Η Κίνα εξέφρασε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ενόψει των κρίσιμων εμπορικών διαπραγματεύσεων που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα στη Στοκχόλμη.
Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να αξιολογηθεί προσεκτικά από τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές, δεδομένου του εύθραυστου κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.
Από τις αρχές του έτους, οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη έχουν επιβάλει εκατέρωθεν αυξημένους δασμούς, εντείνοντας έτσι το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές και προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους.
Η κλιμάκωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας προσωρινής «εκεχειρίας», χωρίς ωστόσο να διαμορφωθεί σαφής προοπτική για μόνιμη αποκλιμάκωση.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, επιβεβαίωσε ότι θα συναντήσει τους Κινέζους ομολόγους του στη Στοκχόλμη την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι ενισχύει τις πιθανότητες για επέκταση της «εκεχειρίας», η οποία προς το παρόν έχει οριστεί έως τα μέσα Αυγούστου, προσφέροντας μια ανάσα στις διεθνείς αγορές και τους εμπορικούς εταίρους.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία στις 27-30 Ιουλίου, με στόχο τη διεξαγωγή συνομιλιών οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα επιδιώκει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ «στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους».
Αυτή η στρατηγική θέση αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι δύο πλευρές στη διατήρηση της ισορροπίας στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον.
Ο Γκούο Τζιακούν, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, τόνισε πως στόχος είναι να ενισχυθεί η συναίνεση, να μειωθούν οι παρανοήσεις, να βελτιωθεί η συνεργασία και να προωθηθεί σταθερή, υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Επισημάνθηκε επίσης από τον Μπέσεντ ότι οι συνομιλίες έχει προγραμματιστεί να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πετρελαίου από το Ιράν και τη Ρωσία εκ μέρους της Κίνας, τομέας στον οποίο ισχύουν αμερικανικές κυρώσεις, προσδίδοντας αυξημένο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ατζέντα.