Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας ιδιαίτερα σοβαρής και σύνθετης πρόκλησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της χώρας. Το Πεκίνο, όπως υπογράμμισε, εξετάζει την υιοθέτηση νέων παρεμβάσεων με στόχο την στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής.
Τα επίσημα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2024 δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών, καθώς οι διεθνείς αβεβαιότητες και ο εμπορικός πόλεμος οδήγησαν σε επιτάχυνση των παραγγελιών.
Αναλυτές επισημαίνουν πως για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή τροχιά της Κίνας απαιτούνται ευρύτερα μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Η αδύναμη κατανάλωση, οι πιέσεις αποπληθωρισμού και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαμορφώνουν ένα σύνθετο τοπίο για την κινεζική οικονομία.
«Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση. Οι παγκόσμιες αλλαγές είναι ασταθείς και αβέβαιες. Ορισμένες από τις πολιτικές μας θα φέρουν νέες απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως «η εργαλειοθήκη μας είναι γεμάτη, είμαστε εντελώς έτοιμοι».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξάρτηση της Κίνας από τις εξαγωγές, ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την κατανάλωση, σημειώνοντας πως «η κινεζική οικονομία βελτιώνεται και τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει. Τα χαρακτηριστικά της καταναλωτικής αγοράς, δηλαδή το μεγάλο δυναμικό, η ισχυρή ανθεκτικότητα και η ζωντάνια, παραμένουν τα ίδια».
Παρ' όλα αυτά, το καταναλωτικό κλίμα στην Κίνα επηρεάζεται δυσμενώς από την παρατεταμένη κρίση στον κλάδο των ακινήτων, τη συνεχιζόμενη ανεργία στους νέους και τις χαμηλές τιμές. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγούν τους καταναλωτές να αναβάλλουν τις δαπάνες τους.
Ενδεικτικά, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων -διαχρονικός δείκτης του καταναλωτικού κλίματος- σημείωσε άνοδο 4,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, επίδοση που υπολείπεται των προβλέψεων των αναλυτών.
Μετά από τέσσερις μήνες αποπληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν οριακή άνοδο τον Ιούνιο, γεγονός που, σύμφωνα με αξιωματούχους, καταδεικνύει μια σταδιακή συγκράτηση των αποπληθωριστικών τάσεων.