Να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα σχεδιάζουν εκπρόσωποι της ΕΕ, για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση ενός πιθανού σεναρίου μη συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η διαπραγματευτική θέση για τους δασμούς φαίνεται να έχει σκληρύνει ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Βloomberg, οι περισσότεροι προτιμούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αποτέλεσμα πριν από την προθεσμία.
Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτέλεσμα μετά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ φαίνεται τώρα να επιθυμούν έναν σχεδόν καθολικό δασμό σε προϊόντα της ΕΕ υψηλότερο από 10%, με ολοένα και λιγότερες εξαιρέσεις που περιορίζονται στην αεροπορία, σε ορισμένες ιατρικές συσκευές και γενόσημα φάρμακα, σε διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και σε ένα συγκεκριμένο σύνολο εξοπλισμού παραγωγής που χρειάζονται οι ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ιδιωτικές συζητήσεις.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για την Ένωση, δήλωσε ότι δεν έχουν κανένα σχόλιο να κάνουν σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ένα πιθανό ανώτατο όριο για ορισμένους τομείς, καθώς και ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο και έναν τρόπο οριοθέτησης των αλυσίδων εφοδιασμού από πηγές που υπερπρομηθεύουν τα μέταλλα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι πηγές προειδοποίησαν ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα χρειαστεί η έγκριση του Τραμπ - και η θέση του δεν είναι σαφής.
Η επιστολή του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στην ΕΕ νωρίτερα μέσα στον μήνα, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δασμούς 30% στις περισσότερες εξαγωγές της από την 1η Αυγούστου.
Επίσης ο Τραμπ έχει επιβάλει καθολικό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και στον χάλυβα και το αλουμίνιο διπλάσιο από αυτόν. Απείλησε επίσης να επιβάλει νέους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς ήδη από τον επόμενο μήνα, και πρόσφατα ανακοίνωσε δασμό 50% στον χαλκό. Συνολικά, η ΕΕ εκτιμά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν ήδη 380 δισεκατομμύρια ευρώ (442 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 70%, των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.
Πριν από την επιστολή του Τραμπ, η ΕΕ είχε ελπίδες ότι όδευε προς ένα αρχικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση λεπτομερών συζητήσεων με βάση έναν καθολικό συντελεστή 10% σε πολλές από τις εξαγωγές του μπλοκ.
Η ΕΕ επιδιώκει ευρύτερες εξαιρέσεις από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς και να προστατεύσει το μπλοκ από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς. Ενώ είναι εδώ και καιρό αποδεκτό ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ, η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συνολική ανισορροπία οποιασδήποτε συμφωνίας πριν αποφασίσει εάν θα πατήσει το έναυσμα για οποιαδήποτε μέτρα αναπροσαρμογής, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.
Το επίπεδο του πόνου που είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν τα κράτη μέλη ποικίλλει και ορισμένα είναι ανοιχτά σε υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές εάν εξασφαλιστούν αρκετές εξαιρέσεις, ανέφεραν οι πηγές.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα αφορά επίσης τα μη δασμολογικά εμπόδια, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, τις διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και τις στρατηγικές αγορές.
Καθώς οι προοπτικές ενός θετικού αποτελέσματος μειώνονται και η προθεσμία πλησιάζει, η ΕΕ αναμένεται να αρχίσει να προετοιμάζει ένα σχέδιο για να κινηθεί γρήγορα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές. Οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα πιθανότατα θα χρειαστεί την πολιτική έγκριση των ηγετών του μπλοκ, επειδή τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά, πρόσθεσαν οι πηγές.
Τα αντίμετρα οποιασδήποτε ουσίας πιθανότατα θα προκαλούσαν μια ακόμη ευρύτερη διατλαντική εμπορική ρήξη, δεδομένων των προειδοποιήσεων του Τραμπ ότι τα αντίποινα κατά των αμερικανικών συμφερόντων θα προκαλέσουν μόνο αυστηρότερες τακτικές από την κυβέρνησή του.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει πιθανούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα ως απάντηση στους δασμούς μετάλλων που επέβαλε ο Τραμπ. Στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον , άλλα γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η ΕΕ έχει επίσης καταρτίσει έναν κατάλογο δασμών σε επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε απάντηση στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και τους δασμούς του Τραμπ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θα στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing Co. , των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και του ουίσκι μπέρμπον.
Επίσης, εργάζεται πάνω σε πιθανά μέτρα που υπερβαίνουν τους δασμούς, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι περιορισμοί στις δημόσιες συμβάσεις.
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ θέλει η Ένωση να ενεργοποιήσει το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του, το λεγόμενο μέσο κατά του εξαναγκασμού (ACI), εναντίον των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια αποδεκτή συμφωνία και ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του για δασμολογικούς δασμούς.
Ο νόμος ACI θα έδινε στους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες για να αναλάβουν αντίποινα. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέους φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ή στοχευμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή περιορισμό των αμερικανικών εταιρειών από την υποβολή προσφορών για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.
Το εργαλείο κατά του καταναγκασμού σχεδιάστηκε κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και, εάν χρειαζόταν, ως τρόπος αντιμετώπισης σκόπιμων καταναγκαστικών ενεργειών από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν εμπορικά μέτρα ως μέσο άσκησης πίεσης στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του μπλοκ των 27 κρατών μελών ή μεμονωμένων κρατών μελών.
Η επιτροπή μπορεί να προτείνει τη χρήση του ACI, αλλά εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν εάν υπάρχει περίπτωση εξαναγκασμού και εάν πρέπει να εφαρμοστεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ θα επιδιώξει να συμβουλευτεί το μέρος που ασκεί τον εξαναγκασμό για να βρει μια λύση.
Τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για την κατάσταση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ την Παρασκευή.