ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Κοινή παρέμβαση AJC–HALC για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

Οι οργανώσεις AJC και HALC ζητούν από το Κογκρέσο να αποκλείσει την Τουρκία από τα F-35, λόγω παραβίασης του νόμου CAATSA και απειλών κατά εταίρων όπως Ελλάδα και Ισραήλ.

Με κοινή επιστολή προς το Κογκρέσο, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) καλούν τα μέλη του να στηρίξουν την πρωτοβουλία κατά της επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35

Οι δύο οργανισμοί ζητούν από τους βουλευτές να συνυπογράψουν σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να επιφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η διακομματική επιστολή, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, αναδεικνύει ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 αντιβαίνει στα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς πωλήσεις οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ.

 Παράλληλα, υπογραμμίζονται και οι σοβαροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι για βασικούς εταίρους της Ουάσινγκτον, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Οι οργανώσεις AJC και HALC υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί την εφαρμογή του νόμου CAATSA – ο οποίος θεσπίστηκε ως απάντηση στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα. 

Μέσω της κοινής παρέμβασης, τονίζεται πως “οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς και οι απειλές ενάντια σε βασικούς εταίρους των ΗΠΑ έχουν καταστήσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία ασυμβίβαστη με το νομοθετικά προστατευμένο Ποιοτικό Στρατιωτικό Πλεονέκτημα του Ισραήλ”.

Η επιστολή προωθείται από τους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκη, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, με την ενεργό στήριξη στελεχών όπως οι Τζιμ Κόστα, Λόρα Φρίντμαν, Τζος Γκότθεϊμερ, Φρανκ Παλόνε, Ρίτσι Τόρες και Νίντια Βελάσκεθ. Η προθεσμία για συλλογή υπογραφών λήγει στις 24 Ιουλίου, αυξάνοντας το ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Στην κοινή τους τοποθέτηση, οι οργανώσεις επισημαίνουν: “Εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), σας γράφουμε για να ζητήσουμε να συμμετάσχετε στην κοινή προσπάθεια προστασίας της τεχνολογίας των F-35 και την απόδοση ευθυνών στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του νόμου CAATSA”.

Παρά τις διαδοχικές ευκαιρίες συμμόρφωσης που παρείχαν τρεις διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, όπως τονίζεται στην επιστολή, η Τουρκία παρέμεινε αδιάλλακτη καθώς “επέλεξε να παραβιάσει επανειλημμένα τις αμερικανικές κυρώσεις αντί να συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο”

Επιπλέον, αναδεικνύεται ότι η συνεγκατάσταση των μαχητικών F-35 στο ίδιο επιχειρησιακό περιβάλλον με τα ρωσικά συστήματα S-400 εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνολογίας αιχμής.

Το κείμενο της επιστολής ξεκαθαρίζει πως η πρόσβαση στα αμερικανικά οπλικά συστήματα δεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα, αλλά προνόμιο που πρέπει να κατακτηθεί μέσω της συμμόρφωσης και της υπεύθυνης συμπεριφοράς. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Πέρα από την παραβίαση του νόμου CAATSA, η Τουρκία απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα και εταίρους, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου, επιτίθεται σε Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ και διατηρεί επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ”.

Η επιστολή καταλήγει σε παρότρυνση για επέκταση της συναίνεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: “Σας προτρέπουμε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη διακομματική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων, της περιφερειακής σταθερότητας και της προστασίας της τεχνολογικής υπεροχής των ΗΠΑ στην περιοχή”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ