Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε σε χρυσωρυχείο στη βορειοδυτική Κολομβία, οι 18 μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί για πολλές ώρες διασώθηκαν με επιτυχία και βρίσκονται όλοι σε καλή κατάσταση.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ορυχείων με ανάρτησή της στη πλατφόρμα X, σηματοδοτώντας την ευτυχή κατάληξη μιας δύσκολης επιχείρησης διάσωσης.
Το συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Ρεμέδιος του διαμερίσματος Αντιόχεια, μια περιοχή γνωστή για τη μακρά ιστορία της στην εξόρυξη χρυσού.
Οι μεταλλωρύχοι είχαν παγιδευτεί από την Πέμπτη, όταν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το ατύχημα αφορούσε πιθανότατα «παράνομη εκμετάλλευση ορυχείου».
Οι προσπάθειες διάσωσης διήρκεσαν περίπου δώδεκα ώρες, με τον κρατικό οργανισμό να επιβεβαιώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανασύρθηκαν υγιείς, μετά από επιχείρηση που κινητοποίησε άμεσα τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης μεταλλωρύχων, Γιάρλεϊ Εράσμο Μαρίν, το ατύχημα προκλήθηκε από «μηχανική βλάβη», όταν κατέρρευσε υποστηρικτική δομή, αποκλείοντας τη βασική έξοδο του ορυχείου και αφήνοντας τους εργαζόμενους παγιδευμένους υπόγεια για περίπου 18 ώρες.
Όπως φάνηκε στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα, οι διασώστες εντόπισαν και ανέβασαν στην επιφάνεια κάθε έναν από τους μεταλλωρύχους, ενώ τους παρείχαν απαραίτητη φροντίδα, όπως χορήγηση ενυδατικών ροφημάτων.
Η άμεση κινητοποίηση διασφαλίστηκε από τις επίσημες αρχές, με τον υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας, Έντουιν Πάλμα, να δηλώνει μέσω X πως «ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης» για την αποτελεσματική διαχείριση του περιστατικού.
Η περιοχή της Αντιόχειας αποτελεί σημαντικό κέντρο παραγωγής χρυσού στην Κολομβία, ωστόσο η εξορυκτική δραστηριότητα έχει συχνά συνδεθεί με τη δράση ένοπλων ομάδων.
Συγκεκριμένα, μέρος του χρυσού που εξορύσσεται λειτουργεί ως πηγή χρηματοδότησης για οργανώσεις όπως το «Κλαν ντελ Γκόλφο», ένα από τα κύρια καρτέλ της χώρας που δραστηριοποιείται και στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης.
Παράλληλα, ατυχήματα στα ορυχεία - ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν εξόρυξη άνθρακα στο κεντρικό τμήμα της χώρας - παραμένουν συχνά, οδηγώντας σε δεκάδες θύματα κάθε χρόνο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στα κολομβιανά ορυχεία, με στόχο την αποτροπή τραγικών συμβάντων στο μέλλον και την προστασία της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο.