ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία της Κύπρου
Η σημαία της Κύπρου ανεμίζει σε γαλανό ουρανό, ιδανική για εθνικές εορτές και άρθρα.

Tιμά τους πεσόντες και καταδικάζει την τουρκική εισβολή η Κύπρος

Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όταν στις 20 Ιουλίου 1974 ο τουρκικός στρατός διχοτόμησε το νησί με βία, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ.

Συμπληρώνονται 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γεγονός που αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα πλέον τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Στις 20 Ιουλίου 1974, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες διχοτόμησης που διαρκούν μέχρι σήμερα.

Η κυπριακή κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις εκείνης της μέρας, τιμώντας τους πεσόντες και ζητώντας διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων. Νωρίς το πρωί, ήχησαν σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις, ανακαλώντας στο συλλογικό υποσυνείδητο την έναρξη της εισβολής και το βαρύ τίμημα της κατοχής.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είχε καταστροφικές επιπτώσεις: 200.000 Ελληνοκύπριοι προσφυγοποιήθηκαν, το 37% του νησιού παραμένει έως σήμερα υπό κατοχή, ενώ σημειώθηκαν καταστροφές σε υποδομές, πολιτιστικά μνημεία και θρησκευτικούς χώρους.

Μνημόσυνα και εκδηλώσεις μνήμης

Στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου οργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες, με καταθέσεις στεφάνων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις πολιτών εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, δίνοντας μηνύματα ενότητας και διεκδίκησης.

Στις 20 Ιουλίου 1974, τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στις ακτές της βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο της επιχείρησης με κωδική ονομασία «Αττίλας», ενώ μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στον κυπριακό θύλακα της Λευκωσίας και του Αγίου Ιλαρίωνα. Μέσα σε λίγες ώρες, η Κερύνεια βρέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο, θέτοντας τις βάσεις για τη διχοτόμηση του νησιού.

Το διεθνές ενδιαφέρον ήταν έντονο: Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 353 ζητώντας κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, καθώς και έναρξη συνομιλιών για την αποκατάσταση της τάξης. Παράλληλα, στη Γενεύη εγκαινιάστηκαν συνομιλίες για επικράτηση ειρηνικής λύσης, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Η τουρκική εισβολή σκόρπισε ανυπολόγιστες απώλειες: άμεσος ανθρώπινος πόνος, καταστροφή υποδομών, εγκλήματα πολέμου, αλλά και ισχυρό πλήγμα στην οικονομία που διαμόρφωσε ένα νέο, δύσκολο σκηνικό για την κυπριακή κοινωνία. Το ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει ανοιχτή πληγή, με δεκάδες οικογένειες να αγνοούν ακόμη την τύχη των συγγενών τους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η θέση της Τουρκίας δεν τυγχάνει διεθνούς στήριξης: «Ό,τι και αν λέει η τουρκική πλευρά, όσα πανηγύρια και να γίνουν σήμερα», σημείωσε, «η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής για αυτούς που θυσιάστηκαν». Τόνισε επίσης την ανάγκη διαρκούς προσπάθειας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου, με ρεαλιστική προσέγγιση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πολιτικών, διπλωματικών και γεωστρατηγικών μέσων.

Ο πρόεδρος υπερτόνισε πως, «ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε ξεχνάμε το τι έγινε το 1974», ξεκαθαρίζοντας πως ο εθνικός στόχος παραμένει η επανένωση και η συνταγματική αποκατάσταση του νησιού. Ανέφερε ακόμη ότι, παρά τις προκλήσεις, «δεν χαρίζουμε σπιθαμή γης» και παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης: Δίκαιη λύση του Κυπριακού απαιτεί η διεθνής νομιμότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με αφορμή τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τη σημασία της μνήμης αλλά και της συνέχισης του αγώνα για ενωμένο, ευρωπαϊκό νησί χωρίς κατοχικές δυνάμεις.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ για Κύπρο: H πρόταση για «δύο κράτη» δεν αποτελεί αποδεκτή λύση

Το ΥΠΕΞ τονίζει πως η επίλυση του Κυπριακού βάσει των Ηνωμένων Εθνών, η επανένωση της Κύπρου και η άρση της κατοχής, παραμένουν ύψιστη εθνική προτεραιότητα, με αφορμή τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή.