ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση των διατροφικών διαταραχών σε εφήβους κατά την πανδημία

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης.

Μεγάλη αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων, έχει παρατηρηθεί διεθνώς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, όπως της νευρικής ανορεξίας, σε εφήβους ξεπέρασε κατά πολύ την ικανότητα αντιμετώπισής τους από το σύστημα υγείας.

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης, αλλά και η επισιτιστική ανασφάλεια στο σπίτι σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Συγκρίνουν συχνά το σώμα τους με εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο και η σύγκριση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με την εικόνα και την αυτοεκτίμησή τους. Όλα αυτά καθιστούν τον έφηβο, που προσπαθεί να καταλάβει σε αυτή τη φάση τον εαυτό του, ευάλωτο στο να υιοθετήσει λανθασμένες συμπεριφορές υπερβολικού ελέγχου του σωματικού βάρους.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Προσθέτουν ότι χρειάζεται εγρήγορση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για έγκαιρη διάγνωση σχετικών συμπεριφορών. Είναι, επίσης, εξέχουσας σημασίας η ευαισθησία των επιχειρηματιών και διαφημιστών που ασχολούνται με τον κλάδο της απώλειας βάρους και των συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να μην προσφέρονται μη επιστημονικά εγκεκριμένες λύσεις σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Σημειώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των ανησυχιών των εφήβων σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Φυσικά, καταλήγουν, σημαντικότατη είναι και η μέριμνα της πολιτείας με τις σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφραίμογλου: Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να γίνει ισχυρός μοχλός ανάπτυξης

Η Σοφία Εφραίμογλου ανέδειξε τον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα ως μοχλού ανάπτυξης, επισημαίνοντας ανάγκη για καινοτομία, βιωσιμότητα, συνεργασίες και σταθερό θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιταλική κουζίνα εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα. Η υποψηφιότητα στηρίχθηκε από υπουργεία και γαστρονομικούς φορείς.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Η γαστρονομία της Ιταλίας διεκδικεί θέση στην άυλη κληρονομιά UNESCO

Η ιταλική κουζίνα είναι κοντά στην αναγνώρισή της ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» της UNESCO, μετά από προκαταρκτική έγκριση. Η τελική απόφαση για τη διάκρισή της ως πολιτιστικού θησαυρού αναμένεται αύριο.
Μπουκάλι Coca-Cola γυάλινο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαν Φρανσίσκο: Αγωγή σε κολοσσούς τροφίμων για κρίση υγείας

Ο δήμος Σαν Φρανσίσκο μηνύει μεγάλες εταιρείες τροφίμων όπως η Kraft και η Coca-Cola, κατηγορώντας τες ότι προωθούν εθιστικά και βλαβερά προϊόντα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας.
Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τα GLP-1 για παχυσαρκία σε ενήλικες στην Ελβετία

Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις πρώτες οδηγίες για χρήση φαρμάκων GLP-1 στη θεραπεία παχυσαρκίας, προτείνοντάς τα σε ενήλικες αλλά όχι σε εγκύους και συνιστώντας συνδυασμό με διατροφή και άσκηση. Οδηγίες για παιδιά αναμένονται σύντομα.
Γυμναστική και διατροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αύξηση κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλεί τη δημόσια υγεία

Νέα σειρά άρθρων στο Lancet αποκαλύπτει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερες πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας.