Τι σχέση μπορεί να έχει ένας σπάνιος και ισχυρός παγετός στην Τουρκία, τη χώρα που προμηθεύει το μεγαλύτερο ποσοστό φουντουκιών παγκοσμίως με τη Nutella και τα σοκολατάκια του ...πρέσβη Ferrero Rocher;
Μα φυσικά έχουν άμεση σχέση, αφού η Ferrero, κατασκευάστρια της Nutella και των μικρών σοκολατένιων γλυκών Ferrero Rocher, χρησιμοποιεί περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών, ενώ στη Nutella, τα φουντούκια αποτελούν το 13% της συνταγής.
Μάλιστα το αποτέλεσμα του παγετού ήταν τόσο καταστροφικό για τις σοδειές φουντουκιών, που έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, ενώ η τιμή των φουντουκιών αυξήθηκε κατά περίπου 35% από τότε, καθώς οι εξαγωγείς έσπευσαν να εξασφαλίσουν μερίδιο από τις περιορισμένες ποσότητες.
Κάτι τέτοιο φυσικά για την Ferrero, κατασκευάστρια της Nutella και των Ferrero Rocher, σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην τιμή των φουντουκιών μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής.
Δεδομένου ότι η Nutella και τα σοκολατούχα προϊόντα της πωλούνται σε τεράστιες ποσότητες παγκοσμίως, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα είτε να απορροφήσει την αύξηση, είτε να τη μετακυλήσει στους καταναλωτές, μειώνοντας παράλληλα τις μερίδες ή τροποποιώντας συνταγές.
Σε δήλωσή της προς την DW η εταιρεία θέλησε να φανεί καθησυχαστική αναφέροντας πως «ο όμιλος Ferrero αξιοποιεί διαφορετικές πηγές προμηθειών από όλον τον κόσμο και χάρη σε αυτήν τη μακροχρόνια στρατηγική δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα με τον εφοδιασμό για τα προϊόντα».
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat) η σοδειά για το 2025 ανέρχεται σε 520.000 μετρικούς τόνους – αρχικά υπολογιζόταν πως η σοδειά θα έφτανε στους 750.000 τόνους.
Το Διεθνές Συμβούλιο Φουντουκιών και Αποξηραμένων Φρούτων (INC) δήλωσε στην DW πως ο παγετός στην Τουρκία έχει περιορίσει τις προγνώσεις για την παραγωγή κατά περίπου 22% στους περίπου 601.000 τόνους.
Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Τουρκία είχε διατηρήσει κάποιους τόνους φουντουκιών από σοδειές προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να περιορίσει κάπως τις προεκτάσεις των ελλείψεων.
Οι προσπάθειες διαφοροποίησης της προμήθειας
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, οι ζαχαροπλάστες και οι βιομηχανίες σοκολάτας αναζητούν εναλλακτικές πηγές από χώρες όπως η Χιλή, η Γεωργία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι αγορές έχουν μικρότερη παραγωγή ή διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ η αύξηση της καλλιέργειας απαιτεί 5-7 χρόνια.
Το πρόβλημα με τα φουντούκια είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ευαλωτότητας των καλλιεργειών στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή δεν συνεπάγεται μόνο καύσωνες, αλλά και απρόβλεπτες ψυχρές περιόδους.
Ανάλογες ελλείψεις έχουν επηρεάσει πρόσφατα τον καφέ και το κακάο, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές μελλοντικές απειλές και σε άλλες καλλιέργειες ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.