ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

Ουκρανία: Παρέμβαση Ζελένσκι μετά τη θύελλα για τον νόμο για τη διαφθορά

Παρέμβαση Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις αντιδράσεις για τον νέο νόμο περί διαφθοράς, που προκαλεί ανησυχία σε Ε.Ε. και κοινωνία, εν μέσω πολέμου και κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από σπάνιες, αλλά ηχηρές επικρίσεις από Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς και διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα για πρώτη φορά εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, με αφορμή τη θέσπιση νομοθεσίας που περιορίζει την ανεξαρτησία των οργανισμών αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Αντιδρώντας στη νέα αυτή ρύθμιση, βουλευτές της αντιπολίτευσης και αξιωματούχοι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, ο οποίος υπογράφηκε αργά το βράδυ από τον Ζελένσκι και ψηφίστηκε βιαστικά από το κοινοβούλιο την προηγούμενη μέρα.

 Η νομοθέτηση ήρθε ως απάντηση στη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς για φερόμενες διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς (NABU) και το Ειδικό Εισαγγελικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς (SAPO), θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, τόνισε όμως την ανάγκη να μην υπάρχει "οποιαδήποτε ρωσική επιρροή" στις δομές αυτές. "Πρέπει να γίνει σε όλα εκκαθάριση", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το πρωί, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής των NABU και SAPO, ανακοινώνοντας ότι εντός δύο εβδομάδων θα παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ανέφερε: "Ακούμε την κοινωνία. Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό, τους Ρώσους κατακτητές, και η προστασία του ουκρανικού κράτους απαιτεί ισχυρούς θεσμούς επιβολής του νόμου και αντιμετώπισης της διαφθοράς. Αυτό είναι προϋπόθεση για το αίσθημα δικαιοσύνης".

Ο επίμαχος νόμος οδήγησε πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου να προβούν σε ιδιαίτερα αυστηρές δηλώσεις. Λίγες ώρες μετά τη θέσπιση του, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Κιέβου και σε άλλες πόλεις, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κινητοποίησή τους τόσο έντονη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η 20χρονη φοιτήτρια Σολομίλα Τελισέφσκα δήλωσε στο Reuters: "Είναι κάτι εντελώς παράλογο εκ μέρους του γραφείου του προέδρου. Αντιβαίνει σε ό,τι πολεμάμε και για ό,τι αγωνιζόμαστε, ειδικά ως προς την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το νέο νομικό πλαίσιο μοιάζει να περιορίζει πραγματικά το έργο των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς, με στόχο την προστασία συγκεκριμένων αξιωματούχων.

 Με δεδομένη τη γεωπολιτική συγκυρία και την παράδοση διαφθοράς στη χώρα, αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να πλήξουν στρατηγικής σημασίας συμμαχίες αλλά και τη προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, επισήμανε μέσω ανάρτησης στο Χ ότι "οι θεσμοί κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι της.

 Ο περιορισμός τους θα ήταν μια σημαντική οπισθοχώρηση". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Χαντάντ, τόνισε ότι η απόφαση είναι ακόμη αναστρέψιμη.

Το κόμμα Holos της αντιπολίτευσης προτίθεται να προτείνει νέο νομοσχέδιο προκειμένου να "ανατρέψει αυτή τη μεγάλη ντροπή που εγκρίθηκε και υπογράφτηκε" όπως τόνισε και ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ, ο οποίος δήλωσε ότι θα προσφύγουν και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος είχε ως αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη διαδικτύου κατασκοπείας, με τη σύλληψη στελεχών της NABU για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, η ίδια η NABU υποστήριξε ότι, ακόμα κι αν υφίσταται ρωσική διείσδυση, τα μέτρα που ελήφθησαν ξεπερνούν τα όρια και καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του έργου τους.

Η διαφθορά εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προκλήσεις της Ουκρανίας, καθώς η αντιμετώπισή της αποτελεί όρο για τη χορήγηση δυτικής οικονομικής βοήθειας

Αναλυτές επισημαίνουν πως η νομοθέτηση αυτή μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον Ζελένσκι, σε μια κρίσιμη περίοδο του πολέμου με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα επιδεικνύουν προοδευτική προέλαση και εντείνουν τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία παραμένει κομβικής σημασίας για τη διατήρηση του ηθικού της κοινωνίας και της πολεμικής προσπάθειας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ουκρανός αναλυτής Βαλέρι Πέκαρ: "Μόνο η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή επιλογή μας δίνουν μια πιθανότητα να νικήσουμε".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ