Eντολές για εκκένωση περιοχών στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, σηματοδοτώντας νέα φάση της κρίσης όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους.
Η απαίτηση εκκένωσης αυτών των περιοχών, όπου έως τώρα δεν είχαν διεξαχθεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών λιμού και τραγικών απωλειών αμάχων.
Δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και τοπικών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περιμένουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο λιμός εξαπλώνεται με ανησυχητικά ταχείς ρυθμούς. Υγειονομικοί στο Νοσοκομείο αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα ανέφεραν πως δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν πλήθη συγκεντρώθηκαν για να παραλάβουν βοήθεια από τα φορτηγά του ΟΗΕ.
Το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν τον θάνατο εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και των ακραίων συνθηκών.
"Προειδοποιούμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι που οι οργανισμοί τους έχουν χάσει τις δυνάμεις τους κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν εξαιτίας της πείνας", επισημαίνει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν τη δική τους ανησυχία, σημειώνοντας ότι όλο και περισσότεροι άμαχοι λιμοκτονούν και απαιτείται άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κίνδυνοι για τους ομήρους και στρατιωτικές εξελίξεις
Οι τελευταίες ενέργειες του ισραηλινού στρατού προκαλούν έντονη ανησυχία στις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων. Όπως δηλώνουν, φοβούνται ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να κρατούνται σε περιοχές που τώρα τίθενται στο στόχαστρο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. "Μπορεί οιοσδήποτε να μας υποσχεθεί ότι αυτή η απόφαση δεν θα στοιχίσει την απώλεια των αγαπημένων μας;", αναφέρει σε ανακοίνωση η σχετική επιτροπή οικογενειών ομήρων. Ισραηλινές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον 20 από τους περίπου 50 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα πιστεύεται ότι παραμένουν εν ζωή.
Παρά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Ντόχα, με στόχο προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες. Κάτοικοι της Γάζας επισημαίνουν ότι η εντολή εκκένωσης ενδέχεται να αποτελεί παρέμβαση πίεσης προς τη Χαμάς, ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, η ένταση μένει αμείωτη, με τις επιχειρήσεις αλλά και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται – μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με τοπικές αρχές, σημειώθηκαν 45 θύματα από ισραηλινά πυρά και επιδρομές.
Οικονομικές συνέπειες και κοινωνικός αντίκτυπος
Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα έχει λάβει και διαστάσεις έντονης οικονομικής κρίσης. Η ανεπάρκεια βασικών αγαθών όπως το αλεύρι, έχει οδηγήσει σε έκρηξη των τιμών σε επίπεδα απρόσιτα για τη μεγάλη πλειοψηφία των δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας καταγράφει ήδη τουλάχιστον 71 παιδιά νεκρά από υποσιτισμό, με ακόμη 60.000 παιδιά να παρουσιάζουν συμπτώματα.
Όπως αναφέρουν κάτοικοι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μαρτυρίες στο Reuters, πολλοί δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ούτε ένα πλήρες γεύμα το τελευταίο 24ωρο. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ενός νοσηλευτή: "Ξυπνάω και σηκώνομαι νωρίς το πρωί σε αναζήτηση τροφής, έστω ένα καρβέλι ψωμί για τα πέντε παιδιά μου, αλλά μάταια». Η ψυχολογική πίεση είναι μεγάλη, με γονείς να εγκαταλείπουν τα πρόχειρα καταλύματα για να αποφύγουν τις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το φαγητό.
Η UNRWA, υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει μεγαλύτερη συχνότητα διέλευσης φορτηγών με βοήθεια, δηλώνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια αρκετή για ολόκληρο τον πληθυσμό, η οποία ωστόσο παραμένει αποκλεισμένη στα σύνορα για πάνω από τρεις μήνες.
«Οι ισραηλινές αρχές αφήνουν τους αμάχους να λιμοκτονούν στη Γάζα. Ανάμεσά τους είναι ένα εκατομμύριο παιδιά. Σταματήστε την πολιορκία: επιτρέψτε στην UNRWA να φέρει μέσα τρόφιμα και φάρμακα", επεσήμανε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.
Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, απορρίπτει τις κατηγορίες περί παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι δεσμεύει τα διαθέσιμα αποθέματα – κάτι που οι Παλαιστινιακές αρχές διαψεύδουν. Το Ισραήλ υποστηρίζει επιπρόσθετα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη βοήθεια που είναι έτοιμη προς παράδοση.