutions, που συνδυάζει την τεχνογνωσία του Yale για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και την αναζήτηση λύσεων για την κλιματική κρίση.
Στο τέλος του γεύματος, η ακαδημαϊκή ομάδα του Yale απάντησε σε ερωτήσεις των προσκεκλημένων, συμβάλλοντας σε μια ζωντανή και ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών για το μέλλον του πλανήτη, της οικονομίας και της κοινωνίας.