Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας προχώρησε χθες στην απόρριψη της προσφυγής που είχε καταθέσει ο κεντρώος πρόεδρος της χώρας Νικούσορ Νταν, η οποία αφορούσε τον πρόσφατο νόμο με στόχο την αυστηροποίηση των ποινών για την προώθηση αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο πολιτικής έντασης, καθώς οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές ανέδειξαν την άνοδο της ακροδεξιάς, προκαλώντας έντονο διχασμό στην κοινωνία της Ρουμανίας.
Κατά τον περασμένο Ιούνιο, το ρουμανικό κοινοβούλιο επικαιροποίησε τη νομοθεσία που καθιστά παράνομο τον δημόσιο εγκωμιασμό πρώην φασιστών ηγετών, εισάγοντας πλέον αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για όσους διαδίδουν αντισημιτικές ή ξενοφοβικές θέσεις, ιδίως μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
Ο νέος νόμος προβλέπει επιπλέον αυστηροποίηση των ποινών για όσα άτομα ιδρύουν ή συμμετέχουν σε ρατσιστικού χαρακτήρα οργανισμούς, παράλληλα με τις ενέργειες κατά της προώθησης αντισημιτικής ιδεολογίας.
Ο πρόεδρος Νταν είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας, επισημαίνοντας πως δεν ορίζεται με σαφήνεια στο κείμενό της η έννοια του “φασίστα”, γεγονός που ενδεχομένως να επιτρέψει “αυθαίρετες ερμηνείες” από τους δικαστές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε ομόφωνα τις ενστάσεις του προέδρου, επικυρώνοντας τη σταθερή εφαρμογή των διατάξεων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έλι Βίζελ για τη Μελέτη του Ολοκαυτώματος στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκλογικής περιόδου παρατηρήθηκε έντονη αύξηση της ρητορικής μίσους καθώς και επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων όπως οι Εβραίοι, οι Ρομά, η ουγγρική κοινότητα και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αρχές επιδεικνύουν αυξημένη ενεργητικότητα στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία προχώρησε στην ακύρωση των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου ύστερα από καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης, τις οποίες η Μόσχα αρνείται, υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Τζεορτζέσκου.
Ο τελευταίος αποκλείστηκε από τη διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών του Μαΐου και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την δημόσια προώθηση φασιστών ηγετών της Ρουμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρουμανία έχει ιστορικό βαρύτητας αναφορικά με τα θέματα αυτά: τη δεκαετία του 1930, έδρασε ένα από τα πλέον βίαια αντισημιτικά κινήματα της Ευρώπης, η λεγόμενη Σιδηρά Φρουρά, η οποία συνδέθηκε με πολιτικές δολοφονίες και πογκρόμ.
Επίσης, η χώρα διατηρούσε στενή συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία έως τον Αύγουστο του 1944, οπότε και προσχώρησε τελικά στο στρατόπεδο των Συμμάχων.