Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 ετών από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις, επισημαίνοντας τον διαρκή αντίκτυπο της κρίσιμης αυτής ιστορικής επετείου στη διεθνή και οικονομική σκηνή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η Τουρκική εισβολή του 1974 συνιστά μια καταφανή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αφήνοντας ως σήμερα τη Μεγαλόνησο διχοτομημένη. Επισημαίνονται οι παρατεταμένες συνέπειες της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, που αφορούν τόσο σε πολιτικές όσο και σε οικονομικές διαστάσεις: «παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι, εγκλωβισμένοι, παράνομος εποικισμός και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Διαρκής επαγρύπνηση και στόχος η βιώσιμη λύση
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδίδει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως η μνήμη της θυσίας τους παραμένει ζωντανή ως μοχλός πίεσης για τη διαρκή διεκδίκηση λύσης.
Στρατηγική για το μέλλον και τη σταθερότητα
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τασούλας υπογράμμισε το ανυποχώρητο χρέος της ελληνικής Πολιτείας να συνεχίσει και να ενισχύσει τις διπλωματικές ενέργειες με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά: «...με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου».
Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει διαρκώς τη στρατηγική σημασία του Κυπριακού για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.