ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άνδρας σε πορτρέτο
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Αλίεφ κατηγορεί επισήμως τη Ρωσία για τη συντριβή της Azerbaijan Airlines

Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, ζήτησε από τη Ρωσία να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines τον Δεκέμβριο, με 38 νεκρούς, και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Σε δημόσια δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ζητώντας από τη Ρωσία να αναγνωρίσει επίσημα την ευθύνη της για τη συντριβή αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπου έχασαν τη ζωή τους 38 άτομα. Ο Αλίεφ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό αυτό συμβάν.

Μετά το περιστατικό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη συγγνώμη του στον Αλίεφ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «τραγικό περιστατικό», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το Embraer 190 της Azerbaijan Airlines δέχθηκε πυρά ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, καθώς οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις επιχειρούσαν να αντιμετωπίσουν εισερχόμενα ουκρανικά drones.

Νέες απαιτήσεις από Μπακού προς τη Μόσχα

Παρά το γεγονός ότι ο Αλίεφ απέφυγε να κάνει λόγο για «κατάρριψη» από τη ρωσική πλευρά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Global Media Forum στο Χανκέντι (Στεπανακέρτ), κατηγόρησε τη Μόσχα για αδράνεια μετά την αεροπορική τραγωδία. Ο ίδιος ανέφερε: «Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και μπορούμε να το αποδείξουμε. Επιπλέον, είμαστε βέβαιοι ότι και οι ρώσοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τι συνέβη». Συμπλήρωσε, μάλιστα, με το ερώτημα: «Γιατί δεν έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε υπεύθυνος γείτονας;».

Ο Αλίεφ τόνισε πως το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί επίσημη παραδοχή από τη Ρωσία για τις αιτίες της καταστροφής, την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, καθώς και αποζημίωση για το καταστραμμένο αεροσκάφος. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αυτές είναι οι συνήθεις προσδοκίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η πτήση J2-8243, που είχε αναχωρήσει από το Μπακού με προορισμό το Γκρόζνι της Τσετσενίας, συνετρίβη πλησίον του Άχταου, στο δυτικό Καζακστάν. Πριν το δυστύχημα, το αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία πάνω από τη νότια Ρωσία, σε μια περίοδο εντεινόμενων ουκρανικών αεροπορικών επιθέσεων. Από τους 67 επιβαίνοντες, μόλις 29 διασώθηκαν.

Επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, καθώς η Μόσχα, το τελευταίο διάστημα, προχώρησε στη σύλληψη Αζέρων πολιτών με την κατηγορία διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, προκαλώντας επιπλέον ένταση στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλίεφ αναφέρθηκε και στον διαμετακομιστικό διάδρομο που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα Ναχτσιβάν, μέσω του εδάφους της Αρμενίας. Όπως ανέφερε, «μιλάμε για απρόσκοπτη πρόσβαση από το Αζερμπαϊτζάν σε αζερικό έδαφος (…) για σύνδεση μεταξύ τμημάτων της ίδιας χώρας», χαρακτηρίζοντας το αίτημα ως «απολύτως θεμιτό και δίκαιο».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, οι ΗΠΑ έχουν προτείνει να αναλάβουν τη διαχείριση του συγκεκριμένου διαδρόμου, γεγονός που φανερώνει την πολυπλοκότητα του ζητήματος και τη συμμετοχή διεθνών παραγόντων στην εξεύρεση λύσης.

Ο διαμετακομιστικός διάδρομος, τον οποίο το Μπακού επιζητεί να ελέγξει, υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος περίπου 32 χιλιόμετρα και θα διασχίζει το νοτιότερο τμήμα της Αρμενίας, δηλαδή την επαρχία Σιουνίκ, συνδέοντας το Αζερμπαϊτζάν με τον Ναχτσιβάν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας

Η δημιουργία αυτού του διαδρόμου αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια στην προσπάθεια για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Οι δύο χώρες, με ιστορικό εντάσεων και ενόπλων συγκρούσεων από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναμένουν την οριστικοποίηση του εγγράφου που θα βάλει τέλος στη μακρόχρονη αντιπαράθεση. Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το προσχέδιο της συμφωνίας από τον Μάρτιο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της παραμένει ασαφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ptosi Aeroplanou
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές ενδείξεις ότι η Ρωσία χτύπησε το αεροπλάνο στο Καζακστάν

Πολλαπλές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε κατά λάθος το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Αζέρο ομόλογό του για το τραγικό περιστατικό.