To τέλος των εχθροπραξιών στη Σουέιντα ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση, καθώς οι Δρούζοι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια εβδομάδα ένοπλων διακοινοτικών συγκρούσεων στη νότια Συρία, με υψηλό ανθρωπιστικό κόστος και σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της χώρας.
Σοβαρές απώλειες και εκτεταμένος εκτοπισμός πληθυσμού
Οι εχθροπραξίες, που ξέσπασαν στις 13 Ιουλίου μεταξύ ομάδων Δρούζων και σουνιτών Βεδουίνων, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 940 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η διεθνής οργάνωση βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία και καταγράφει τις απώλειες και τις εξελίξεις στην περιοχή. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι περίπου 87.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της βίας.
Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εσωτερικών, Νουρεντίν αλ Μπάμπα, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ότι «Η Σουέιντα έχει εκκενωθεί από μαχητές όλων των φυλών και οι μάχες στις συνοικίες της πόλης έχουν σταματήσει».
Παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και προσωρινή εκεχειρία
Το Σάββατο η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε αναγγελία εκεχειρίας στην επαρχία της Σουέιντα, ενώ ταυτοχρόνως ξεκίνησε εκ νέου την ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα είχε αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή, έπειτα από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε στόχους της Δαμασκού. Ο στόχος του Ισραήλ, όπως ανέφερε, ήταν η προστασία της κοινότητας των Δρούζων, καθώς εκτιμούσε πως οι συριακές δυνάμεις αποτελούσαν απειλή, δεδομένης της εγγύτητας της περιοχής στα ισραηλινά σύνορα.
Στη συνέχεια, Συρία και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια αποτροπής κλιμάκωσης της κρίσης.
Διεθνείς πιέσεις και προκλήσεις ασφάλειας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, καλεί τις συριακές αρχές «να καταστήσουν υπόλογους και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσοι ευθύνονται για ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων όσων ανήκουν στις δικές τους δυνάμεις». Επιπλέον, η Ουάσινγκτον ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων για να αποτραπεί η είσοδος του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων στην περιοχή της Σουέιντα.
Η τοπική εικόνα παραμένει ζοφερή: Ανταποκριτής του AFP μετέδωσε εικόνες εκτεταμένων καταστροφών, με δεκάδες σπίτια και οχήματα να έχουν καεί, ενώ καταγράφηκαν και φαινόμενα λεηλασίας και εμπρησμών από ενόπλους.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι «μαχητές φυλών αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα το βράδυ του Σαββάτου» μετά από αντεπίθεση Δρούζων, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης.
Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην προστασία των μειονοτήτων και εξήρε «τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ που επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη Συρία».
Νέες προκλήσεις για τη διακυβέρνηση της Συρίας
Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε την έναρξη ανάπτυξης δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία της Σουέιντα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και να αποκατασταθεί η τάξη. Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχιζόμενες διακοινοτικές συγκρούσεις υπονομεύουν περαιτέρω την εξουσία της κυβέρνησης αλ Σάρα σε μια χώρα που συνεχίζει να μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο σχεδόν επί 14 έτη.