Σε κλίμα έντασης εξελίσσεται η σύγκρουση μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν αιματηρά επεισόδια στη μεθόριο των δύο χωρών.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν αξιωματούχοι από αμφότερες τις πλευρές, ταϊλανδικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 βομβάρδισε στρατιωτικούς στόχους εντός καμποτζιανού εδάφους, κλιμακώνοντας περαιτέρω μια συνοριακή διαμάχη που διαρκεί εδώ και εβδομάδες.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς, εκ των οποίων οι έντεκα ήταν άμαχοι. Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης επιβεβαίωσε ότι τα μαχητικά πραγματοποίησαν δύο βομβιστικές επιθέσεις σε οδικό άξονα της χώρας, καταδικάζοντας τη δράση αυτή ως “απερίσκεπτη και στυγνή στρατιωτική επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Καμπότζης”.
Όπως αναφέρει ο ταϊλανδικός στρατός, έξι F-16 είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, ωστόσο μόνο ένα προχώρησε στη στοχευμένη δράση, καταστρέφοντας στρατιωτική εγκατάσταση στην επίμαχη περιοχή.
Τα αίτια της στρατιωτικής κλιμάκωσης αποδίδονται από τις δύο χώρες σε εκατέρωθεν προκλήσεις, με αντικρουόμενες δηλώσεις για το ποιος ξεκίνησε τις εχθροπραξίες.
Το τελευταίο αυτό ξέσπασμα βίας ακολούθησε την απόφαση της Ταϊλάνδης να ανακαλέσει τον πρέσβη της από την Πνομ Πενχ, αλλά και την ανακοίνωση απέλασης του Καμποτζιανού πρέσβη από την Μπανγκόκ.
Η παρόξυνση τροφοδοτήθηκε επίσης από πρόσφατα περιστατικά τραυματισμού Ταϊλανδών στρατιωτών σε ναρκοπέδια, τα οποία, σύμφωνα με τη Μπανγκόκ, τοποθετήθηκαν από καμποτζιανές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη μεθόριο.
Ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι έντεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς καμποτζιανών πυροβολικών, ενώ τουλάχιστον 24 άμαχοι και επτά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστηματικές αναφορές για θύματα στην πλευρά της Καμπότζης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ταϊλανδικού στρατού: “Ο Στρατός της Ταϊλάνδης καταδικάζει τη χρήση όπλων από την Καμπότζη με σκοπό την επίθεση σε αμάχους. Η Ταϊλάνδη παραμένει έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τον λαό της έναντι κάθε απάνθρωπης ενέργειας”.
Έντονη ανησυχία επικράτησε και στη διεθνή κοινότητα. Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραχίμ, ως προεδρεύων της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση και προανήγγειλε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους ηγέτες, με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να διαμεσολαβήσει προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.