ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Φωτογραφία Shutterstock

Μανιάτης: Πίεση στην ΕΕ για πρακτικά μέτρα κατά του Τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης ζητά από την Κάγια Κάλλας απτά μέτρα της ΕΕ για την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι Λιβύης και Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, έθεσε σημαντικό ερώτημα προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλλας, σχετικά με τα πρακτικά μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γνωστή ως «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μανιάτης αναδεικνύει ότι, «την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να ορθώσει το γεωπολιτικό της 'ανάστημα', εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες που αγνοούν επιδεικτικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ και κατ' επέκταση τα συμφέροντα της Ένωσης»

Η διαπίστωση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως υπενθυμίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, από την περίοδο 2011-2014, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε θεσμοθέτηση (ν.4001/2011) και χαρτογράφηση των απώτατων ορίων της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ωστόσο, η πράξη αυτή αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία και τη Λιβύη.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «παράνομη και άκυρη», καθώς υπογράφτηκε χωρίς να τηρηθούν προβλεπόμενες διεργασίες (η επικύρωση της από το λιβυκό κοινοβούλιο δεν έχει πραγματοποιηθεί). 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Τρίπολης, με αφορμή τη δημοσίευση διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, απέστειλε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας την «αρχή της μέσης γραμμής» και απειλώντας άμεσα τις ενέργειες που ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε.

Ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει πως το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει σαφώς καταδικάσει το «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» κρίνοντάς το αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και μη δεσμευτικό για τρίτους. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει: Ποια συγκεκριμένα, απτά μέτρα πρόκειται να λάβει η ΕΕ έναντι της Λιβύης για να μετατρέψει σε πράξη τις καταδικαστικές της αποφάσεις;

Το ζήτημα ξεπερνά το εθνικό πλαίσιο και αφορά συνολικά την προστασία των συνόρων της ΕΕ, καθώς και την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαχείριση γεωπολιτικών προκλήσεων που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ