Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ατζέντα να εστιάζει σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα όπως η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Γεωργία και η μεταρρύθμιση της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται οι διπλωματικές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης απέναντι σε κρίσεις διεθνούς εμβέλειας.
Κατά την άφιξή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες των συζητήσεων, τονίζοντας τη σημασία διατλαντικής συνεργασίας και τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ στην προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Η ενίσχυση της Ουκρανίας και οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ειδικό βάρος δόθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, με την κ. Κάλας να υπογραμμίζει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα και να καλωσορίζει την επικείμενη προώθηση του νέου πακέτου κυρώσεων από την ΕΕ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πραγματικά καλωσορίζουμε τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα παρέχουν όπλα στην Ουκρανία ώστε να μπορεί να αμυνθεί», εκφράζοντας την προσδοκία για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας όσον αφορά το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Ένωσης για περαιτέρω στήριξη προς την Ουκρανία και τη σημασία της άσκησης διεθνούς πίεσης στη Μόσχα, ώστε η υλοποίηση των δυτικών υποσχέσεων —ειδικά σε επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας— να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Όπως επισήμανε, «οι παραδόσεις όπλων να συνεχιστούν και η Ουκρανία να λάβει ό,τι της έχει υποσχεθεί».
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα μέτωπα, όπως η Μολδαβία. Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι σε εξωτερικές κακόβουλες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών. Όπως δήλωσε, «θα συζητήσουμε για την ξένη κακόβουλη παρέμβαση στις εκλογές και τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας».
Η επιδεινούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και η σημασία της ανθρωπιστικής στήριξης
Σχετικά με τη Mέση Ανατολή, η κ. Κάλας εστίασε στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σημειώνοντας: «η κατάσταση στη Γάζα είναι ακόμη πολύ άσχημη. Είναι καταστροφική από ανθρωπιστική άποψη». Ειδική αναφορά έγινε στα βήματα που προωθεί το Ισραήλ για τη βελτίωση της πραγματικότητας στην περιοχή, αφού όπως ανέφερε, «έχουμε φτάσει σε μια κοινή κατανόηση με το Ισραήλ για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στο πεδίο. Βλέπουμε θετικά σημάδια, όπως το άνοιγμα των συνοριακών διελεύσεων, η αποκατάσταση των γραμμών ηλεκτροδότησης και η παροχή νερού». Ωστόσο, υπογράμμισε με έμφαση πως «πρέπει να δούμε περισσότερα, αυτό είναι σαφές», αφήνοντας να εννοηθεί πως η ΕΕ πιέζει για περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο.