Η συστηματική ερευνητική δραστηριότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να αναδεικνύει τον ανεκτίμητο γεωλογικό πλούτο του νησιού και τις νέες επιστημονικές αποκαλύψεις από το περίφημο Απολιθωμένο Δάσος.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 18:00, οι επιστήμονες του Μουσείου θα παρουσιάσουν στο κοινό τα τελευταία ευρήματα στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, οργανώνοντας ειδική απογευματινή περιήγηση και ενημέρωση στα νέα θεματικά πάρκα απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.
Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και διεθνείς συνεργασίες
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, η τρέχουσα επιστημονική έρευνα - σε στενή συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών και το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας της Nanjing της Κίνας - αποκαλύπτει πολύτιμα νέα στοιχεία σχετικά με τη ηφαιστειακή δραστηριότητα, τη διαδικασία απολίθωσης και τη βοτανική σύνθεση των απολιθωμένων δασών της Λέσβου κατά την περίοδο μεταξύ 18,5 και 17 εκατομμυρίων ετών πριν από σήμερα.
«Στη διάρκεια της μικροσκοπικής μελέτης απολιθωμένων δειγμάτων ξύλου, ήρθαν στο φως πολυάριθμα καινούργια είδη δέντρων, τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.»
Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο:
- Νέο είδος κανελλόδεντρου της Λέσβου,
- Τρία νέα είδη πευκίδων, περιλαμβανομένου ενός ενδημικού είδους πεύκης,
- Δύο νέα είδη κυπαρισσιού,
- Τρία νέα είδη της οικογένειας της Σεκόιας.
Αυτά τα αποτελέσματα συμπληρώνονται από ευρήματα στη μελέτη απολιθωμένων φύλλων, με διεξοδική έρευνα από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, υποδηλώνοντας το εύρος της βιοποικιλότητας που υπήρχε στη Λέσβο πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Ανάδειξη νέων θεματικών πάρκων απολιθωμάτων
Τα νέα θεματικά πάρκα απολιθωμάτων, κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, θα παρουσιαστούν επίσημα την Παρασκευή 18 Ιουλίου. Τα πάρκα αυτά ενισχύουν την ελκυστικότητα της περιοχής τόσο ως επιστημονικός όσο και ως τουριστικός προορισμός, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομική ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου.
Σύντομη παρουσίαση των επιλεγμένων πάρκων
Πάρκο «Φυλάκιο» Σιγρίου: Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τον οικισμό Σιγρίου και αποτελεί σημαντικό σημείο λόγω της αποκάλυψης διαδοχικών απολιθωμένων δασών, τα οποία διατηρήθηκαν εξαιτίας επανειλημμένων ηφαιστειακών εκρήξεων. Ένα εξαιρετικό απολιθωμένο ριζικό σύστημα υποτροπικού δέντρου αποτελεί κεντρικό έκθεμα του πάρκου, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν διατηρημένους ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δέντρων, προστατευμένους από ειδικά στέγαστρα.
Πάρκο Μπαχαριωτάκη: Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Σίγρι, παρουσιάζει σύνολο απολιθωμένων κορμών που μεταφέρθηκαν από πυροκλαστικές ροές και χαρτογραφούν το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής. Η διεύθυνση αυτών των ροών υποδεικνύει το ηφαιστειακό κέντρο του Μεσοτόπου ως πιθανή εστία. Διατηρούνται ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δέντρων, με ριζικά συστήματα ενσωματωμένα στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς.
Πάρκο Κοτσίνι: Εξι χιλιόμετρα από το Σίγρι βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα απολιθωματοφόρα σημεία της περιοχής. Περιλαμβάνει γιγάντιους ιστάμενους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δέντρων, ενώ έχουν ανασκαφεί και παλαιοεδάφη πλούσια σε απολιθωμένα φύλλα. Οι ανακαλύψεις προστατεύονται με ιδιαίτερα σχεδιασμένα στέγαστρα, προσφέροντας ασφαλή και εκπαιδευτική εμπειρία στους επισκέπτες.
Πάρκο «Ι. Τουμπελέκης» στην περιοχή Ακρόχειρας: Η τοποθεσία φιλοξενεί τέσσερις διαδοχικούς ορίζοντες όρθιων απολιθωμένων δένδρων, τεκμηριώνοντας τέσσερα κύρια κύματα ηφαιστειακών εκρήξεων που διαμόρφωσαν ισάριθμα δάση στη δυτική Λέσβο. Η τοποθεσία αναδεικνύει το διαρκές αρχείο της χλωρίδας του Αιγαίου από την περίοδο του Μειόκαινου, αποτέλεσμα μεγάλων γεωλογικών μεταβολών τριών εκατομμυρίων ετών.
Πάρκο «Φρεάτιο» στην περιοχή Ακρόχειρας: Εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί σε διαδοχικούς στρωματογραφικούς ορίζοντες τεκμηριώνουν τις συνεχόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις και τις μεταγενέστερες λασποροές που συνέβαλαν στην απολίθωση της χλωρίδας της περιοχής.
Σημασία για την επιστήμη και την τοπική ανάπτυξη
Η ανάδειξη και η προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων στη Λέσβο υποστηρίζεται από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020, στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου». Οι διαρκείς επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα φέρνουν στο προσκήνιο πλήθος νέων στοιχείων για τα απολιθωμένα οικοσυστήματα και ενισχύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.
Ολοένα περισσότερα δεδομένα για τα απολιθωμένα οικοσυστήματα της Δυτικής Λέσβου προσελκύουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ενισχύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών μέσω των πρωτοβουλιών του Μουσείου, καθιστώντας τα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.