Σε έντονη κινητικότητα βρέθηκαν οι αρχές της Ουγγαρίας, καθώς απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα του ιρλανδικού ραπ συγκροτήματος Kneecap. Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του στο δημοφιλές φεστιβάλ Sziget, με την αιτιολογία πως το group προβάλλει ρητορική μίσους και φέρεται να εξυμνεί την οργάνωση Χαμάς. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από επίσημο κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το rap συγκρότημα από το Μπέλφαστ, γνωστό για τα συχνά φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα που προβάλλει στις ζωντανές του εμφανίσεις, έχει προκαλέσει διεθνείς αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα. Αντιδράσεις υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και στο διάσημο Glastonbury Festival στη Βρετανία, όπου ο frontman Mo Chara (το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Λίαμ Ο'Χάνα) κατηγόρησε το Ισραήλ πως εμπλέκεται σε *εγκλήματα πολέμου*.
Επίσημη αιτιολόγηση από τις ουγγρικές αρχές
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Zoltán Kovács, η ουγγρική κυβέρνηση αρνήθηκε την είσοδο στους Kneecap με το σκεπτικό της διασποράς ρητορικής μίσους και ανοιχτού επαίνου προς τις οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ. Όπως ο ίδιος ανάρτησε στην πλατφόρμα X, διευκρινίστηκε πως η απαγόρευση βασίστηκε στην ανάγκη προάσπισης της εθνικής ασφάλειας.
Στη συνέχεια, ο Kovács δημοσίευσε και τις επίσημες επιστολές από την ουγγρική υπηρεσία μετανάστευσης, μέσω των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στο συγκρότημα για τα επόμενα τρία χρόνια, με το σκεπτικό ότι η παρουσία του θα «απειλούσε σοβαρά την εθνική ασφάλεια» της χώρας.
Αντιδράσεις και προγενέστερες κατηγορίες
Τον Μάιο ο Mo Chara βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς φέρεται να ύψωσε σημαία με το έμβλημα της Χεζμπολάχ, με τον ίδιο να αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή. Εκπρόσωποι του συγκροτήματος απέφυγαν να σχολιάσουν άμεσα το περιστατικό, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως η μπάντα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζει τις οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, ενώ «πάντα καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον αμάχων».
Παράλληλα, η ουγγρική κυβέρνηση απηύθυνε αίτημα στους διοργανωτές του Sziget να αφαιρέσουν τους Kneecap από τη λίστα των συμμετεχόντων του φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί μία εβδομάδα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της μουσικής σε νησί στον Δούναβη.
Αντιδράσεις από το καλλιτεχνικό και κοινωνικό πεδίο
Περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες αλλά και εκπρόσωποι του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Λάσλο Νέμες, υπέγραψαν επίσημη διαμαρτυρία κατά της συμμετοχής των Kneecap.
Οι διοργανωτές του Sziget υποστήριξαν πως δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την κυβερνητική απόφαση και δικαιολογούν τη στάση τους επικαλούμενοι τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, τονίζοντας: «Το φεστιβάλ μας παραμένει πιστό σε αυτό που συστηματικά πετυχαίνουμε τα τελευταία 30 χρόνια: δεν υπάρχει χώρος για μίσος, υποκίνηση, μισαλλοδοξία ή οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού ή αντισημιτισμού».